•  Op deze zaterdagavond kwam alles waarop V.O.C. voorafgaande aan deze derby tegen TOGB had gehoopt uit. Veel publiek, een goede sfeer en een broodnodige overwinning. Dat dat laatste met de prachtige cijfers van 5-1 zou gebeuren, was vooraf van vrijwel niemand de verwachting. Immers, de bezoekers uit Berkel bezetten voorafgaande aan de wedstrijd de derde plaats, V.O.C. slechts de 14e. Op het veld was van dat verschil op de ranglijst helemaal niets te merken. V.O.C. speelde verreweg de beste wedstrijd tot nu toe in dit seizoen en liet de bezoekers volslagen kansloos. Dat in de Hoofdklasse A (bijna) iedereen van elkaar kan winnen, maakte vandaag dus wel duidelijk.

  De voortekenen zijn vóór de aftrap al gunstig voor V.O.C., want voor het eerst sinds lange tijd kan het team van Mark Weel aantreden met een elftal zonder veel absenties. Erwin Nuytinck, Wessel Verhaar en Teun van der Donk moesten de vorige wedstrijd bij TAC’90 nog in zijn geheel missen, terwijl Kas Dullemans en Wouter van der Loo het met invalbeurten moesten doen. Tegen TOGB staan ze allemaal weer in de basis en hebben allemaal hun aandeel in het succes. 

  De basis voor dat succes wordt al vroeg in de wedstijd gelegd. Vanaf de eerste seconde jaagt een bloeddorstig V.O.C. de in het blauw gestoken TOGB’ers op en geeft ze geen moment adempauze. Naar voren geschreeuwd door het goed van glühwein voorziene publiek, worden de aanvallende intenties van de thuisploeg direct duidelijk. De bezoekers lijken volkomen verrast door deze spelopvatting, getuige ook wat TOGB-speler Zakaria Doumajd in de voorbeschouwing op deze wedstijd liet optekenen: ‘Ik verwacht eerlijk gezegd dat zij zullen gaan inzakken. Aanvallen zullen zij gaan doseren.’

  Van inzakken was zoals gezegd allesbehalve sprake. Een serie van veel halve kansen en heel veel corners is het gevolg van het furieuze begin van V.O.C. Doelpunten kunnen dan niet uitblijven. Na zeven minuten valt de eerste en ook de mooiste goal. Kas Dullemans stormt mee op naar voren en stapt eerst handig over de bal heen, krijgt hem daarna perfect in de loop mee, waardoor hij alleen voor de keeper verschijnt. Hij behoudt vervolgens perfect het overzicht en legt de bal bij de tweede paal klaar voor Teun van der Donk, die hard en hoog de bal achter een kansloze keeper laat ploffen. Grote vreugde op het veld en bij het V.O.C.-publiek, omdat het goede begin zo ook in de score wordt uitgedrukt.

  Aan het spelbeeld verandert daarna niets en V.O.C. gaat nadrukkelijk op zoek naar een tweede treffer. Terwijl keeper Tijs te Duits kou staat te vatten, moet zijn collega aan de overkant regelmatig ingrijpen. Na twintig minuten slaagt hij daar voor de tweede keer in de wedstrijd niet in, als Teun opnieuw vrij voor hem verschijnt. De paal verhindert eerst nog een treffer, maar de bal springt precies terug in de voeten van de linksbuiten van V.O.C., die daardoor eenvoudig de score kan verdubbelen.

  In de wetenschap dat TOGB dit seizoen al vaker terugkwam van achterstanden, beseft V.O.C. dat het daarmee nog niet is gedaan en het van groot belang is om het krachtsverschil verder in de score tot uiting te laten komen. In minuut 36 lukt dat, als Wessel Verhaar uit een doorgekopte corner precies op de juiste plek staat en de 3-0 binnen kan hameren. Dat lijkt een score waarmee het beslist zou moeten zijn, mits de rust ermee gehaald kan worden. Dat lukt helaas niet, omdat vlak voor de pauze, vanuit het niets, een doelpunt valt dat de Berkelaren weer hoop kan geven. Uit de eerste geslaagde aanval van de bezoekers kopt Guus Steerneman de 3-1 binnen. Toch een domper voor de thuisploeg, dat door die tegengoal nog een potentieel zware tweede helft tegemoet kan zien.

  Zwaar werd het in die tweede helft gelukkig maar heel even. Ondanks veel balbezit voor TOGB komen zij tot eigenlijk geen enkele uitgespeelde kans en blijft het bij dreiging. De V.O.C.-verdediging staat uitstekend en ook keeper Tijs te Duits is alert als altijd. Het zijn vooral harde voorzetten die recht op hem af komen, waarop Tijs vandaag moet ingrijpen, maar dat is op een nat en snel veld ook nog niet altijd eenvoudig. Ook een van richting veranderd schot krijgt de doelman voor zijn kiezen, maar deze weet hij goed over de lat te tikken.

  Naarmate de wedstrijd vordert, krijgt V.O.C. weer meer de overhand en zijn er kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Dano Vloemans laat dat aanvankelijk nog na, door een prachtige eigen actie niet te belonen met een goal, maar keihard op de lat te schieten. Even later is het pleit alsnog beslecht, als Wessel Verhaar van dichtbij de 4-1 binnenkopt. De uitgelaten spelers vieren de treffer uitbundig met het stampvolle balkon, wetende dat de drie punten hiermee binnen zijn.

  Wessel bekroont de wedstrijd vervolgens ook nog met zijn derde treffer, in de absolute dying seconds van het duel. Alleen voor de keeper loopt hij deze simpel voorbij en schuift de laatste goal van de avond binnen. 5-1! Prachtige cijfers en dik verdiend!

  V.O.C. sluit de mooie avond af door de overwinning uitbundig te vieren met het publiek voor het clubhuis. Het was goed om te zien waar V.O.C. toe in staat is als alles loopt en iedereen fit is. Zeker na de teleurstellende wedstrijden en uitslagen van de afgelopen weken, was deze overtuigende overwinning belangrijk. Om met een goed gevoel de winterstop in te gaan, moeten er meer winstpartijen volgen. Te beginnen volgende week zondag in Den Haag, waar HBS de tegenstander is. Ook daar is uw steun weer hard nodig!

  Opstelling V.O.C.: Tijs te Duits, Nico van Mechelen (Sebastian Poggio), Martijn de Vries (Fedor Warmenhoven), Erwin Nuytinck, Kas Dullemans, Boris Polderman, Yannick Koevermans, Wouter van der Loo (Dano Vloemans), Teun van der Donk, Wessel Verhaar, Bas van der Storm.