• Een verslag van de eerste weken sporten met coronaregels en een column van Loeke Bannink. 

  Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat er zó weinig op ons terrein te beleven was als in maart en april 2020. Door het coronavirus mocht er niet gesport worden, de voetbalcompetities werden gestaakt en het cricketseizoen is al afgelast voor het begon. De periode dat er zelfs niet getraind mocht worden, is gelukkig achter de rug. Voetballen en cricketen mag weer! Weliswaar onder strikte voorwaarden, maar het is beter dan niets. Hoe zijn de eerste twee weken van 1.5 metersport op V.O.C verlopen? 

  De regels die moeten worden nageleefd om het voetbal en cricket in coronatijd veilig te laten verlopen, zijn talrijk. Ouders mogen hun voetballende of cricketende kinderen brengen en ophalen, maar het is niet de bedoeling dat diezelfde ouders langs het veld gaan staan of met elkaar in aanraking komen. Voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt dat de 1.5 meter-regel óók tijdens het sporten. Een vreemde gewaarwording bij een contactsport als voetbal. Bij het cricket is het iets eenvoudiger, maar raar blijft het.  

  Verenigingscoördinator Fred van Roon kijkt tevreden terug op hoe de eerste weken zijn verlopen: ‘’Het ging goed en er was veel voorbereid. Zo is er door voorzitter René van Ierschot samen met de voetbal jeugdcommissie een ‘kiss and ride-route’ gemaakt, voor het halen en brengen van de jeugdleden. Zeker in het begin heeft dat prima gewerkt. Michiel van Berkel heeft samen met twee gastvrouwen op woensdagmiddag op het parkeerterrein gestaan om alles in goede banen te leiden, wat eigenlijk fantastisch ging.’’ 

  Niet alles ging goed 

  Toch zag Fred dat er ook dingen níet goed gingen, met name vanaf het moment dat de jeugd vanaf dertien jaar weer mocht gaan trainen. ‘’Er ontstond groepjesvorming bij de fietsenstalling en dat is tegen de regels. Daar zijn de jongens op aangesproken, maar hierop werd niet of nauwelijks gereageerd. Dat is iets dat eigenlijk niet kan, zeker niet in deze tijd.’’’ 

  Dat dit in deze tijd niet kan, staat wel vast. V.O.C is namelijk verplicht om ervoor te zorgen dat op het terrein de coronaregels door iedereen in acht worden genomen. Als wordt geconstateerd dat dit niet gebeurt, dan bestaat het risico dat de club weer wordt gesloten. Iets waar natuurlijk helemaal niemand op zit te wachten. Wel degelijk wordt in de gaten gehouden of V.O.C doet wat nodig is om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zegt Fred: Het viel me op dat er politie over het parkeerterrein reed om te controleren of alles goed wordt nageleefd hier. Dus een oproep aan iedereen: Houd je aan de regels! Anders zijn we straks weer terug bij af.’’ 

  Bij het cricket kan de jeugd na bijna twee maanden onderbreking weer buiten trainen, onder de bezielende leiding van Tim de Kok en Corey Rutgers. Van die mogelijkheid werd door de jongens en meisjes al veel gebruik gemaakt. Het is voor onze jeugdvoetballers overigens ook mogelijk om mee trainen bij het cricket. Bij interesse kan worden gemaild naar jeugdcricket@vocrotterdam.nl.  

  De cricketsenioren hebben sinds een week ook de mogelijkheid om hun kunsten weer op ons complex te vertonen, in de kooien en op de grasvelden. Cricketvoorzitter Reinout van Ierschot laat weten dat op dit moment wordt bekeken op welke manier de rest van het cricketseizoen zal moeten worden ingevuld, nu competitiewedstrijden van de baan zijn. ‘’We inventariseren voor de jeugd en senioren nu waaraan behoefte is. Als we dat duidelijk hebben gaan we uitwerken hoe we in die cricketbehoefte kunnen voorzien, binnen de beperkingen die er door het coronavirus zijn.’’ 

 • Column:

  Als een kind zo blij! 

  Jaaaa, we mogen weer! Toen premier Rutte vertelde dat ook de volwassenen weer buiten mogen sporten, moest ik wel even een traantje wegpinken. Hoera! 

  Woensdag 13 mei was het dan zo ver. Een vol verwachting trappelend groepje van cricketheren en -dame aan de ene kant en op een later tijdstip de voetbalheren en -dames aan de andere kant. Ze stonden te popelen om het veld weer op te mogen.  

  Er is nogal wat veranderd, sinds de laatste keer dat ik op V.O.C. was. Er is een verplichte rij- en looprichting op de parkeerplaats en de rest van het terrein, er zijn Corona-verantwoordelijken nodig en misschien wel het allerbelangrijkste: het terras en het clubhuis zijn dicht, dus een gezellige samenkomst na afloop (met bijbehorende versnaperingen) kan helaas nog niet. Dus ook al twee (!) maanden geen V.O.C-tosti’s. 

  Bij de jeugdcricketers waren het Corey Rutgers en Matthijs Creutzberg die één en ander in het gareel trachtten te houden. Voor het stelletje losgeslagen stieren dat het normaal was, viel het alles mee. Chapeau! 

   

  De cricketers zijn blij dat ze weer op het veld mogen sporten. 

  Aan de andere kant waren het Roberto Wiredu met zijn maten en de V.O.C-dames, die onder leiding van Martijn van Itallie en Emile Schelvis weer wat mochten doen. Mooi zo! Het was even wennen: van tevoren handen wassen en ontsmetten, zo veel mogelijk je eigen cricketbal gebruiken, niet met te veel personen in de netten en uiteraard 1,5 meter afstand houden.  

  Wat uiteraard gemist werd, is het biertje achteraf. Maar hé, wie daarop let is een kniesoor, want we mogen weer buiten spelen! Dat is maar goed ook, want die Coronakilo’s moeten er toch een keer af! 

  Loeke Bannink

 • De voetbalsenioren mochten eveneens weer het veld op. Het was de eerste keer dat spelers van V.O.C 1 en 2 met teamgenoten op het veld stonden, sinds de ‘handhaving’. Beide in degradatiezorgen verkerende teams behielden hun plek in de hoofdklasse, doordat alle competities in maart voortijdig moesten worden afgebroken. Toch zullen weinigen dit daadwerkelijk als meevaller zien, aangezien dit niet op eigen kracht is behaald. Iedereen voert liever gewoon zijn voetbalhobby uit, in plaats van twee maanden thuiszitten. 

  Selectiespeler Ruud Steijvers was dan ook blij dat de bal eindelijk weer rolde: ‘’Ondanks dat we de leukste onderdelen van de training, dat zijn het partij- en positiespel, niet mogen doen, was het erg lekker om weer met elkaar op het veld te staan. Zo kunnen we dit bijzondere seizoen toch nog een beetje afsluiten, iets waar ik eigenlijk niet meer op had gerekend.’’ 

  De ogen van de selectie zijn nu gericht op het nieuwe seizoen, dat hopelijk in september van start kan gaan. Het is een vreemde gewaarwording dat een selectietraining in mei nu eigenlijk gold als voorbereiding op de nieuwe competitie, die zo’n vier maanden later pas begint. 

  Geen biertje na afloop 

  Ook de niet-selectievoetballers mogen weer tegen een bal aan trappen. Zaterdag 1-speler Max de Boorder concludeert na afloop van de training met zijn team dat het fijn is om weer op het veld te staan, hoewel het wel heel raar is op deze manier.’ Daarmee doelt hij op de afstand die in het veld moet worden bewaard, maar ook het feit dat er geen biertje meer op de bar klaarstaat als de training erop zit: ‘’Normaal gaan we altijd nog even het clubhuis in voor een drankje met het team. Nu stapt iedereen direct in de auto om naar huis te gaan, met de vieze voetbalkleren nog aan, want douchen mag ook niet. Dat is toch wel een hele vreemde gewaarwording.’ 

  Tijdens de training was het volgens Max prima te doen om de regels netjes na te leven. ‘’Het bestond bij ons uit een warming up, een passing-oefening en een toernooitje voetvolley. Het lukte bij dat alles prima om 1.5-meter afstand te bewaren. Vooraf werden bij ons de materialen door één persoon opgehaald uit het clubhuis, volgens de afspraken. Het is niet toegestaan om dat met meer mensen uit hetzelfde team te doen.’’

  De kunstgrasvelden konden eindelijk weer bespeeld worden.

  Duidelijk dus dat het voor iedereen nog wennen is en alles nog lang niet is zoals we het gewend zijn en graag zouden zien. Toch heeft verenigingscoördinator Fred ook nog een paar lichtpuntjes ontdekt in deze donkere coronatijden: ‘’Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Doordat er nu geen nu geen officiële cricketwedstrijden gespeeld gaan worden, zal het vervangen van de kunstgrasvelden drie en vier waarschijnlijk twee weken eerder gaan plaatsvinden. Deze velden zijn in principe nu op 14 augustus klaar, terwijl wij rekening hadden gehouden met de eerste trainingen en oefenwedstrijden vanaf zaterdag 29 augustus. De voetbaltrainingen zouden op deze manier al op 17 augustus kunnen starten.’’  

  Dat is iets voor de toekomst, die helaas onder de huidige omstandigheden onzeker zal blijven. Voorlopig luidt dus het devies: laten we optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die er nu gelukkig weer zijn.  

  Diederik de Groot