• De voorbereiding van de voetballers van V.O.C. 1 zit er inmiddels zo goed als op, aanstaande zaterdag 26 augustus is de eerste wedstrijd waarin punten zijn te verdienen. In de openingsronde van de vernieuwde Vierde Divisie gaat V.O.C. op bezoek bij Nieuwenhoorn. Aftrap om 14.30. 

  De laatste oefenwedstrijd van deze voorbereiding werd afgelopen zaterdag gespeeld bij ARC en leverde een 1-1 gelijkspel op. De overige wedstrijden werden gewonnen: 1-0 tegen Excelsior Rotterdam O21, 2-0 tegen CION en 3-1 tegen Nootdorp. Trainer Wayne Delgado dos Santos is tevreden over de resultaten, maar ziet ook dat zijn ploeg nog veel kan verbeteren. "Bij vlagen hebben we laten zien dat we aardig wat kwaliteit over hebben, maar het team is nog in transitie en veel jonger dan vorig jaar. Enerzijds is het een zeer leergierige en gretige groep, anderzijds zijn veel jongens nog nog erg onervaren. We hebben tijdens de voorbereiding met veel afwezigen te maken gehad en ook in de eerste wedstrijd tegen Nieuwenhoor is dat helaas nog het geval. Desondanks denk ik dat we in staat zijn om te verassen in deze zeer lastige uitwedstrijd. Hopelijk kunnen we daar op de steun rekenen van veel V.O.C.'ers."

  Vorig seizoen

  Voordat we Wayne vragen naar zijn verwachtingen voor het gehele aankomende seizoen, gaan we eerst nog even terug naar vorig jaar. V.O.C. eindigde toen als twaalfde in de ‘noordelijke’ 4e divisie op zondag. Met nog twee wedstrijden te gaan was directe handhaving vrijwel zeker, een resultaat waar in vorige seizoenen voor getekend zou zijn. Dit keer niet, want voor de competitie begon was de inzet van Wayne nog dat V.O.C. dit keer in het linkerrijtje zou eindigen en naar beneden kijken niet nodig zou zijn. In zijn eerste jaar als hoofdtrainer van V.O.C. 1 waren de ambities dus direct al groot, maar was het eindresultaat minder dan vooraf gehoopt. Hoe kwam dat?

  Yannick Koevermans en Wayne Delgado dos Santos

  “Enerzijds omdat het team moest wennen aan nieuwe spelers en een andere speelstijl”, vertelt Wayne. “Dit zorgde voor een zoektocht naar de juiste samenstelling van het team. Omdat we ook nog eens voortdurend te maken hadden met afwezigen door blessures en andere zaken, konden we vrijwel nooit in een vaste samenstelling spelen. Het betrof helaas vaak spelers die voor ons bepalend zijn. Gevolg was een wisselvallig seizoen met enkele mooie resultaten, maar ook een paar flinke teleurstellingen. Het meest ziek ben ik geweest van de derde wedstrijd van het seizoen, thuis tegen VKW. We waren zoveel beter dan die ploeg (die uiteindelijk als laatste eindigde) en kregen veel kansen, maar toch verloren we met 0-1. Win je die, dan sta je op zes punten na drie wedstrijden en ziet alles er misschien heel anders uit. Dat we onszelf niet beloonden, dat werd uiteindelijk toch een beetje de rode draad door het seizoen.”

  Stabiliteit

  De competitie was juist zo veelbelovend begonnen, met een overwinning bij het sterke Be Quick in Groningen, memoreert Yannick. “Door die wedstrijd hadden we allemaal het gevoel dat we echt hoger konden gaan eindigen dan de jaren daarvoor. Maar vooral door alle noodgedwongen wisselingen in het team, was er niet genoeg stabiliteit om dat doel te bereiken. Daardoor waren de resultaten tot de winterstop helaas niet goed genoeg.”

  Daartegenover staan een aantal mooie prestaties tegen de topploegen. De 2-4 overwinning bij kampioen Hoogeveen is daar het mooiste voorbeeld van. Wayne: “Los van individuele wedstrijden, is het positief hoe een aantal nieuwe spelers zich vorig seizoen heeft ontwikkeld. Kijk bijvoorbeeld naar Tim Zeller en Joost van der Loo. Die hebben allebei een ontzettend belangrijke bijdrage geleverd.”

  Ondanks de tegenslagen, lukte het V.O.C. om in de tweede helft van het seizoen een goede serie neer te zetten en zo voldoende punten te pakken. Degradatiepaniek is er daardoor nooit echt geweest. Doordat er steeds meer vastigheid in het team kwam, kreeg V.O.C. meer grip op de tegenstanders en liet steeds vaker zien dat het zeer goed kan voetballen. Eigenlijk was het alleen tegen Hollandia kansloos. Ondanks dat de eindklassering niet imposant is, waren er maar weinig teams die graag tegen V.O.C. speelden. 

  “We hadden na de winterstop eigenlijk meer punten kunnen halen, gezien ons spel”, zegt Yannick. Uiteindelijk hebben we ons pas vlak voor het einde van het seizoen veilig gespeeld, maar dat had veel eerder gekund. Toch hebben we ons denk ik van onze betere kant laten zien in de laatste wedstrijden. Je zag ook dat jongens als Tim Zeller en Ruben Soares steeds beter gingen spelen en daarmee hebben we ook alvast een basis gelegd voor het nieuwe seizoen.

  Het nieuwe seizoen

  Het seizoen 2023/2024 is voor V.O.C. 1 het begin van een nieuw hoofdstuk. Geen zondag-, maar weekendvoetbal. Het gevolg is een indeling waar iedereen eigenlijk al jaren op hoopte. In plaats van Groningen, Westerbork, Meppel, Emmen of Hoogeveen, reist V.O.C. dit jaar af naar onder meer Poortugaal, Zoetermeer, Heerjansdam, Ridderkerk en Hellevoetsluis. Goed nieuws voor de harde supporterskern die het team de afgelopen jaren overal volgde en voor de spelers zelf, die de lange busreizen ook best kunnen missen.

  Daartegenover staat dat het niveau vrijwel zeker een stuk hoger zal liggen. V.O.C., dat geen spelers betaalt en dus traditioneel geen grote aantallen versterkingen verwelkomde, zal het moeten opnemen tegen een aantal gerenommeerde clubs met flinke spelersbudgetten. Het zal dus geen makkelijk seizoen worden, maar wel een hele mooie uitdaging, zo zegt Wayne. “Wij zijn een aantal belangrijke spelers kwijtgeraakt en hebben daardoor mogelijk minder kwaliteit dan vorig seizoen. Toch ben ik optimistisch over onze mogelijkheden. Het wordt voor ons heel belangrijk om een hecht collectief te vormen en maximaal gebruik te maken van de kwaliteit die we bij V.O.C. in huis hebben.”

  De indeling van de Vierde Divsie B 2023/2024

  Direct veilig spelen 

  Yannick: “Doordat spelers bij ons niet worden betaald, kunnen wij zoals bekend niet elk jaar een aantal nieuwe topspelers binnenhalen en blijft de selectie meestal ongeveer hetzelfde, met aanvullingen uit de eigen jeugd en spelers van andere clubs die het mooi vinden om op dit niveau te spelen en te laten zien wat ze kunnen. Tim Zeller is daar een goed voorbeeld van. Dat er weinig verandert, is denk ik waar we kracht uit moeten putten. Wij kennen elkaar door en door, terwijl dat misschien bij de selecties van andere clubs nog niet zo is.”

  Dat potentiële voordeel ziet Wayne ook. “De meeste jongens spelen bij ons al jaren samen en dat is een voordeel dat we hebben ten opzichte van clubs waar jaarlijks veel wisselingen zijn. Als wij gefocust zijn en er elke week vol voor gaan, dan geloof ik dat we een goed seizoen kunnen draaien. De doelstelling is om ons direct veilig te spelen en ik denk dat dit mogelijk is.”

  Het is in de ogen van Yannick nog niet te zeggen hoe sterk de competitie werkelijk is. “Er zijn heel veel wisselingen bij onze tegenstanders en het is altijd maar de vraag hoe goed ze dus echt zijn. We hebben tegen een aantal clubs al geoefend in het verleden, namelijk Zwaluwen, Smitshoek en Feyenoord, met wisselende resultaten. Wat ik wel opvallend vond is dat wij voor het vorig seizoen vrij kansloos verloren van Feyenoord en ik echt dacht: die gaan voor de titel spelen. Maar uiteindelijk zijn ze maar net boven de degradatiestreep geëindigd.” 

  Capelle en Smitshoek zullen zeker gaan strijden om de titel, verwacht Wayne. “Maar er zijn heel veel goede ploegen, dus vooraf is het lastig te voorspellen van wie zij allemaal concurrentie gaan krijgen. Het worden in ieder geval mooie wedstrijden voor ons tegen deze clubs. Lekker dichtbij en we zullen bijna altijd op zaterdag gaan spelen, dus ik verwacht ook veel meer supporters van V.O.C. dan in de jaren hiervoor. Dat kan ons echt enorm helpen.”

  Aanstaande zaterdag dus de competitieopening, uit bij Nieuwnhoorn, aftrap om 14.30. Adres: Rijksstraatweg 270 in Hellevoetsluis. We rekenen op uw support!