• Voor de derde keer in de afgelopen vier wedstrijden, lukte het V.O.C. zaterdagavond drie punten toe te voegen aan het totaal. DSO uit Zoetermeer had meer dan V.O.C. de bal, maar creëerde daarmee amper echt grote kansen. De bezoekers liepen zich telkens weer stuk op de goed georganiseerde Rotterdamse verdediging, waarna V.O.C. regelmatig alle ruimte kreeg om in de counter gevaar te stichten. Daar werd vooral in de eerste helft te weinig van geprofiteerd. Dat het over de gehele wedstrijd alsnog één keer lukte om uit zo’n tegenstoot te scoren en er ook één doelpunt viel na een prachtige zelf opgezette aanval, bleek genoeg voor een belangrijke 2-1 overwinning. 

  Eerder op de dag was maar weer eens gebleken dat iedereen in deze Vierde Divisie van elkaar kan winnen: RVVH en Nieuwenhoorn, die voor aanvang van de speelronde onder V.O.C. stonden, wonnen hun wedstrijd tegen koploper ASWH en het op de derde plaats staande Poortugaal. Hoewel punten in elke speelronde net zoveel waard zijn, legde dat wellicht toch nog wat extra druk op de wedstrijd die V.O.C. zelf tegen DSO moest spelen. Ook een ploeg met voor aanvang minder punten, maar dat zou bij winst van de Zoetermeerders niet langer het geval zijn. Sterker nog: Als Heerjansdam (hun wedstrijd tegen Capelle werd uiteindelijk afgelast) zou winnen en V.O.C. zelf van DSO zou verliezen, had dat een duikeling op de ranglijst naar de laatste plaats betekend. 

  DSO uit Zoetermeer promoveerde vorig seizoen naar de Vierde Divisie, en heeft het net als V.O.C. (en heel wat andere ploegen) tot nu toe niet makkelijk in deze zeer sterke competitie. Echter kan V.O.C. terugkijken op een aardige serie, waarin twee keer werd gewonnen en er vorige week weliswaar ongelukkig werd verloren, maar wel goed werd gespeeld. Dat goede spel zette V.O.C. voort in een groot gedeelte van de eerste helft. DSO had wat meer balbezit, maar deed hiermee eigenlijk niets dat V.O.C. echt kon verontrusten. Een voorzet die scherp voor het doel langs zeilde en uiteindelijk door iedereen werd gemist, was het gevaarlijkste moment van de bezoekers. De aanvallen van DSO eindigden verder veelal door slordigheden aan hun kant of door een goede interceptie van V.O.C., dat in de counter dan vervolgens vaak heel veel ruimte kreeg om zelf gevaarlijk te worden. Hier werd te weinig gebruik van gemaakt, maar vlak voor rust werd het dan toch eindelijk een keer perfect uitgespeeld. De wederom uitstekend spelende Nito Sequeira veroverde de bal op het middenveld, waarna Ruben Soares in balbezit kwam. Met een splijtende steekpass zette hij spits Tim Zeller alleen voor de keeper en dan weten we meestal wel hoe laat het is. Dat soort kansen zijn bij Tim vrijwel altijd een goal, zo ook nu: 1-0. 

  V.O.C. ging aan de thee in de wetenschap dat het de wedstrijd goed onder controle had en dat de tegenstander door de 1-0 achterstand nog meer ruimte weg zou moeten gaan geven. Het leek bij het begin van de tweede helft echter alsof het daardoor allemaal wel iets te makkelijk werd opgevat door de roodzwarten. Dat zorgde al binnen tien minuten voor de gelijkmaker. Een afstandschot kon nog worden gepareerd door Kristian van den Tempel, maar de bal belandde precies voor de voeten van een instormende Zoetermeerse aanvaller, die er alleen nog maar tegenaan hoefde te lopen en dat ook deed. 1-1 dus, een tegenvaller waarop in de rust niet werd gerekend. 

  Daarna tekende zich hetzelfde spelbeeld af als in de eerste helft, al slaagde V.O.C. er aanvankelijk wat minder vaak in om gevaar te stichten uit de tegenstoten. Na 66 minuten was het echter geen tegenstoot, maar een schitterende door V.O.C. zelf opgezette aanval die een nieuwe voorsprong opleverde. De bal ging soepel rond en kwam uiteindelijk voor de voeten van Bas van der Storm, die met een knap geplaatst hard schot de keeper van DSO kansloos liet. 

  Even later leek het pleit beslecht toen de bezoekers met tien man verder moesten, na een tweede gele kaart die werd gegeven na een harde overtreding op Ruben Soares. De beslissende 3-1 bleef helaas uit en V.O.C. maakte het zichzelf daarna, totaal onnodig, nóg moeilijker. Bas van der Storm moest namelijk ook inrukken, toen hij zijn tweede gele kaart kreeg wegens het hinderen van de keeper bij een uittrap. Niet slim met al geel op zak, en ook met de volgende wedstrijd in gedachten is het erg spijtig. V.O.C. moet nu een belangrijke speler missen in de uitwedstrijd bij Capelle. 

  Ondanks deze tegenslag trok V.O.C. gelukkig wel de overwinning over de streep, met vier invallers binnen de lijnen inmiddels. Als linksback maakte Sebas Poggio net als vorige week een prima indruk en hij liet zich ook in aanvallende zin zien. In de absolute slotfase probeerde DSO het uiteraard nog met man en macht, maar om nou te zeggen dat V.O.C. op omvallen stond? Nee, grote kansen kregen de bezoekers ook in die laatste minuten niet en dus konden bij V.O.C. voor de vierde keer dit seizoen de handen de lucht in na het laatste fluitsignaal. 

  V.O.C. voetbalde vandaag volwassen en won op een manier die we in de afgelopen jaren (met name in seizoenen direct na een promotie) ook vaak van tegenstanders van ons eerste elftal hebben gezien. In de wedstrijdverslagen schreven ook wij toen vaak dat wij heer en meester waren geweest en de tegenstander de bal amper had gehad, maar we desondanks met lege handen stonden. De andere kant van de medaille is namelijk dat die tegenstanders amper een kans toestonden, terwijl ze zelf loerden op de paar momenten die er altijd wel komen om de tegenstander pijn te doen. Dat is precies wat V.O.C. tegen DSO deed en het is goed om te zien dat trainer Wayne Delgado dit in zijn jonge team heeft weten te slijpen. Het zal dit seizoen zeker nodig zijn om in deze sterke competitie de eigen ambities waar te maken. 

  Volgende week kan een nieuwe stap worden gezet, op bezoek bij Capelle, van oudsher een absolute topamateurclub. Beide teams hebben tot nu toe twaalf punten verzameld, maar Capelle heeft nog wel de dit weekend afgelaste wedstrijd tegen Heerjansdam tegoed. Het belooft in ieder geval weer een interessante wedstrijd te worden, waarbij we hopen op veel V.O.C.’ers langs het veld. De aftrap is zaterdag om 14.30.