• Vizier op de toekomst voor selectiecricketers in 2020

 • We blikken terug op een bijzonder cricketseizoen. Begin maart was alles in kannen en kruiken. Iedereen was klaar voor een bijzonder lustrumjaar. Er is intensief getraind in de wintermaanden, een solide coachingstaff was aangesteld met bekende gezichten voor de jeugd, een verbreding van de selectie ten opzichte van 2019 en aanstormend talent stond in de startblokken om kennis te maken met seniorencricket.

  Even leek het erop dat het hele seizoen in het water zou vallen. Het was een ongemakkelijk en droevig beeld begin mei op V.O.C. Geen cricket op ons veld met de hoogste internationale status. Gelukkig kwam daar verandering in toen duidelijk werd dat vanaf juli de competitie kon starten.

  De Topklasse werd dit jaar gespeeld in een halve 50 over-competitie met een vriendschappelijk karakter. Er was namelijk geen promotie en degradatie in de KNCB-competities. Spelers uit het buitenland waren schaars waardoor jeugdig talent de kans kreeg om ervaring op te doen op het hoogste niveau. De Twenty20-cup werd als vanouds gespeeld in een poule met clubs uit de regio, maar de winnaar werd dit jaar geen ticket voor de ECL in La Manga in het vooruitzicht gesteld.

  Het was de bedoeling dat het 2e elftal dit jaar onder leiding van Corey Rutgers uit zou komen in de Overgangsklasse. Met een stabiele kern, aangevuld met een mix van talenten en enkele oudgedienden was het de bedoeling om er een goed opleidingselftal van te maken. Helaas hadden we onvoldoende spelers om een volwaardig elftal in te schrijven voor een halve competitie vanaf juli. Een aantal jongens besloot extra uren te werken in het weekend om gemiste inkomsten te compenseren van de maanden daarvoor en voor anderen waren de Corona maatregelen aanleiding om dit jaar een cricket-sabbatical op te nemen.

  Het 1e elftal zag er daardoor noodgedwongen anders uit dan we gewend waren. Naast de om hierboven genoemde redenen afwezigen raakte onze captain Pieter Seelaar al snel geblesseerd en we misten Scott, Max, Pierce, James en Ashiqullah die in het buitenland wonen en daardoor niet de reis naar Nederland konden maken.

  De gewijzigde samenstelling van het elftal zorgde ervoor dat andere spelers hun kans konden pakken om op het hoogste niveau te spelen. Onder de bezielende leiding van Corey heeft het team een aantal knappe prestaties geleverd. De overwinning op winnaar van de halve competitie HCC in de laatste wedstrijd van het seizoen gaf deze zomer extra glans. Daarnaast maakte Ayaz Durrani zijn eerste half century voor V.O.C. 1, jongeling Siebe van Wingerden bowlde sterk en economisch, Jelte Schoonheim was matchwinner in zijn 500e senioren wedstrijd voor V.O.C., Tim de Kok keerde na enkele jaren terug in het elftal en nieuwkomer Arnav Jain bleek een goede all-round versterking. We hebben gezien dat de potentie bij jonge spelers in de leeftijdsgroep U15-U17 aanwezig is, maar het Topklasse niveau is nog wel iets te hoog gegrepen. We verwachten dat de ervaring die onze talenten nu hebben opgedaan zal helpen in de verdere ontwikkeling in het 2e, waardoor de stap naar spelen op het hoogste niveau in de toekomst kleiner zal zijn.

  Hoogtepunten van het seizoen

  1. 5 debutanten vanuit de V.O.C. jeugd in de hoofdmacht
  2. Jelte Schoonheim 500 wedstrijden in de senioren van V.O.C. en zijn match winning performance tegen Excelsior’20
  3. Afsluiting met winst op kampioen HCC gedreven door een geweldig partnership van 110 runs door Tim de Kok en Jelte Schoonheim
  4. Onze V.O.C. T10-cup met 4 eigen teams op donderdagavond
  5. Support van onze jeugdspelers en ouders tijden wedstrijden V.O.C. 1

  (Tekst loopt door onder de foto)

                         

  Deze zomer stond het vizier op de toekomst. Ons vizier staat nu scherp gesteld op 2021. Het kan weleens een heel bijzonder jaar worden, met nieuwe hoogtepunten waar we ons op kunnen verheugen. We verwachten dat onze jongens volgend seizoen weer volop gemotiveerd en opgeladen zijn voor de drukke cricket zomer, waar we onder meer onze ECL-titel in La Manga zullen verdedigen.

  Primeur met livestream

  V.O.C. heeft dit jaar de primeur gehad door als eerste club alle wedstrijden live te streamen via Youtube. Zo konden de V.O.C.’ers in het buitenland en andere liefhebbers elke bal volgen. Ook de halve finale om het Landskampioenschap van de U15 hebben we live kunnen volgen. Gezien het succes zal de KNCB dit vanaf komend seizoen breder gaan uitrollen zodat alle Topklassewedstrijden live te volgen zijn.