• In de kwalificatiereeks voor het EK van 1984 moest Spanje in de laatste wedstrijd met enorme cijfers winnen van Malta, om alsnog ten koste van Nederland naar de eindronde te gaan. Dat hield niemand voor mogelijk, maar het gebeurde toch. Spanje won met 12-1 en kwalificeerde zich. Dat scenario was nog een stuk waarschijnlijker dan hetgeen zich in de laatste twee speelrondes in de 4e divisie A zou moeten afspelen om V.O.C. alsnog tot nacompetitieplek 13 te veroordelen. De Zouaven moest dan dit weekend de uitwedstrijd bij Alphense Boys winnen en V.O.C. moest verliezen. In de laatste wedstrijd zou V.O.C. nog een keer moeten verliezen en Alphense Boys zou moeten winnen, met cijfers waarmee het doelsaldo van V.O.C. kon worden overtroffen (voor deze speelronde + 17 doelpunten in het voordeel van V.O.C.).  

  Niemand maakte zich er echt zorgen over dat dit rampscenario zich zou voltrekken en na deze speelronde is dat hoe dan ook niet meer nodig. Alphense Boys won van De Zouaven, dat nu definitief op plek 13 eindigt. V.O.C. pakte een punt tegen RKAVV en speelde zich daarmee op eigen kracht veilig. Het behaalde punt was dik verdiend, want V.O.C. liet over de hele wedstrijd meer zien dan de bezoekers. Voor de ploeg uit Leidschendam werd het een enorm teleurstellende middag, want bij winst kon het mogelijk kampioen worden in de laatste speelronde. Koploper Hoogeveen komt dan op bezoek in Leidschendam.

  Door deze wetenschap zal RKAVV ongetwijfeld gespannen naar het duel met V.O.C. hebben toegeleefd en in de voorbeschouwing waarschuwde hun trainer al voor een zware beproeving in Rotterdam. Met de zenuwen bij V.O.C. zal het daarentegen wel zijn meegevallen, want de kans dat er nog iets zou misgaan was dus miniem. Op het veld was het verschil in gemoedstoestand te zien, want V.O.C. opende sterk en dwong het nerveuze RKAVV tot verdedigen. Dat het na ruim een kwartier toch ineens 0-1 stond, was dan ook volkomen onverwacht. V.O.C. gaf deze goal te gemakkelijk weg. Een ingooi werd doorgekopt en kon vervolgens simpel worden binnengeschoten. 

  Gelukkig deed V.O.C. heel snel iets terug en wie anders dan topschutter Tim Zeller was daarvoor verantwoordelijk. Tim liep sluw een paar meter bij zijn tegenstander weg en Yannick Koevermans zag de ruimte die daardoor ontstond. Met een perfecte dieptepass werd dit gat benut en zette Tim in zijn eentje voor de doelman. Hij faalde uiteraard niet en zo was het 1-1. Het was alweer het 16e doelpunt van het seizoen van Tim, en dat is een ontzettend knappe prestatie. De snelle aanvaller speelde vorig seizoen nog twee niveaus lager, maar heeft zich ogenschijnlijk moeiteloos aangepast aan de 4de divisie. 

  Bekijk hier de 0-1 en de 1-1

  V.O.C. behield het veldoverwicht tot vlak voor de pauze en had in die periode op voorsprong kunnen komen. De grootste kans was voor Wessel Verhaar, maar zijn schot werd gepareerd. De laatste 5 minuten van het eerste bedrijf kwam RKAVV toch nog een paar keer gevaarlijk opzetten, maar grote kansen kwamen daar niet meer uit voort. 

  Aangezien met deze stand de titelaspiraties van RKAVV de prullenbak in konden, rekende iedereen op een stormloop op het V.O.C.-doel in de tweede helft. Die leek er aanvankelijk te komen, want in het eerste kwartier werd V.O.C. ver teruggedrongen en kwam het vrijwel alleen toe aan het onschadelijk maken van aanvallen van RKAVV. Tot echt grote kansen leidde het echter allemaal niet, behoudens een schot van binnen het strafschopgebied, dat in het zijnet belandde. Gaandeweg de tweede helft leek RKAVV er steeds minder in te gaan geloven en V.O.C. bleef eigenlijk vrij eenvoudig overeind. Meer echte scoringskansen voor de bezoekers kwamen er in het restant van de wedstrijd niet meer, ook omdat V.O.C. geconcentreerd en fel verdedigde. 

  Het duurde tot de laatste 20 minuten voor V.O.C. gebruik begon te maken van de ruimte die RKAVV achterliet in hun aanvalsdrang. De mogelijkheden die dat opleverde hadden V.O.C. zomaar nog de winst op kunnen leveren, maar het was allemaal steeds nét niet… RKAVV ging alles of niets spelen en stuurde ook de keeper nog mee naar voren. Hij kon net zo min gevaar stichten als zijn medespelers in de voorhoede -die hiervoor zijn opgeleid- tijdens de voorgaande 90 minuten konden. Zo bleef het bij 1-1. Vermeldenswaardig is overigens nog dat Teun van der Donk inviel en zo zijn eerste minuten van het seizoen maakte. Hij is tijdelijk in Nederland en vervolgt in augustus zijn Amerikaanse avontuur. Ook Sebas Quispel viel vandaag weer eens in. Hij was in de slotfase nog dichtbij een doelpunt.   

  Met het behaalde punt wist V.O.C. dat het veilig was en volgend seizoen in de 4de divisie zijn intrede maakt in het weekendvoetbal. We nemen afscheid van het zondagvoetbal en spelen volgend seizoen in een competitie met heel veel aansprekende tegenstanders, waarvan een groot deel op de fiets kan worden bezocht. Maar dat is van latere zorg, want het was natuurlijk de prestatie van vandaag die zorgde voor blije gezichten en een verdiend applaus van het publiek. Bij RKAVV was de desillusie groot, want zij lopen nu een mogelijk zinderende ontknoping in een directe confrontatie met koploper Hoogeveen mis. De Leidschendammers speelden vandaag echter niet goed genoeg om daar aanspraak op te maken en dat is voor een groot deel toe te schrijven aan een sterk optreden van V.O.C. Het is ook geen incident meer dat V.O.C. punten pakt tegen de topploegen dit seizoen: 3 tegen koploper Hoogeveen en 2 tegen de enige nog resterende ploeg die de titelfavoriet kan inhalen: Purmersteijn.

  V.O.C. sluit het seizoen volgende week af in en tegen Heino, dat net boven V.O.C. op de 10e plek staat. Ook dan staat er nog iets op het spel, want er is nog een kleine kans dat Heino bij winst de derde periodetitel pakt. V.O.C. klimt als het zelf wint naar de 10e plek, en eindigt bij gelijkspel of verlies als 11e of 12e. 

  Opstelling V.O.C.: Tijs te Duits, Martijn de Vries (Boris Polderman), Erwin Nuytinck, Kas Dullemans,  Joost van der Loo, Nito Sequeira (Teun van der Donk), Yannick Koevermans, Wouter van der Loo, Bas van der Storm (Sebas Quispel), Wessel Verhaar (Jeroen Straetemans), Tim Zeller. 

  Het fotoalbmum van deze wedstrijd is te bekijken door te klikken op onderstaande foto. 

  20230521 V.O.C. - RKAVV en Wisseling van de Wacht