• Veel oudgedienden braken zich het hoofd over de vraag of in de geschiedenis van V.O.C. het eerder voorgekomen is dat de hoofdmacht vijf thuisnederlagen op rij leed. Het antwoord hierop krijgt u van de clubstatistici (ooit). Terwijl wij vorig seizoen welhaast alle punten aan de Hazelaarweg binnenhaalden, gingen ook op de negende speeldag de punten mee in de bus van de bezoekers, in dit geval Westlandia.

  V.O.C. trad aan zonder Tim Zeller, Kas Dullemans en Thomas en Felix Verhaar. Daartegenover stond de terugkeer in basis van Wouter van der Loo en zat Boris Polderman weer op de bank. Ruben Soares deed dit keer vanaf de aftrap mee.

  In de eerste helft speelde het spel zich vooral op het middenveld af. V.O.C. had moeite het spel te maken en troffen ook nog eens een jonge fitte ploeg aan, met spelers die de duels niet schuwden. Overigens zonder een moment van onsportiviteit, wat ook niet in lijn zou zijn met de leuke wedstrijden die in het verleden tegen Westlandia werden gespeeld. Enkele kansen kreeg V.O.C. wel, maar net te weinig om echt aanspraak op een voorsprong te mogen maken.

  Westlandia kreeg die treffer wel. Een corner werd niet zorgvuldig verwerkt en de afvallende bal werd kiezelhard binnengeschoten. Zo doe je dat. V.O.C. had vervolgens tot de rust een overwicht, maar was niet doortastend genoeg in aanvallend opzicht. Een aardige kans van Wessel Verhaar kon eenvoudig opgeraapt worden door de keeper en een kopbal van dichtbij (was lastig te zien van wie) had hetzelfde resultaat. Omdat Westlandia een grote kans op 0-2 ook onbenut liet, was 0-1 de ruststand. 

  De hoop was dat een minimale achterstand in de tweede helft nog wel goed zou worden gemaakt. De laatste weken was de tweede helft immers steeds (veel) beter dan de eerste. Boris Polderman kwam voor het tweede bedrijf in de plaats van Nito Sequeira. V.O.C. kwam inderdaad beter in het spel en Westlandia werd wat meer teruggedrongen op eigen helft, maar wij kwamen te weinig dreigend bij hun doel. Een kopbal op de lat van Wouter van der Loo was het grootste wapenfeit. De tegenstander gebruikte de drang naar voren van V.O.C. om de ruimte achter de verdediging te benutten. Halverwege de tweede helft werd dat V.O.C. fataal. Een goed uitgevoerde counter leidde tot een strakke voorzet en een onmisbare kans (waarom krijgt V.O.C. die zo weinig?) bracht de 0-2 op het scorebord. 

  Hiermee leek het pleit beslecht. Hoewel V.O.C. bleef proberen de aansluiting te vinden, waren er eenvoudigweg te weinig goed uitgespeelde aanvallen deze avond. In de laatste minuut zorgde slordig balverlies aan de zijlijn, terwijl Tijs ver uit zijn doel was, nog voor een fraaie treffer van Westlandia. De bal werd van zo’n 40 meter over alles en iedereen in het lege doel gewerkt.

  Ook deze thuiswedstrijd dus geen punten. Zoals de geblesseerde Felix opmerkte: ‘Er is geen reden voor paniek, we moeten gewoon beter gaan spelen. En dat kunnen we.’ Daarnaast staan er nog steeds drie ploegen onder V.O.C., waarvan er nog tegen twee wordt gespeeld voor de winterstop. De Zouaven is er daar één van en zij zijn zondag in Grootebroek de tegenstander. Voor lunchadressen in West-Friesland kunnen de lezers terecht bij Feiko van den Oever. Hij is onze locatiescout en parttime-medewerker van de Guide de Michelin.

  Opstelling: Tijs te Duits, Joost van der Loo, Erwin Nuytinck, Martijn de Vries (Bryant Varela), Nico van Mechelen, Yannick Koevermans, Nito Sequeira (Boris Polderman), Wouter van der Loo (Jeroen Straetemans), Bas van der Storm, Wessel Verhaar, Ruben Soares (Sebas Quispel).