• De treurige serie van vijf verloren thuiswedstrijden op rij kwam voor V.O.C. zondag gelukkig tot een eind. Alcides was pas de eerste tegenstander die dit seizoen zonder drie punten de Hazelaarweg verliet, dankzij een verdiende 2-0 zege van de thuisploeg. Het was een broodnodige overwinning, want V.O.C. stond en staat niet op een plek waar het aan het einde van de rit wil staan. Als in volgende wedstrijden wordt gespeeld zoals met name de tweede helft tegen Alcides en wat zorgvuldiger met kansen wordt omgesprongen, moet het zeker goed gaan komen.

    V.O.C. mistte wederom de nodige spelers, waaronder ditmaal alledrie de broers Verhaar. Bij de tegenstander uit Meppel waren de personele problemen nog veel groter, zo begrepen wij. Het leverde een wedstrijd op waarin V.O.C. bijna 90 minuten de overhand had. Eigenlijk wed Alcides alleen in de eerste helft een paar keer gevaarlijk, met als meest in het oog springende moment een enorme kans voor een van de aanvallers van de bezoekers. Oog in oog met V.O.C.-doelman Tijs te Duits schoot hij naast en verzuimde zo zijn ploeg op gelijke hoogte te zetten. Want V.O.C. had toen al een voorsprong genomen, dankzij een curieuze treffer van Yannick Koevermans. Hij gokte als enige op een fout van de keeper, die een verradelijke hoge bal uit zijn doel moest zien te houden. Die fout kwam er inderdaad: de bal werd gelost en zo stond Yannick precies op de goed plek om 1-0 binnen te schieten. 

    Zoals gezegd was Alcides vervolgens dicht bij de gelijkmaker, maar na dat moment was het weer vooral V.O.C. dat zich in aanvallende zin liet zien. Voor rust had het al 2-0 kunnen zijn, maar uiteindelijk werd het dat pas in minuut 50. V.O.C.-topscorer Tim Zeller passeerde vanuit een moeilijke hoek de keeper, die ook bij dit doelpunt niet echt een gelukkige indruk maakte. Daar maalde V.O.C. natuurlijk niet om, want dat wist dat de punten nu heel dichtbij waren. In het vervolg werd nagelaten om het duel echt op slot te gooien, waardoor toch enige spanning voelbaar bleef. De aansluitingstreffer viel echter net zo min als de 3-0, waardoor V.O.C. uiteindelijk een verdiende 2-0 zege mocht vieren.

    De opluchting was voelbaar na dat resultaat. Nu er tien wedstrijden (precies een derde van het seizoen) zijn gespeeld, kunnen we vaststellen dat V.O.C. het niet makkelijk heeft gehad. Hoewel V.O.C. na de overwinning is gestegen op de ranglijst, is het nog steeds niet wat velen er van tevoren van hadden gehoopt en/of verwacht. Een mogelijke verklaring is dat trainer Wayne dos Santos Delgado vrijwel geen enkele wedstrijd heeft kunnen genieten van een complete (of bijna-complete) wedstrijdselectie. Wat we ook weten is dat V.O.C. 1 sowieso geen patent heeft op een flitsende start van het voetbaljaar. Nu zijn de inleidende beschietingen van dit seizoen echt achter de rug zijn en zijn op korte termijn waarschijnlijk weer meer spelers beschikbaar. Voor de winterstop nog meer overwinningen binnenhalen moet dus dus kunnen, en ze zijn ook hard nodig. Hopelijk begint V.O.C. daar al zondag in Noordwijk al mee, als het hooggeklasseerde SJC de tegenstander is.