• Het gaat goed met V.O.C. 1! Vooral sinds de voetbalcompetitie weer werd hervat na de door corona verlengde winterstop, wordt er goed gevoetbald en werd pas één keer verloren. Vandaag speelde V.O.C. verreweg de beste wedstrijd sinds die hervatting en misschien wel de beste van het seizoen tot nu toe (of was het tegen TOGB nog beter?). SJC kwam op bezoek als ploeg met de minste verliespunten en is dus duidelijk een titelkandidaat. Dat laatste zijn ze na vandaag nog steeds, dat eerste niet meer, omdat V.O.C. een prachtige en verdiende 5-1 overwinning op ze boekte. Met die score was de thuisploeg nog genadig voor de Noordwijkers, die de wedstrijd met tien man eindigden.

  Een 5-1 overwinning op het dit seizoen uitstekend presterende SJC zal door weinigen zijn voorspeld, maar vertrouwen in een goede afloop was er zeker. Het spel was de laatste wedstrijden al goed en er is ook een bepaalde onverzettelijkheid bij het team zichtbaar, iets dat we in vorige seizoenen wellicht soms misten. Terugkomen van een 2-0 achterstand tegen Alphense Boys en van een 1-0 achterstand tegen SDO, zijn daarvan goede recente voorbeelden. Daarbij komt dat V.O.C. dit seizoen thuis bijna niet te verslaan blijkt: Alleen koploper Hoogeveen is dat tot nu toe gelukt. Hun titelconcurrenten HBS en Be Quick zullen hun bezoek binnenkort aan de Hazelaarweg vast niet inschalen als een makkelijk potje.

  De vierde kampioenskandidaat, SJC, moest er vandaag dus aan geloven in Rotterdam, waar V.O.C. vanaf de aftrap direct duidelijk maakte dat het voor drie punten ging, niets minder. Zes minuten waren er pas gespeeld of die opvatting leverde al een doelpunt op. Eigenlijk was het een gespiegelde kopie van het doelpunt dat Wouter van der Loo vorige week maakte tegen SDO: Afdraaiende voorzet die voorbij de tweede paal op het hoofd wordt genomen en buiten bereik van een kansloze keeper in de verre hoek verdwijnt. Vandaag was de kopper niet Wouter, maar Boris Polderman (eerste kopgoal van Boris in V.O.C. 1?). De uitstekende voorzet kwam van de voet van Nito Sequeira, die in de eerste helft één van de uitblinkers was.

  Iedereen haalde overigens een dikke voldoende in die helft, het spel van V.O.C. was uitstekend. SJC kreeg tot minuut 35 amper een bal in de zestien van V.O.C., ondanks dat de bezoekers meer balbezit hadden. De thuisploeg deed meer met de bal, als deze in bezit was. Combinaties verliepen vlot en tegenstoten leverden gevaar op. ‘Gevaar’ is nog zwak uitgedrukt voor de kansen die het opleverde voor Nito en Wessel Verhaar. Die moesten erin, maar gingen dat niet. SJC kroop in de eerste helft nog wel iets uit de schulp, de laatste tien minuten. Tijs en zijn verdediging wisten alles gelukkig onschadelijk te maken, waardoor een onnodige 1-1 in ieder geval niet viel. Het gevoel bij de supporters na helft één: wat zonde dat we ons eigen goede spel niet met meer goals belonen.

  En dan is het natuurlijk fijn dat die beloning er in helft twee alsnog komt. Nog geen vijf minuten weer onderweg stond als een duveltje uit een doosje ineens Bas van der Storm alleen voor de keeper en maakte uitstekend af. Buitenspel, volgens SJC. Net niet buitenspel, denken wij op basis van de beelden. Zeker weten kan je dit echter niet, zonder lijnentechnologie.

  Even daarna viel de beslissing in de wedstrijd. Uit een corner ontstond een open schietkans voor Nito, dichtbij het doel. Een uitgestoken arm van SJC’er Jordy Groot haalt het harde schot van de lijn en voorkomt daarmee de 3-0 (video). Penalty voor V.O.C. en rood voor Groot, oordeelt de scheidsrechter. Vooral de rode kaart zorgt voor heel veel onbegrip bij SJC, wat best voor te stellen is. Het is namelijk voor iedereen duidelijk dat die uitgestoken arm daar niet bewust hing. De spelregels zijn in dit geval echter nog altijd onverbiddelijk (pagina 59): als een bal niet bewust, maar wel strafbaar (en dat was hier het geval) met de hand wordt gespeeld en daarmee een doelpunt wordt voorkomen, wordt dit bestraft met een rode kaart.

  Groot moest dus vertrekken en Boris Polderman mocht aanleggen voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. De keeper koos de andere hoek, de 3-0 stond op het bord. Tegen tien man moet het dan beslist zijn, zou je zeggen.

  Toch kwam SJC daarna nog even terug in de wedstrijd. In het zadel geholpen door V.O.C. overigens, want dat leverde de bal totaal onnodig in bij het uitverdedigen. De afronding middels een stift van SJC’er Frans van Niel was wel prachtig. 3-1, met nog een half uur op de klok. Zaak voor V.O.C. om het niet verder te laten komen dan dat en vooral zelf meer te scoren. 

  Gelukkig liet dat scoren niet al te lang op zich wachten, want op een spannende slotfase zaten de V.O.C.-supporters echt niet meer te wachten na een 3-0 voorsprong. Door de 4-1 van Wessel Verhaar kwam het daar gelukkig ook niet van. Na een harde voorzet van Kas Dullemans hoefde Wessel er eigenlijk alleen maar te staan en tegen zijn voet te laten waaien. Dat was precies wat de topscorer van V.O.C. deed en daarmee was het beslist, zo was ook af te zien aan hoe de spelers van SJC in het vervolg in het veld stonden. V.O.C. had van de overgave van de bezoekers kunnen profiteren, middels meer goals dan de ene die nog zou volgen. Wessel was opnieuw de maker, op aangeven van de fantastisch spelende Bas van der Storm.

  Een prachtige score natuurlijk, zeker tegen een titelkandidaat. Met de overwinning deed V.O.C. weer goede zaken, omdat de meeste lager geklasseerde ploegen niet wonnen. De afstand tot nacompetitieplek 13 is nu flink geworden, maar op de lauweren rusten kan V.O.C. zich natuurlijk absoluut niet veroorloven. De spelers zijn zich daar gelukkig ook van bewust, dus zal er volgende week uit tegen het lastig bespeelbare Emmen weer alles gegeven worden voor een resultaat. Als die wedstrijd ook nog gewonnen kan worden, dan kan het vizier waarschijnlijk serieus op de middenmoot worden gericht. In de tweede periode doet V.O.C. het ook goed, dus wie weet wat er dit seizoen nog mogelijk is.

  Opstelling V.O.C.: Tijs te Duits, Nico van Mechelen (Fedor Warmenhoven), Erwin Nuytinck, Bryant Varela (Xavier Wiersma), Kas Dullemans, Boris Polderman, Nito Sequeira (Sebas Quispel), Yannick Koevermans (Mats Mangelmans), Wouter van der Loo (Teun van der Donk), Wessel Verhaar, Bas van der Storm.

  20220403 V.O.C. - SJC