• Nadat V.O.C. 1 de competitie vorige week goed opende met een zege op Velsen (1-0), volgde vandaag een uitwedstrijd in Purmerend, tegen Purmersteijn. V.O.C. hield er uiteindelijk een punt aan over, door in blessuretijd de 1-1 te maken. Ondanks dat het spel verre van goed was vandaag, zou een nederlaag de krachtsverhoudingen ook niet goed hebben weergegeven. Opluchting dus achteraf, dat het punt alsnog uit het vuur was gesleept.

  V.O.C. speelde tweemaal eerder tegen Purmersteijn, en wel in de nacompetitie voor promotie in mei 2016. Het tweeluik ging verloren, maar V.O.C.’ers herinneren zich deze wedstrijden nog vooral doordat Jack Roest, die ons vorig jaar helaas is ontvallen, het doel verdedigde. Dat werd de toen 40-jarige Jacko gevraagd, nadat V.O.C. in ongekende keepersproblemen was geraakt. Hij werd de oudste debutant in V.O.C. 1 ooit en keepte uitstekend.

  Ruim 5 jaar later verdedigt Tijs te Duits het doel van V.O.C. en hij krijgt in het eerste kwart van de wedstrijd helemaal niets te doen. Dat heeft hij te danken aan zijn teamgenoten, die met goed voetbal de thuisclub steeds verder achteruit drukken. Tot echt grote kansen leidt het niet, totdat een verdediger van de thuisclub veel te hard en hoog inkomt en Bas van der Storm torpedeert. De scheidsrechter wijst terecht naar de stip en Yannick Koevermans legt aan voor zijn eerste goal van het seizoen. De strafschop is echter te slap ingeschoten en de keeper kan pareren. Yannick lijkt dan de rebound te kunnen benutten en alsnog 0-1 te maken, maar hij wordt overduidelijk onderuit geschoffeld door een instormende tegenstander. De scheidsrechter had hier opnieuw een penalty toe moeten kennen, maar laat dat na.

  Halverwege de eerste helft moet de arbiter opnieuw een belangrijke beslissing nemen als Teun van der Donk alleen op het doel van Purmersteijn af kan en verdediger Joey Mers hard aan de noodrem trekt. De leidsman kan niets anders doen dan hem met een rode kaart naar de kleedkamer sturen.

  V.O.C. is het gek genoeg daarna even helemaal kwijt en grossiert ineens in slordigheden. Tot overmaat van ramp wordt een bal in het strafschopgebied van V.O.C. dan ook nog eens volkomen verkeerd beoordeeld door onze voltallige verdediging. Er wordt van de bal weggelopen en dat biedt de rechterspits van Purmersteijn de mogelijkheid om vrij aan te leggen en Tijs te passeren. Uit het niets komt de thuisploeg zo op voorsprong en mag worden verwacht dat de rest van de wedstrijd de tienkoppige bus voor het eigen doel zou worden geparkeerd.

  Terwijl de supporters de rust gebruiken om Max Verstappen te zien starten in Zandvoort, wordt een verdediger van Purmersteijn door ambulancepersoneel behandelt. Door een botsing vlak voor rust, is het hem zo zwart voor de ogen geworden dat medische ondersteuning noodzakelijk is. We hopen dat het meevalt en wensen hem hoe dan ook veel beterschap!

  Kaartenfestival 

  Na rust blijkt dat het met het bus parkeren van Purmersteijn wel meevalt. Beide ploegen blijven proberen een voetballende oplossing te zoeken, zonder daar overigens goed in te slagen. Zo ontspint zich een tweede helft van een zeer bedenkelijk niveau, ‘opgefleurd’ door een scheidsrechter die met gele kaarten strooit alsof het niets is. Je kan er dan eigenlijk op wachten dat een V.O.C.’er op een gegeven moment tegen een tweede geel aanloopt en dat gebeurt dan ook. Erwin Nuytinck is het, die na een wel zeer ongelukkige handsbal vroegtijdig mag gaan douchen. Tien tegen tien dus, met nog een half uur te spelen.

  In dat halve uur is van goed voetbal dus geen sprake, maar spanning is er wel. Purmersteijn komt er sporadisch gevaarlijk uit, maar de verdediging en Tijs weten de schade steeds te beperken. Aan de andere kant zijn er kansen voor Teun, Bas en Wessel. Die laatste krijgt de grootste kans, maar het schot belandt op de paal. Het vertrouwen in een goede afloop lijkt wat weg te ebben als er negentig minuten op het bord staan, maar toch komt die ene grote kans er nog voor V.O.C. Kas Dullemans krijgt na 92 minuten de bal in zijn voeten en passeert van dichtbij de keeper in de korte hoek. Ontlading bij V.O.C.- spelers en bij de supporters langs de lijn, want een nederlaag was hier onnodig en niet verdiend geweest.

  Schwalbe 

  Purmersteijn beëindigt de wedstrijd overigens uiteindelijk zelfs met negen man, omdat een aanvaller in de laatste seconde van de wedstijd zijn tweede gele kaart krijgt vanwege een vermeende schwalbe. Bij V.O.C. zou niemand hebben geprotesteerd als de situatie was afgedaan met een simpele ‘doorspelen’, maar zoals bij wel meer kaarten vandaag, trok de scheidsrechter hem ‘graag’. Het was overigens een sportieve wedstrijd, dus het aantal boekingen is in dit geval niet representatief voor de sfeer in het veld.

  Belangrijker: V.O.C. is na twee wedstrijden nog ongeslagen en staat met vier punten op een vijfde plek. Dat was bij de competitiestart in de afgelopen twee seizoen in de hoofdklasse wel anders… Met een positief gevoel verder dus! Volgende week volgt een grote test, als het zeer sterke Hoogeveen op bezoek komt in Rotterdam. Kan het team van Mark Weel ook opboksen tegen de koploper en titelfavoriet? Alle reden om het met eigen ogen te komen bekijken en de roodzwarten aan te moedigen.

  Opstelling V.O.C.: Tijs te Duits; Kas Dullemans, Erwin Nuytinck, Martijn de Vries (Tom Wigmans), Nico van Mechelen, Nito Sequeira (Wouter van der Loo), Boris Polderman, Yannick Koevermans, Bas van der Storm, Wessel Verhaar, Teun van der Donk.