• De eerste wedstrijd van het seizoen 2021-2022 werd gespeeld in een ongewone ambiance. Immers veelal baadt het V.O.C. complex in de zon en zitten de recreanten gezellig na te praten op het terras. Zo niet vandaag. Het was een grijze, kille en winderige middag. De jongens van V.O.C. U-15 cricket knikkerden Kampong in no-time uit de halve finale van het NK en spelen volgende week de finale en zo konden de V.O.C. supporters hun volledige aandacht vestigen op het hoofd-voetbalveld.

  Daar werden de gasten uit Velsen, nota bene koploper in de afgebroken competitie 2020/21, aanvankelijk in het zadel geholpen door een aantal slordigheden in de V.O.C.-defensie. Gelukkig wisten de Velsenaren hiervan niet te profiteren. Vervolgens kabbelde het spel een beetje op en neer zonder dat dit voor opwinding voor een van beide doelen zorgde.

  Cadeautje

  V.O.C. trok de wedstrijd gaandeweg steeds meer naar zich toe en dat leverde twee kansen op voor Teun van der Donk. Na twintig minuten dachten de Noord-Hollanders vervolgens ook eens aardig voor ons te moeten zijn. De haastig uitgekomen keeper realiseerde zich juist op tijd dat hij buiten het strafschopgebied was en dus zijn handen niet mocht gebruiken. Met zijn voeten lukte niet meer en de attente Teun pakte het cadeautje gretig uit: 1-0.

   

  De voorsprong gaf V.O.C. duidelijk vertrouwen. De combinaties werden vloeiender en de regie werd steeds nadrukkelijker in handen genomen. Nieuweling Erwin Nuytinck organiseerde de verdediging samen met Martijn (eerste basisplaats in een officiële wedstrijd sinds 1,5 jaar?) bekwaam. Erwins positie in de verdediging maakte dat Wessel Verhaar als middenvoor kon spelen, hetgeen onze voorhoede van extra lengte, intelligentie en finesse voorziet. Door deze omzetting zakt Yannick een linie terug en daar leek hij te gedijen.

  In de eerste helft kreeg Teun nog een grote kans om de score te verdubbelen, maar een verdediger van Velsen wist de bal met kunst en vliegwerk nog net voor de doellijn weg te werken. Verder werd deze eerste helft zonder noemenswaardige gebeurtenissen afgesloten en de supporters konden zodoende tijdig naar de warmte van het clubhuis en de verkoeling van een pintje.

  Oudgedienden

  Daarbinnen troffen zij een welhaast volledig elftal van geblesseerden en/of gestopte spelers, die in ieder geval qua leeftijd nog gemakkelijk mee zouden kunnen. Zo zagen wij onder andere Stijn Houben, Robbert Stout, Ivar Lammers, Michiel Vis, Guust Malcorps en Douwe van der Kroft. Mooi dat deze oud-spelers hun ex-teamgenoten aan komen moedigen!

  Enfin, de mannen die buiten stonden voor de tweede helft moesten het vandaag doen voor de rood-zwarten en met de support van het thuispubliek ging dat vast lukken. De tweede helft kenmerkte zich vooral door vele countermogelijkheden, waar de zogenoemde laatste pass niet nauwkeurig genoeg was, of waar een ongelukkige keuze gemaakt werd. De mogelijkheden voor V.O.C. waren in ieder geval talrijker dan die voor Velsen. Doelman Tijs te Duits hoefde nauwelijks in te grijpen, met uitzondering van een enkele voorzet die hij kundig onderschepte.

  Gezien de kleine voorsprong werd het eindsignaal van de kwistig met kaarten strooiende scheidsrechter met een ingetogen gejuich begroet. De eerste punten zijn binnen! Over punten gesproken: een puntje van aandacht is nog wel een behoorlijk aantal uitvallers, c.q. krampgevallen.

  Mooi om te zien was dat V.O.C. weer met een groot aantal zelf opgeleide spelers aantrad. Van de vijftien spelers die vandaag in actie kwamen, komen er twaalf voort uit onze eigen jeugd. Dit aangevuld met jongens ‘van buiten’ die absolute meerwaardes zijn en goed in dit team passen, maakt dat er met vertrouwen kan worden uitgezien naar de rest van het seizoen in de hoofdklasse A.

  Volgende week uit tegen Purmersteijn in Purmerend om 14.00 uur. Komt aanmoedigen en maak er een gezellig dagje uit van; genoeg te doen boven Amsterdam (laatste huisraat wegruimen?).

  Opstelling V.O.C.

  Tijs te Duits, Kas Dullemans, Erwin Nuytinck, Martijn de Vries (Fedor Warmerhoven) Nico van Mechelen, Wouter van der Loo (Dano Vloemans), Boris Polderman, Yannick Koevermans, Bas van der Storm (Tom Wigmans), Wessel Verhaar, Teun van der Donk (Joren van der Bos)