• Hierbij het eerste artikel van VOCabulaire Digitaal van 2021. Over niet zo maar een onderwerp. Het leert, dat digitaal de hele wereld aan je voeten ligt.

    Op 13 februari, hét schaatsweekend in Nederland, ging de cricketjeugd viral. Er waren een video en enkele foto’s op Twitter geplaatst, die niet onopgemerkt bleven: Jeugdcricket On Ice 2021. Het werd zelfs wereldnieuws: Ook de BBC (Groot-Brittannië) en ABC (Australië), pakten dit op. Gelukkig was ook ons eigen Radio Rijnmond één van de geïnteresseerden. Leslie Ong (Jeugdcricketcommissie; JCC), sprak met hen. Hieronder het interview, gehouden op 14 februari 2021.

    De BBC kon na Radio Rijnmond niet achterblijven. Na het interview van Radio Rijnmond, volgt een samenvatting van Cricket On Ice, in de BBC World Podcast Stumped, uitgezonden op 18 februari 2021.

    (Het artikel gaat verder, onder de foto's).

  • Radio Rijnmond 14 februari 2021

    Hoe is het gekomen?

    “De jeugd wil graag cricketen. Dat is er voorgaande weken niet van gekomen, door de regen.  Het initiatief kwam van Coverdrive, gelinkt aan onze hoofdtrainer Tim de Kok. Chris Smith (V.O.C. Academy) kwam op het idee om te gaan Ice Cricketen. De jeugd zou de jeugd niet zijn, om dat niet razendsnel voor elkaar te krijgen. De dinsdag ervoor is het ontstaan. We vonden het wel een beetje spannend, maar hebben gewoon doorgezet. Als je bij V.O.C. iets wilt, gaan de radartjes draaien. De voorzitter van de JCC, Arjen Heere is gebeld en zelfs René van Ierschot, de voorzitter van V.O.C. is op zaterdagochtend vanuit Wassenaar naar de Bergse Achterplas gekomen om mooie foto’s te maken.”

    Op ijs in de winter is weer eens wat anders dan op gras in de zomer. Hoe vonden de kids het?

    “Die vonden het helemaal te gek. Eerst kreeg je vragen als: Wat moet ik aantrekken? Moet ik mijn eigen bat meenemen? Moet ik op schaatsen?” Wij zeiden: Kom gewoon, neem je beste humeur mee en we gaan het gewoon neerzetten. We hebben een pitch neergezet met twee wickets en iedereen doet mee. Je hebt ze nog niet neergezet, staan ze al te bowlen en te batten.”

    Was het wel te doen, of was dat bijzaak?

    “Ja, het was te doen, maar het gaat er gewoon om de fun. De jongens konden elkaar weer eens zien. De laatste weken was het namelijk niet mogelijk om te trainen.

    Tim, de trainer, zorgt dat hij contact houdt met de jongens, of ze wel of niet gaan trainen. Omdat we niet meer binnen konden trainen (i.v.m. Corona-maatregelen, red.), hebben we gevraagd of we de voetbalkooi buiten konden gebruiken. Ze zeiden: Bouw maar om.” We waren er klaar voor, maar hebben heel veel regen gehad. Toen kwamen de sneeuw en het ijs. Dat was natuurlijk de uitgelezen kans om er iets speciaals mee te doen en toen hebben we de Cricket Challenge On Ice gedaan.”

    Dit is niet onopgemerkt gebleven. De foto’s gingen de hele wereld over. Hoe zit dat precies?

    De radertjes gaan draaien. De voorzitter maakt de foto’s en stuurt, samen met Mies v Everdingen (JCC) de communicatiecommissie aan en die plaatsen het op de website en op de socials (Merel Faassen en ondergetekende, red.). Dan zie je het voorbijkomen op de BBC en ABC en via LinkedIn krijg je contacten. Ik wist wel dat digitaal snel ging, maar zo snel?!”

    Ter aanvulling:

    Daarna komt de vraag van Radio Rijnmond binnen via Instagram, die komt in de Communicatie-app. Maarten van Ierschot noemt Lesley als goede vertegenwoordiger van het geheel en zo komt het op de radio. Goede samenwerking!

    Engeland en Australië zijn de landen waar cricket heel groot is. Hoe reageerden die?

    “Die pakken dat op. The Dutchies invaded the ice, was de titel. Dan zie je allerlei activiteiten en zie je ook dat Cricket On Ice werd opgepakt. We wisten wel dat we iets leuks gingen doen, maar niet op deze schaal.”

  • Welke reacties hebben jullie verder nog gekregen?

    “Fantastisch! Vanuit de breedte: “Leuk dat jullie het georganiseerd hebben.” Maar ook landen als Australië: Hoe koud is het daar? In Engeland mag je niet op het ijs schaatsen. Dus we kregen vanaf daar vragen als: “Hè, mag dat bij jullie en hoe zit dat met safety?” We hadden rekening gehouden met de Corona-maatregelen (afstand) en met het ijs. We hadden mensen met prikkers eromheen staan. Dat leggen we dan uit. Zij vinden het bizar om te horen dat wij dat gewoon doen.”

    Daarna eindigen we met de Nederlandse traditie: Warme chocomel met slagroom. Dat hoort er allemaal bij. Die foto’s hebben we gedeeld met al onze collega’s en mensen die we kennen natuurlijk.”

    Cricket is natuurlijk niet echt een wintersport. Hoe is het sowieso om in deze tijden de kinderen bezig te houden?

    Dat wordt dan besproken. Het is een fantastische club, die echt gericht is om het beste uit elkaar te halen. Dan vragen wij: “Kunnen wij trainen?” Dan is dat moeilijk, want de Hal is niet toegankelijk. We hebben een hele mooie indoorhal, dat een topsportlocatie is. De K.N.C.B. traint daar en we mochten er überhaupt niet in. Er is een voetbalkooi in de winter. Dan overleg je en wordt gezegd: Nemen jullie de kooi maar. Vervolgens wordt die kooi omgebouwd, kunnen die jongens alsnog trainen.

    Het was eerst een zomersport, maar dankzij de visie van V.O.C. die eigenlijk een breedtesport aan het maken is om te zorgen dat we ook in de winter kunnen cricketen en een jeugdopleiding kunnen creëren. Zo wordt de jeugd nu ook in de winter beziggehouden met cricket. Dat was niet zo. We trainden alleen van maart tot begin mei en gingen dan de competitie in. Nu is het dat we de hele winter doortrainen. Dus ook voor kinderen die willen komen cricketen: Je hebt een (mentale) sport het hele jaar door, kinderen worden uitgedaagd. Er zit nu ook een mooi technisch beleid achter, waarmee ze de kinderen veel meer willen laten ontwikkelen, ook qua agile. Zorgen dat je enorm behendig en lenig bent. Dat wil je ook in de winter doen, niet alleen maar in de zomermaanden.”

    Als het straks weer gaat vriezen, heb ik zo maar het idee dat die traditie zal worden voortgezet?

    “Precies wat je zegt. Daar zijn we voor cricket is een familiare sport. Als er een wedstrijd wordt gespeeld, dan zitten mensen uit langs de boundry met eten en drinken. Daar hebben we nu een wintertraditie van gemaakt. Als Corona weg is, hebben we koek, zopie en snert en zetten we het gewoon voort.”

    Dan hopen dat het tegen die tijd weer gaat vriezen en anders komt er wel weer een andere variant uit de koker!

    “Absoluut. Leuk dat het jullie is opgevallen en dat jullie er aandacht aan besteden. Dat is goede voor een, in Nederland kleine sport, die wel de tweede sport van de wereld is, na voetbal.”

    Leuk dat je er bij ons over wilde vertellen. Dit was Leslie Ong, van V.O.C. Cricket.

    Het hele interview, hoor je hier.

  • Dit was een goede herinnering aan het schaatsweekend van 2021. Het lijkt uniek. Echter, de VOCabulaire is even in de archieven gedoken en het bleek dat Cricket on Ice al in 2012 heeft plaatsgevonden. Om precies te zijn op 11 februari 2012 (precies negen jaar ervoor dus). Toen waren het de dames en de heren die onderling het kampioenschap Cricket On Ice hebben gehouden. Bewijs, ziet u hier.

    Misschien heeft u ze herkend: V.O.C. Selectiespelers Sebastiaan van Lent en Tizo Moorman. Ik bedoel maar: Begonnen als Ice cricketers en later in de hoge elftallen van V.O.C.. Wie weet waar de jeugd van 2021 in de toekomst terechtkomt? Time will tell. 

     

    Waar ik dacht dat dit artikel tot zijn eind was gekomen, had ik het wederom mis. Op 18 februari, het ijs was inmiddels gesmolten, werd Lesley Ong geïnterviewd voor de BBC Podcast Stumped.

    Hier volgt een korte samenvatting van het interview. Het gehele item, vind je hier (vanaf 44 minuten).

    De mooiste vraag was, wat de Nederlandse kinderen bezielde om in de kou het ijs op te willen. De Britten vonden dat erg vreemd. Lesley legde uit dat de jeugd al snel te enthousiasmeren is, als het om cricket gaat. Dankzij Corona, hebben ze afgelopen zomer geen competitie gespeeld. Ook de laatste tijd hebben ze niet veel kunnen trainen, dus zijn ze maar wat blij wanneer er iets georganiseerd wordt.

    “We zijn met 80 cricket jeugd en als iemand in de app een voorstel doet, wordt het al snel omarmd. Zeker wanneer er warme chocomel met slagroom wordt beloofd, zijn er vele gegadigden.

    Nederlanders worden namelijk altijd een beetje gek, als het om vrieskou gaat. Wanneer het een paar dagen vriest, worden ze onrustig en zijn ze niet meer te houden: Ze willen het ijs op!"

    Voor ons is dat heel normaal. Het is altijd interessant om de verschillen tussen landen hierin te ontdekken. Dat is ook één van de redenen dat het leuk is om (in het buitenland) tegen andere clubs te spelen. Hier heeft men jaren later nog mooie herinneringen aan. Hopelijk worden dat soort trips binnenkort weer normaal.

    Loeke Bannink