• Gelukkig is het maar een kort ritje vanaf Rotterdam naar de plaats aan de(n) Rijn, die al 70 jaar het eerste vogelpark ter wereld (Avifauna) huisvest. De thuisreis voor onze spelers en supporters was geen vrolijke. V.O.C. werd getrakteerd op een flinke 5-1 nederlaag bij Alphense Boys en dat leek minder nodig dan de uitslag doet vermoeden.

  Op het zonovergoten en gezellige complex van Alphense Boys begonnen de teams geanimeerd aan de wedstrijd. Dit leverde voor beide ploegen wat mogelijkheden op. Allengs werd duidelijk wat de achilleshiel van V.O.C. was deze middag. Door de bezetting van het middenveld met Boris Polderman, Nito Sequeira, (als voorste middenvelder) en Yannick Koevermans, speelden wij feitelijk met 3 centrale middenvelders. Tel daarbij de veel naar binnen trekkende Wouter van der Loo op linksbuiten op en het was direct duidelijk waar de (enorme) ruimte voor de Alphenaren gevonden werd.

  De eerste tegentreffer kwam niet eens daarvandaan. Na een kwartiertje werd onnodig balverlies op het middenveld geleden,  gevolgd door niet kordaat ingrijpen in het centrum van de verdediging en dat gaf de Alphense spits de 1–0 op een presenteerblaadje. Ook bij de 2-0 na 32 minuten en de 3-0 uit een vrije trap vlak voor rust leek de verdediging niet erg scherp.

  Na de pauze zag het er gelukkig een stuk beter uit. Misschien dat het nieuws dat voormalig Alphense Boys-speler Jens Toornstra Feyenoord tegen PSV op voorsprong had gezet onze mannen inspireerde. Er leek meer beleving en vernuft in het spel te komen. Bas van der Storm had een paar dreigende rushes en de nu als rechtsachter opererende Teun van der Donk speelde steeds meer op de helft van de tegenstander. Teun verving op die positie opnieuw Kas Dullemans, die een scheurtje in zijn enkelband heeft overgehouden aan de wedstrijd tegen Purmersteijn.

  In de 56e minuut leidde het betere spel tot een prima treffer van Wouter van der Loo. Hij sneed door het centrum van de vijandelijke verdediging en rondde beheerst af. Vervolgens moest Nito van het veld na het van achteren aanvallen (?) van een tegenstander.  Dit veranderde overigens weinig aan het spelbeeld. V.O.C. leek daarna 2-3 te hebben gemaakt, maar de scheidsrechter honoreerde het vlagsignaal van de grensrechter en keurde de goal niet goed. Je hebt er weinig aan, maar zelfs de nog beter dan ik opgestelde Alphense supporters bevestigden het ongelijk van de arbitrage. Uit de hierop volgende aanval van de Alphenaren werd het 4-1, zo’n dag was het dus. In de ‘dying seconds’ werd het ook nog 5-1 om wat extra zout in de wonden te strooien.

  Met deze uitslag is de conclusie dat het een onnodige nederlaag was wellicht vreemd, maar dat gevoel overheerste bij veel van de meegereisde supporters. Hopelijk geldt dit ook voor de spelers, dan is er gerede hoop dat het volgende week in Groningen beter zal gaan.

  De supporters kunnen met een gerust hart afreizen, er zijn geen windwaarschuwingen zoals in februari 2020. Aanvang 14.00 op het 100 jaar geleden geopende ‘stadion’ van Be Quick.

  Opstelling: Tijs te Duits, Teun van der Donk, Erwin Nuytinck, Martijn de Vries , Nico van Mechelen, Boris Polderman, Yannick Koevermans, Nito Sequeira, Bas van der Storm, Wessel Verhaar, Wouter van der Loo.