•  Na vier nederlagen op rij deed V.O.C. thuis tegen Purmersteijn wat het moest doen. De bezoekers werden met een 5-1 nederlaag terug naar Purmerend gestuurd, na een wedstrijd waarin V.O.C. naliet om de score nog verder op te voeren. Door de winst neemt V.O.C. verder afstand van de ploegen onderin. Er moeten wel heel gekke dingen gebeuren, wil directe handhaving in de hoofdklasse nog in gevaar komen.

  Tegen de nummer zes van de ranglijst kon V.O.C. gelukkig weer een beroep doen op een aantal vaste krachten die de afgelopen tijd ontbraken. Purmersteijn speelt eigenlijk niet echt meer ergens voor, aangezien ze al ruimschoots ‘veilig’ zijn en de afstand naar de titelkandidaten ook te groot is. Ondanks dat is het een ploeg die niet voor niets in het linker rijtje staat en dus kon V.O.C. een pittig potje verwachten, zo was de verwachting.

  Pittig werd het uiteindelijk niet echt, want behoudens een aantal korte fases heeft V.O.C. de gehele wedstrijd de overhand. Bij rust levert dat een 2-0 voorsprong op. Het eerste doelpunt komt van de voet van Xavier Wiersma, die daarmee ook zijn eerste maakt in V.O.C. 1. De bal wordt op de helft van Purmersteijn veroverd, waarna Xavier door Nito vrij voor de keeper wordt gezet en gedecideerd de 1-0 binnenknalt.

  De voorsprong kan daarna verdubbeld worden, maar Nito schiet oog in oog met de keeper over. Even later is het alsnog raak als Jeroen Straetemans vrij voor de keeper verschijnt aan de rechterkant van het strafschopgebied. Vol overtuiging streept hij de bal tegen het net, waarmee hij een kroon zet op zijn goede spel van de laatste maanden. De assist is opnieuw van Nito. 

  In de tweede helft gaat V.O.C. door waar het gebleven was en de 3-0 staat al snel op het bord. Een prachtige aanval ligt aan die goal ten grondslag, die lijkt te worden besloten met een treffer van Boris Poldermans. Hij treft niet het doel, wel de paal, maar gelukkig let V.O.C.’s topscorer Wessel Verhaar goed op en tikt alsnog binnen.

  Kort daarna lijkt Purmersteijn de spanning toch nog onverwacht terug te brengen, als verdedigende onachtzaamheid van V.O.C. wordt afgestraft en het plots 3-1 is, met nog flink wat tijd te spelen. Die spanning komt er nooit meer echt, het is in het vervolg vooral wachten op meer goals van V.O.C., terwijl de bezoekers keeper Mats Mangelmans amper serieus weten te testen. Lange tijd wordt nagelaten de beslissende 4-1 te maken, maar als er al negentig minuten zijn gespeeld doet Wouter van der Loo dat alsnog. Als even later ook Teun van der Donk nog een mooie aanval bekroont met de 5-1, staat een score op het bord die de krachtsverhoudingen van vandaag correct weergeeft.

  Een broodnodige overwinning van een goed spelend V.O.C., dat laat zien dat het geen ploeg is die naar beneden zou moeten hoeven kijken. Met de stand zoals die na deze speelronde is, mag ervan worden uitgegaan dat dit ook niet langer nodig is. Toch is het mathematisch gewoon nog mogelijk dat de onderste ploegen ons voorbij schieten, dus zou V.O.C. er uiteraard goed aan doen om het in eigen hand te houden en zichzelf zo snel mogelijk officieel veilig te spelen. Volgende week kan daar in de uitwedstrijd tegen Velsen een begin mee worden gemaakt.

  Opstelling V.O.C.: Mats Mangelmans, Nico van Mechelen, Erwin Nuytinck (Fedor Warmenhoven), Kas Dullemans, Jeroen Straetemans (Tom Wigmans), Yannick Koevermans, Boris Polderman, Nito Sequeira (Sebas Quispel), Xavier Wiersma (Wouter van der Loo), Wessel Verhaar (Teun van der Donk), Bas van der Storm.

  Het resterende programma van V.O.C.:

  8 mei: Uit tegen Velsen

  15 mei: Uit tegen TOGB

  29 mei: Thuis tegen De Zouaven

  6 juni: Uit tegen Alcides