• Er zal niemand zijn die V.O.C. direct associeert met religie. Toch komen die twee in maart 2023 samen voor V.O.C. 13, het collectief van inmiddels gestopte coryfeeën, dat de laatste stroomhalm grijpt om een plaatsje in de hemel veilig te stellen.

  Deze witte mannen, hoogopgeleid, een leven leidend vol overvloed en zonder al te veel empathie werkzaam in de hoogste regionen van de maatschappij, voelen zich als het pensioen zich aandient of het werkende leven al verlaten is ineens wat schuldig ten opzichte van de minderbedeelde mede­mens. Ofschoon zij, een enkeling daargelaten, niet te betrappen zijn op een actief beoefende vorm van religie, krijgen zij het benauwd als ze het moment van oordeel voelen naderen. Geen van allen heeft een bescheiden en zingevend bestaan nagestreefd of bereikt. Nu is het tijd voor de boete­doening. En dat weet onze eigen Fred van Roon tot in de puntjes te organiseren.

  Op zaterdag 25 maart 2023 is het gelukkig droog en is de wandeling naar de buren te overzien. Manege de Hazelaar (lees onderaan deze pagina meer over deze vereniging) is een stukje verderop aan de Hazelaarweg en daar zitten ze met smart te wachten op onze hulp. Na een korte kennismaking worden we in twee groepen verdeeld, waarbij er niet gekeken wordt naar werkervaring. Zo komen de onhandige elftalgenoten met planken in hun handen te staan. Deze moeten op maat worden gezaagd en vervolgens bevestigd, ware het een hek. De wat vaardigere mannen worden achter kruiwagens gezet om zand van plek A naar plek B te verhuizen. Dat had beter verdeeld kunnen worden, maar iedereen doet zijn uiterste best en na wat uurtjes werk is een prachtig hek en keurig zandpad ontstaan. 

  (Tekst loopt door onder de foto's)

          

  De aanwezige kinderen vinden het wel gezellig en helpen vrolijk mee. De paarden trekken zich niets aan van de drukte en de vaste vrijwilligers zijn uiterst dankbaar voor de helpende handjes. Het is kortom ook nog een hele gezellige middag en tevreden kunnen we bij het vallen van de avond terug naar V.O.C. waar we ook nog verwend worden met een winstpartij van V.O.C. 1 op het hoger geplaatste Rohda uit Raalte.

  We zijn er inmiddels wel van overtuigd dat die overwinning niet per ongeluk is, maar dat zoiets wordt afgedwongen. Het is het lot en wij nemen het lot in eigen hand. Wij komen sinds kort op voor de minderbedeelde en de gehandicapte medemens en zullen dat de komende tijd voortzetten. Het garandeert ons alsnog een plekje in de hemel en zolang we nog op deze bol rondlopen hebben we profijt van karma, want wie goed doet, goed ontmoet.

  Door: Walter Baghuis

  Over Rijvereniging de Hazelaar

  Paardrijden helpt kinderen met een motorische beperking een betere balans te ontwikkelen. Dat was de gedachte van medewerkers van het toenmalige kinderrevalidatiecentrum in Hillegersberg. Zij zorgden ervoor in 1976, dat de Stichting Pony en Paardrijden Gehandicapten Rotterdam (SPPGR) werd opgericht, de voorloper van “De Hazelaar”. Zij vond in eerste instantie gastvrijheid bij de Schieruiters. De belangstelling, maar ook het therapeutisch effect op de ruiters was zo groot dat de Stichting onderdak heeft gezocht bij de Rotterdamsche Manege. In 1986 werd de grote stap gemaakt naar een eigen plek in het Schiebroekse Park onder de eigen, inmiddels volledig vertrouwde naam: Rijvereniging ‘’De Hazelaar.’’

  Bij De Hazelaar ervaren we dagelijks hoe bijzonder het is om kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische, verstandelijke, psychische of meervoudige beperking te leren paardrijden. Naast het therapeutische effect en het plezier van paarden en paardensport, bevordert het ook de sociale contacten. Eén van onze hedendaagse missies is dan ook om de integratie tussen valide en mindervalide ruiters te bevorderen. Ruiters en vele andere vrijwilligers begeleiden tijdens de lessen en in de stallen de ruiters met een beperking. Regelmatig leidt dat tot vriendschappen of simpelweg tot meer plezier in het paardrijden voor iedereen. We willen onze ruiters vooral laten genieten en laten groeien door middel van de paardensport. Zo organiseren we bijvoorbeeld elke zomer een driedaags ponykamp speciaal voor de jongere ruiters met een beperking, met veel buitenritten, veel quality time met de paarden en natuurlijk onderlinge gezelligheid.