• Een week na de verrassende en luid bejubelde overwinning bij Alphense Boys is V.O.C vandaag thuis tegen Velsen van een ijskoude kermis thuisgekomen. De tegenstander verkeerde ook in de onderste regionen van de hoofdklasse en bij winst zou V.O.C de naaste concurrenten écht stevig in de nek hijgen. Alle ingrediënten voor een mooie tweede winst op rij waren dus daar. Maar ondanks een vroege 1-0 voorsprong liet V.O.C te weinig zien, waardoor Velsen er terecht met drie punten vandoor ging.

    In de wedstrijd aan het begin van dit seizoen ging V.O.C er kansloos met 4-0 af in Noord-Holland. Dat ging vandaag niet herhaald worden, mocht worden aangenomen, en dat gebeurde dan ook niet. Net als vorige week knalde V.O.C uit de startblokken en kwam het al binnen no-time op 1-0. Opnieuw was het Michiel die de maker was: V.O.C veroverde de bal in de buurt van het vijandelijke doel, waarna hij van buiten het strafschopgebied met een laag, hard en perfect geplaatst schot de keeper verraste. Door die vroege voorsprong bevond V.O.C zich in een luxepositie, want hiermee zou Velsen voorlopig niet het spelletje kunnen spelen waarmee V.O.C in de uitwedstrijd naar de slachtbank werd geleid. Toen kwamen wij zelf al vroeg op achterstand en Velsen dankzij snelle tegenaanvallen nog drie keer scoren.

    Het was teleurstellend om te zien dat V.O.C daarna grotendeels zelf stopte met voetballen. Velsen kwam tot vlak voor de rust weliswaar tot slechts één echt grote kans, ondanks het vele balbezit dat hen werd gegund, maar V.O.C deed zelf te weinig met de mogelijkheden die er waren op een tegenaanval. Zeker drie keer werd ontzettend slordig omgegaan met balbezit ver op de helft van de tegenstander, terwijl een goede pass op die momenten tot directe scoringskansen zouden hebben geleid. Daarnaast werd een paar keer slordig uitverdedigd met balverlies tot gevolg, al werd dit door (een ogenschijnlijk niet bepaald in blakende vorm stekend) Velsen nog niet afgestraft. Opdracht was in ieder geval om de rust te halen met de 1-0 voorsprong, wat door een tegentreffer op een psychologisch uiterst vervelend moment helaas niet lukte. In minuut 44 werd de fysiek sterke spits van Velsen in het strafschopgebied niet kort genoeg op de huid gezeten. Dit bood hem de mogelijkheid om de bal uit de draai langs keeper Sven de bovenhoek in te schieten. Zo zocht V.O.C teleurgesteld de kleedkamer op, terwijl dat echt niet nodig was geweest.

    Het spelbeeld veranderde na de thee aanvankelijk niet echt: Velsen was veel aan de bal zonder echt gevaarlijk te worden, V.O.C bleef té onzorgvuldig omgaan met de mogelijkheden om er gevaarlijk uit te komen. Naarmate de tweede helft vorderde werd Velsen steeds iets dreigender, en als gevolg daarvan sloeg in minuut 65 het noodlot toe voor het elftal van trainer Mark Weel. Uit een corner kwam de bal enigszins gelukkig voor de voeten van een aanvaller van Velsen, die ongeveer op de doellijn staand simpel de 1-2 kon aantekenen. Door die achterstand moest V.O.C nu ineens zelf het spel gaan maken om niet met volledig lege handen achter te blijven. Dat lukte een paar keer aardig met drie grote kansen tot gevolg. De meest doelrijpe was voor Sebas, die van zeer dichtbij met links had kunnen en misschien wel moeten scoren. De bal rolde helaas net langs het doel, dankzij een reflex van de keeper van Velsen. Ook daarna zou het niet meer lukken voor V.O.C. Vlak voor tijd breidde Velsen de score met een mooie treffer zelfs nog uit. Zo droop V.O.C af met een jammerlijke 1-3 op het scorebord.

    Een teleurstellende wedstrijd vandaag aan de Hazelaarweg. Juíst thuis tegen een ploeg als Velsen was het mogelijk en nodig geweest om één of drie punten te pakken, maar het zat er simpelweg niet in. Enige lichtpuntje voor V.O.C dit weekend is dat de drie ploegen die op de ranglijst enigszins in de buurt staan (MSC, Alcides en Emmen) eveneens verloren. Voor V.O.C zal het volgende week dan maar moeten gebeuren. Opnieuw in een thuiswedstrijd: JOS Watergraafsmeer komt op bezoek. V.O.C zal zich dan moeten spiegelen aan de goede wedstrijd die het vorige week speelde. Dan is ook tegen de hoog geklasseerde Amsterdammers een overwinning absoluut niet ondenkbaar.

    Opstelling V.O.C: Sven van Hees; Nico van Mechelen, Martijn de Vries, Stijn Houben, Kas Dullemans; Boris Polderman, Nito Sequeira, Yannick Koevermans; Robbert Stout, Sebas Quispel, Michiel Broeders.