• De lastige uitwedstrijd bij Westlandia heeft voor V.O.C. een punt opgeleverd. De ploegen domineerden elk een aantal fases van de wedstrijd en kregen allebei goede kansen om te winnen. De 1-1 eindstand was uiteindelijk een juiste afspiegeling van 96 minuten vermakelijk voetbal in Naaldwijk.

  V.O.C. reisde zaterdagavond naar het Westland in de wetenschap dat het, om niet in de nacompetitie te belanden, nog flink wat punten moet pakken in de slotfase van het seizoen. De wedstrijd bij Westlandia was echter nog geen ‘must win’. Dat geldt veel meer voor de duels hierna, als V.O.C. de degens kruist met directe concurrenten en lager geklasseerde teams. Thuisploeg Westlandia kon ervan uitgaan dat alleen winst op V.O.C. genoeg zou zijn om een serieuze outsider voor de titel te blijven. Dat bleek een dag later niet helemaal waar, hoewel dat eigenlijk niet eens meer een verrassing mag zijn in deze afdeling waar geen pijl op te trekken is. Daarover later in dit verslag meer. 

  Er is voor V.O.C.-trainer Wayne Delgado al het hele seizoen wekelijks slechts 1 constante factor: zijn basiselftal moet wekelijks op de schop, doordat weer andere dragende spelers geblesseerd zijn geraakt of om andere redenen niet kunnen meedoen. De puzzel was dit weekend zo mogelijk nog weer wat groter geworden: Nito Sequeira, Erwin Nuytinck en Felix Verhaar, vorige week nog basisklanten, moesten verstek laten gaan. Martijn de Vries, Jeroen Straetemans en Wessel Verhaar waren hun vervangers.

  Het is knap van de technische staf en de spelers dat het ondanks alle personele problemen steeds beter lukt om herkenbaar en goed voetbal te spelen. Dat zagen we de afgelopen wedstrijden al steeds duidelijker worden en in Naaldwijk was V.O.C. ook de baas in het eerste kwartier. Jeroen had het kunnen bekronen met een goal, maar hij slaagde er helaas niet in om een mooie aanval van dichtbij af te ronden. Na een kwartier kwam de thuisploeg vaker opzetten en ook dit leverde gevaar op, maar Andu Blokland keepte opnieuw een voortreffelijke wedstrijd en hield tot de rust zijn doel schoon. Dat gold ook voor zijn collega aan de overzijde, die nog wel met de schrik vrijkwam, toen Wouter van der Loo met een harde pegel net geen doel, maar wel vol de lat trof.

  Tim Zeller blijft scoren

  De tweede helft begon met een ware belegering van Westlandia op het V.O.C.-doel. Het was wachten op een treffer en die kwam er ook, toen de bal onder Andu doorgeschoten werd na een rommelige situatie in het strafschopgebied. Voor Westlandia was die voorsprong niet het begin van meer aanvalsdrift, want in plaats van op zoek te gaan naar de 2-0, kreeg V.O.C. weer de gelegenheid om te voetballen. Daar maakte het dankbaar gebruik van. De combinaties liepen steeds beter en het gevaar dat ervan uitging nam toe. Na een mooie, snelle aanval bracht zo’n combinatie Tim Zeller in scoringspositie en deze kans was aan de topschutter van V.O.C. wel besteed: 1-1 na een uur spelen. 

  Het leek logisch om aan te nemen dat ergens in het restant van de wedstrijd nog een keer zo’n Naaldwijkse stormloop zou volgen, zoals vlak na rust. Die intentie had Westlandia misschien ook wel, maar het kwam nooit echt van de grond en V.O.C. stond geen enkel moment nog echt met de rug tegen de muur. De wedstrijd speelde zich dan weer een fase wat meer op de helft van de thuisploeg af, dan weer moest V.O.C. in de verdediging. Beide ploegen hadden de 2-1 nog kunnen maken en dat maakte het een spannende slotfase. De grootste kans was voor V.O.C. Wouter van der Loo kon moederziel alleen met de bal richting het doel, waar alleen nog een duel met de keeper op hem wachtte. Die was hem daarin helaas de baas, waardoor de 1-1 op het bord bleef staan. 

  Graag vermelden we hier nog de invalbeurt van Teun van der Ent. Hij maakte daarmee op 15-jarige leeftijd zijn competitiedebuut voor V.O.C. 1. Het was zeker niet het eerste jeugdige eigen talent dat dit seizoen zijn opwachting mocht maken in V.O.C. 1. De komende jaren zullen we ongetwijfeld nog veel van ze gaan zien, wat natuurlijk perfect past bij de wens om met zo veel mogelijk zelf opgeleide spelers te voetballen.   

  Gevolgen voor de stand

  Zowel bovenaan het linker- als rechterrijtje blijft het ongemeen spannend in de noordelijke zondag 4de divisie. Westlandia liep warempel dit weekend nog in op de bovenste plek ook, omdat koploper Hoogeveen verloor en ook andere titelkandidaten punten lieten liggen. Aan de rechterkant van de ranglijst vinden we V.O.C. terug, met een kleine voorsprong van 1 punt op Alphense Boys en De Zouaven, de ploegen die nu op de te vermijden 13e plaats staan. Nog 6 wedstrijden te gaan, waarin, is onze verwachting, nog zeker 6 tot 9 punten gehaald moeten worden om zeker te zijn van directe handhaving.

  Daar kan V.O.C. in de volgende wedstrijd een heel belangrijk begin mee maken, want dan komt concurrent De Zouaven op bezoek. Op zondag 16 april is dat pas, want met Pasen wordt er dit jaar niet gespeeld. 

  Opstelling V.O.C.:

  Andu Blokland, Nico van Mechelen, Martijn de Vries (Teun van der Ent), Kas Dullemans, Joost van der Loo, Yannick Koevermans, Wessel Verhaar, Wouter van der Loo, Tim Zeller (Matthijs van den Bos), Ruben Soares, Jeroen Straetemans

   

  Voor meer foto's van de wedstrijd op Flickr, klik op de foto hieronder (door René van Ierschot) 

  20230401 Westlandia - V.O.C.