•  

  V.O.C. wil eerste plasticvrije sportclub van Nederland worden

  De Rotterdamse cricket- en voetbalvereniging V.O.C. begint aan een unieke missie: De club wil in de nabije toekomst volledig vrij van wegwerpplastic zijn. Daarmee zou V.O.C. de eerste sportclub in Nederland worden die dit vervuilende materiaal volledig uitbant.

  Flesjes sportdrank, zakjes, koffiecupjes, de witte plastic bekertjes in de rust: Op V.O.C. wordt, net als bij andere sportclubs, heel veel wegwerpplastic verbruikt. Het gebruik van dit materiaal is vaak niet duurzaam en heeft nadelige gevolgen voor natuur en milieu. V.O.C neemt nu het voortouw om op dit gebied deel van de oplossing te worden en niet van het probleem.

  Het idee om de club vrij te maken van wegwerpplastic, komt van V.O.C-voetbalvader Coen Koomen. ‘Toen ik hier kwam, was een van de eerste dingen me opviel: de bekertjes van wegwerpplastic’, zegt Koomen. ‘De kinderen krijgen tijdens de rust één bekertje limonade, maar er worden ook bekertjes alleen kapot gescheurd en ze gaan zo in de prullenbak. Dat kan gewoon niet, met het plasticprobleem dat we hebben. Het moet helemaal niet ingewikkeld zijn om hier iets aan te verbeteren, bedacht ik me. Zo begon het.’

  Het plan van Koomen is meteen omarmd door het V.O.C.-bestuur en zelfs uitgebreid. Zo is het idee ontstaan om V.O.C. gefaseerd afscheid te laten nemen van al het wegwerpplastic. Aan het einde van dat proces zal het terrein van de club er volledig vrij van zijn. Voorzitter René van Ierschot benadrukt dat V.O.C. hiermee niet alleen een bijdrage wil leveren aan een schonere wereld, maar denkt dat het ook voor de vereniging zelf belangrijk is: ‘In de 125 jaar van haar bestaan streeft V.O.C. naast sportieve doelstellingen ook maatschappelijke betrokkenheid na. Ook deze actie geeft aan dat V.O.C. meer is dan een club waar alleen maar sport wordt bedreven.’

  V.O.C. verwacht dat andere sportclubs hetzelfde pad zullen bewandelen. Het plan van de club zou dan kunnen worden gebruikt als blauwdruk voor andere verenigingen. Van Ierschot: ‘Zelfs als je alleen maar kijkt naar de kosten van inkoop en afvoer van alle wegwerpplastics, dan levert zo’n actie geld op. En dan kan iedere sportclub zeker in deze tijd goed gebruiken’.

  Noot voor de redactie:

  Voor meer informatie en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met voorzitter René van Ierschot.

  Contactgegevens René van Ierschot:

  Telefoonnummer: +31 6 53123323

  Email

  Hier vindt u een interview met initiatiefnemer Coen Koomen, waarin hij de plannen in meer detail toelicht. In de bijlage van deze mail vindt u een aantal foto’s. Deze zijn rechtenvrij te gebruiken.