• Het hooggeklasseerde Rohda Raalte had V.O.C. eerder dit seizoen op een vrij kansloze nederlaag getrakteerd, hoewel de eindstand van toen (4-3) een spannende wedstrijd doet vermoeden. Vandaag moest dus uit een ander vaatje worden getapt. Het was de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen die op een zaterdagavond werd gespeeld. Met fakkels luidde een deel van de vele aanwezige fanatieke jonge V.O.C.-supporters het duel in, en de V.O.C.-spelers zorgden ervoor dat de sfeer na het eindsignaal van de scheidsrechter nog beter was. Dankzij een 3-2 zege bleven belangrijke punten in Rotterdam. 

  Het moest aan de aftrap van de wedstrijd op eenkoude en stormachtige avond gebeuren zonder ongeveer een half elftal aan spelers die normaal gesproken voor de basis in aanmerking komen. Zij waren helemaal niet, of slechts een deel van het duel inzetbaar. Maar dat was in de afgelopen weken niet anders en toch werd prima gevoetbald in de vorige wedstrijd, die onterecht werd verloren van Alphense Boys. Het vertrouwen in een goed resultaat was dus groot en dat bleek al na 3 minuten terecht. Na gestuntel in de verdediging van Rohda Raalte en goed opletten van Tim Zeller, kon de goaltjesdief de bal veroveren en met een harde en droge knal de 1-0 aantekenen. 

  V.O.C. ging daarna door, gestuwd door de harde wind in de rug. Dat maakte het voetballen niet altijd gemakkelijk, maar de thuisploeg ging er niet slecht mee om. Het is lastig te zeggen of de prachtige 2-0 van Ruben Soares ook deels met de weersomstandigheden te maken had, maar we weten dat hij het ook op eigen kracht kan. Eerder dit seizoen deed hij het namelijk al eens op vrijwel dezelfde manier in de uitwedstrijd tegen Hoogeveen en dat was zonder een zuchtje wind. Ook tegen Rohda Raalte was het in ieder geval weer een schitterende én belangrijke goal. 

  Aansluitingstreffers en feilloos ingeschoten strafschop

  Het lag in de lijn der verwachting dat V.O.C. de hele eerste helft zou blijven aanvallen en hopelijk meer scoren, maar na de 2-0 was het Rohda Raalte dat direct iets terug deed. Eigenlijk de eerste goed lopende aanval van de bezoekers werd meteen tot doelpunt gepromoveerd. Deze snelle aansluitingstreffer van Rohda-topschutter Kevin Peppels was natuurlijk een domper, maar nog geen drie minuten later was de marge gelukkig teruggebracht naar twee. Tim werd neergelegd en aangezien dat binnen de beruchte lijnen gebeurde, kon de foutloos leidende scheidsrechter niets anders doen dan V.O.C. een penalty toekennen. Wouter van der Loo schoot feilloos raak vanaf de stip en zette daarmee zijn ploeg op 3-1. 

  De eerste helft was pas net halverwege toen die stand werd bereikt en het was aannemelijk dat het niet de laatste goal van de avond zou zijn. Dat klopte, hoewel het er nog slechts eentje zou worden. Nog steeds in de eerste helft en op vrijwel identieke wijze als bij de 2-1, was het weer Peppels die Rohda Raalte dichterbij V.O.C. bracht. Met 3-2 gingen de ploegen rusten en in het restant moest V.O.C. zien om te gaan met de tegenwind. Dat kon nog wel eens een hele zware opgave worden.. 

  Uiteindelijk bleek dat best mee te vallen: Een door de wind gesteund bombardement op het V.O.C.-doel werd verwacht, maar bleef uit. Hoewel het nog steeds flink stormde, was de wind na rust iets minder krachtig dan in de eerste 45 minuten. De wind die er nog stond, leek vaker tegen dan in het voordeel van Rohda Raalte te werken. In de tweede helft noteerden we een aantal mogelijkheden en slechts één échte 100 procent-kans voor de bezoekers. Die kwam net na de pauze en ‘grote’ is in dit geval geen understatement, want het mocht een wonder heten dat het niet de 3-3 opleverde. Van dichtbij had Peppels ogenschijnlijk eenvoudig zijn derde goal van de avond kunnen intikken, maar gelukkig voor V.O.C. stond Andu precies op de goede plek. Hij kreeg de bal, wellicht tot zijn eigen verbazing, recht in de handen geschoten. Klemvast.  

  V.O.C. liet zich daarna wat meer gelden in aanvallende zin en liet de tegenstander daarmee in ieder geval merken dat het in staat is gevaarlijke tegenaanvallen te lanceren. Alles bij elkaar kreeg V.O.C. na rust een handvol halve kansen en zagen we verder vooral veel situaties die, met wat meer zorgvuldigheid, tot doelrijpe kansen hadden kunnen leiden. Kort voor tijd kregen de gasten uit Raalte nog een laatste aardige kans, hoewel het geen gemakkelijke was. De schietkans van binnen het strafschopgebied eindigde hoog in de ballenvanger achter het doel van Andu. Niet lang daarna was het klaar en kon V.O.C. drie belangrijke punten vieren met het luidruchtige publiek op het balkon. 

  Stand van zaken

  Dankzij de 3-2 overwinning bevindt V.O.C. zich nu weer op een plek (11e) in de vierde divisie, wat een positie is die het graag zou behouden. Het is echter voor iedereen helder dat nog lang niet is beslist wie uiteindelijk eindigt op de gevreesde plaats 13, die inhoudt dat het vege lijf via de nacompetitie moet worden gered. Hoewel in de resterende 7 wedstrijden nog veel kan veranderen, lijkt het er nu op dat V.O.C., Alphense Boys, Heino (alledrie nu 25 punten) en de huidige nummer 13 De Zouaven (nu 24 punten) gaan uitmaken wie hiertoe wordt veroordeeld. V.O.C. speelt nog thuis tegen De Zouaven en op de laatste speeldag uit tegen Heino. Daarnaast moet het nog op bezoek bij de lager geklasseerde teams Velsen en Alcides en komen (sub)toppers SJC en RKAVV op bezoek in Rotterdam. 

  Zoals gezegd was de wedstrijd tegen Rohda Raalte de laatste van dit seizoen op zaterdag. Dat zorgde wederom voor meer publiek en sfeer dan op een gemiddelde zondag. Het is een voorproefje van iets dat straks gewoonte zal zijn, want met ingang van komend seizoen zal V.O.C. met het eerste elftal geen zondag-, maar een ‘weekendclub’ zijn. Dat betekent in de praktijk dat het eerste elftal (vrijwel) alle wedstrijden, uit en thuis, op zaterdagmiddag gaat spelen. Het moet de publieke belangstelling ten goede komen en zorgt hoe dan ook voor meer tegenstanders in de regio. De afgelopen seizoenen was dat wel anders. De tegenstander uit Raalte moest bijvoorbeeld een slordige twee uur heen en terug reizen om in Rotterdam aan te treden. Hoewel de competitie van V.O.C. dit jaar wederom uitsluitend bestaat uit gezellige verenigingen met een sportief eerste elftal, vermoeden we dat geen enkele vierde divisionist zal betreuren dat dergelijke afstanden binnenkort verleden tijd zijn. 

  Volgende week hoeven de spelers en supporters van V.O.C. niet lang de bus of auto in, want Westlandia is dan de tegenstander. De Naaldwijkers versloegen dit weekend (inmiddels voormalig) koploper HBS en zullen dus barsten van het vertrouwen. Opnieuw op zaterdag om 18.00, we zien graag veel V.O.C.’ers langs de lijn! 

  Opstelling V.O.C.: Andu Blokland, Nico van Mechelen (Martijn de Vries), Erwin Nuytinck, Kas Dullemans, Joost van der Loo, Yannick Koevermans, Nito Sequeira (Sjors Lankhaar), Felix Verhaar (Wessel Verhaar), Wouter van der Loo, Tim Zeller, Ruben Soares (Jeroen Straetemans)