• Wat een mooi cricketseizoen hebben we gehad!

  Ondanks, of juist dankzij Corona hebben de V.O.C.-jeugdcricketteams veel wedstrijden gespeeld.

  Waar we veel later in het seizoen begonnen dan normaal, werd er de hele zomer doorgespeeld tot de laatste wedstrijden, zelfs tot diep in september.

  Wij deden met de V.O.C.-jeugd mee met vier teams in de competitie: U9, U11, U13 en U15. Onze oudere cricketjeugd heeft zelfs een kans gekregen om mee te spelen in het eerste in te vallen. Dat is niet onopgemerkt gebleven zelfs door de media waarin een aantal artikelen verscheen over de jonge invallers.

  Dankzij een aantal jaren van focus op kwaliteit van training en coaching, is de V.O.C.-jeugd flink vooruitgegaan en dat leidt tot goede resultaten en zichtbaarheid bij de KNCB en bij andere clubs. Dankzij onze hoofdcoach Tim de Kok en onze Australische coach Corey Rutgers en alle enthousiaste jeugdspelers, managers, coaches en trainers voor hun inzet op en om het veld!

  Het doel van V.O.C. om primair onze jeugdspelers een mooi cricketseizoen te bieden is geslaagd. Hard trainen en plezier leidt tot resultaten, waarbij de halve finale landskampioenschap U15 (die eerder kampioen werd in de poule) er een van was, net als de mooie tweede prijs die de U13 in november 2019 in de zaal behaalde.

  Er is via de Academy veel aandacht en tijd gestopt in het promoten van cricket bij onze voetballende jeugdleden en ook op lokale scholen. De doelen zijn zowel verbreding van de jeugd als ook het niveau van de V.O.C.-jeugdspelers en –teams naar een hoger plan brengen.

  U15

  Na een herfst, winter en Corona-voorjaar hard trainen onder leiding van onze trainer Tim de Kok heeft onze U15 een SuperSeizoen gehad! Het is zelfs zo goed gegaan dat U15 kampioen is geworden en zo de halve finale voor het Landskampioenschap haalde

  Onze U15 met een groot aantal V.O.C.-voetballers (zo zie je maar weer dat beide V.O.C.-sporten uitstekend te combineren zijn) speelde om het Landskampioenschap tegen een combinatie team van ACC/VRA, waar we bij Sparta te gast waren (veel dank aan Tim en Martijn Snoep). U15 verloor nipt en hoewel we niet het felbegeerde landskampioenschap behaalden, hebben we met onze 12 spelers (met daarin Ellemijn Smit als TopSpeelster en Taha Raja als debutant) een fantastisch seizoen gehad:

  -      Meer wedstrijden dan in een regulier seizoen;

  -      Veel wedstrijden op het Heilige Gras van onze voorzitter René van Ierschot (heel veel dank daarvoor!!!);

  -      Super trainingen van en door Tim;

  -      Cricket (vooral de vele wedstrijden tegen VCC Voorburg) op hoog niveau;

  -      Een uitstekende, vriendschappelijke sfeer binnen en buiten het veld;

  -      Alle ouders participeerden;

  -      En uitstekend – door alle ouders – verzorgde teas;

  -      En als kers op de 2020-taart: debutanten uit U13 (Jerre Zandbergen en Koen de Vos) en zelfs ook U11 (Finn Ong).

 • U13

  De U13 had dit jaar een vrij smalle basis en was danig verjongd ten opzichte van vorig jaar. Maar dat mocht totaal niet deren. Zelfs niet terwijl de hele zomer, ook tijdens de vakantie werd doorgespeeld. Elke week stonden er voldoende jongens en meisjes op het veld met af en toe de hulp van de U15 en ook spelers van de U11 kregen de kans om in te vallen. Ook kwam er een nieuwe cricketer over vanuit de voetbal (Diede Gerritsen) en speelde Tycho dit jaar voor het eerst.

  Het team speelde heel goed onder leiding van Corey en startte het seizoen met een aantal goede wedstrijden en overwinningen. In verband met de vakantie moest één wedstrijd later worden gespeeld. Zo kwam het dat de tweede wedstrijd V.O.C. U13 tegen HBS U13 (de eerste werd gewonnen door V.O.C.) in de avond gespeeld moest worden. Hoewel de wedstrijd werd ingekort van 30 naar 20 overs, was het vanaf het begin al duidelijk dat de laatste overs in de schemering gespeeld moesten worden. HBS won de toss en was zo slim om te gaan batten nu het nog licht was. Er werd goed gespeeld en HBS zette een totaal van 144 runs neer. Dat was een fikse target voor V.O.C. Zeker omdat het langzaam steeds donkerder werd! Maar ondanks de invallende duisternis werden de punten binnengesprokkeld. Dus moest het in de laatste over gebeuren! Er waren nog 8 runs nodig. Helaas haalde V.O.C. de target net niet!

  Dit bleek een belangrijk verlies want over het hele seizoen werden drie wedstrijden verloren en kwamen drie ploegen gelijk bovenaan in de poule. Op Netto Run Rate (een technisch verhaal) werd HCC eerste. HBS eindigde met een verschil van 0,01 (dat zijn maar 3 runs) net boven V.O.C.. Zo’n close call hadden ze bij de KNCB nog nooit meegemaakt. Maar daar hadden we niets aan want onze U13 ging net niet door naar de halve finale van het Landskampioenschap.

  Ondanks de Corona-zomer heeft onze U13 een heel leuk seizoen met veel cricket, betrokken ouders, lekkere teas, goede scoorders, een wedstijd bij kuntslicht en een goed resultaat!

  V.O.C. Koen, Jerre, Zulfiqar, Saskia, Sylvère, Frits, Tom, Tycho, Diede en Mika en coach Corey en team manager Annebel kunnen trots zijn. Zeker ook op Koen de Vos, die dit jaar is geselecteerd voor de Dutch Lions wintertraining!

  U11

  Noodgedwongen startte het seizoen voor U11 pas op het moment dat onder normale omstandigheden de reguliere competitie eindigt: aan het begin van de zomervakantie.

  Desondanks werd een bijna compleet aantal wedstrijden gespeeld, waarin bleek dat de wintertrainingen van Tim hun vruchten hadden afgeworpen: er waren op alle fronten grote stappen gemaakt en de play-offs (de halve finales voor het landskampioenschap) werden op een haar na gemist.

  De ontmoeting tegen een tot op de tanden gewapend Punjab ging verloren – een wedstrijd waarin U11 door vakanties enkele ‘key players’ miste en het verschil in toegekende wides doorslaggevend was.

  De concentratie en de strijdlust van onze U11-spelers waren t.o.v. vorig jaar zienderogen verbeterd. Het was geweldig om te constateren dat bij afwezigheid van de Australische coaching staf de jongens op de wedstrijddagen hun motivatie en de wil om te winnen ook heel goed uit zichzelf wisten te halen: een grote winst!

  Er werd de spelers veel verantwoordelijkheid gegeven, mede door het laten rouleren van het aanvoerderschap. Sommige van deze aanvoerders bleken best al over wat leiderskenmerken te beschikken; het is niet gemakkelijk je teamgenoten ervan te overtuigen dat “eersie bat, eersie bowl” misschien niet zo’n goed idee is.

  Een aantal spelers deed ervaring op bij wedstrijden van U13, waaronder de eerste day & night-wedstrijd ooit in Nederland gespeeld. Ook deden flink wat jongens mee aan de talent-selectiedag van de KNCB. En naar aanleiding van deze sessie ontving een groot aantal van hen zelfs een uitnodiging om mee te doen aan de Dutch Lions trials. Divyan Mehta, Lucas Klappe en Fynn Ong van U11 zijn uiteindelijk uitgenodigd voor de Selectie Dutch Lions U12 wintertrainingen.

  Veel dank gaat uit naar al diegenen die dit jaar zo succesvol hebben gemaakt: coach Tim, managers Leslie en Robert, scorers Saskia en Sander, umpire Willem Jan en alle andere enthousiaste ouders.

  Het begin van komend U13-seizoen 2021 begint eigenlijk al bij de eerste herfst- en wintertrainingen van Tim, die er ongetwijfeld op zal hameren dat vanaf volgend jaar ‘uit’ ook echt ‘uit’ is!

   

  U9

  Dit seizoen is een hele nieuwe U9 van start gegaan. De basis bestond uit 6 kinderen: Bodie, Dante, Jan, Julius, Isabella en Stephan en met aanvulling uit onze V.O.C. Tip&Run, Bas en Minke.

  De ouders eromheen werkten enthousiast mee, hoewel er bij de meerderheid wegens gebrek aan enige cricketkennis wel vrees was om te umpen of scoren. Gelukkig werd dat dan goedgemaakt door uitgebreide lunches te verzorgen. Die waren uitstekend verzorgd!

  De U9 speelt met plastic materiaal zodat stortregens gelukkig geen beletsel zijn om gewoon te spelen, zoals tijdens de eerste wedstrijd uit bij VCC bleek. Thuis werd onze U13 verrast met een door onze voorzitter René van Ierschot verzorgd super graswicket

  Het format 'smash cricket' is geweldig: 12 overs, waarbij iedereen evenveel ballen krijgt, zowel battend als bowlend. Korte boundary, en als er wide wordt gebowled krijg je een free hit door een bal die daarvoor al klaarligt op een pion naast het wicket weg te mogen slaan. Indien er iemand out gaat mag die blijven staan, en krijgt de tegenstander 5 runs extra per out.

  Aan bat kwamen de meeste runs van Julius en Bodie. Isabelle bowlde zeer effectief. Per wedstrijd was er een andere aanvoerder. Umpen werd door ouders gedaan en dat ging doorgaans zeer sportief. Al met al een erg leuk seizoen geweest, met veel meer overwinningen dan nederlagen.

   

 • Academy trainingen

  Het succes van de jeugd in het cricketseizoen 2020 is vooral te danken aan het eind vorig seizoen genomen besluit om de wintertrainer Tim de Kok te benoemen tot Head coach voor het gehele jaar. In dit zomerseizoen, waarin veel clubs het moeilijk hadden omdat de overzeese trainers niet konden komen, had het coaching programma van V.O.C. hierdoor continuïteit door de volledige beschikbaarheid van Tim, een van de beste jeugdtrainers in Nederland.

  Onder leiding van V.O.C.’s eigen ‘Tim’ en dankzij verdere investeringen in de V.O.C.-velden, de Academy crickethal en het materiaal, zit het V.O.C.-Jeugdcricket in een erg goede en vruchtbare periode.

  Het groeiende aantal V.O.C.-jeugdleden dat wordt geselecteerd voor de programma’s van de Dutch Lions en Lionesses is een resultaat hiervan, evenals het stijgend aantal jeugdspelers dat veel plezier beleeft en tijd vrijmaakt voor de wintercrickettraining, naast hun voetbal- en schoolbezigheden. 

  De ontwikkeling van getalenteerde, intelligente, all-round sporters, in de twee meest prominente sporten ter wereld, cricket en voetbal, vormt de kern van V.O.C.. Deze stijgende lijn zal zich de komende jaren voortzetten binnen de V.O.C.-Cricket Academy onder leiding van onze Head Coach Tim de Kok en een gepassioneerde en actieve Jeugd Cricket Commissie van harte ondersteund door het V.O.C. Bestuur dat cricket de plek geeft die het verdient in onze prachtige multisport club als V.O.C.!

  Tip & Run

  Tip & Run was wederom dit jaar een succes! Er waren maar liefst 10 zaterdagochtenden met meer dan 20 jongens en meisjes. Onder leiding van Tim werd er flink gerend, gegooid, gevangen, gebat, getip- en runt en nog veel meer. De ouders verzorgden wederom elke zaterdag de lunch, wat door de meeste jonge crickertjes wel zeer werd gewaardeerd.

  Zaaltoernooi

  In november hebben de teams van V.O.C. meegedaan aan het zaaltoernooi van de KNCB. We waren weer goed vertegenwoordigd met drie teams (U11, U13 en U15). De U13 behaalde een mooie tweede plaats in dit toernooi!

  Andere evenementen en de V.O.C.-Jeugd Cricket Tour naar Engeland

  Door het coronavirus is een aantal traditionele evenementen niet doorgegaan dit jaar, onder andere het paaseierentoernooi en de opening en sluiting (de traditionele familiedag) van het cricketseizoen. Ook kon helaas de geplande toer naar Engeland in de meivakantie niet doorgaan.

  Een nieuw format dat het licht voor aanvang van het verlate officiële cricketseizoen waren de onderlinge wedstrijden, waarbij alle jeugdspelers samen speelden volgens het T-10 format. Dit heeft een mooie band gekweekt, want menig zondag tijdens de wedstrijden van het eerste, menig zaterdag na de eigen wedstrijden, of op andere dagen heeft de jeugd samen veel lol gehad en op V.O.C.-backyard cricket gespeeld, buiten of in de hal en al dan niet met ouders, broers, zussen en opa’s en oma’s.

  Vertegenwoordigers bij Dutch Lions & Dutch Lionesses

  Ook afgelopen jaar heeft een aantal V.O.C.-ers meegedaan bij de Dutch Lions en Lionesses. Bij de jongens speelden Siebe van Wingerden (U17), Cian Huigen, Roman Harhangi en de broers Mikkel en Maas Heere in Jong Oranje en bij de meisjes was dat Ellemijn Smit

  Voor de wintertrials voor de Dutch Lions en Lionesses zijn dit jaar maar liefst 16 jeugdspelers van V.O.C. uitgenodigd. Laten we hopen dat er veel van hen doorstromen naar de winter en uiteindelijk naar de zomerploegen!

  Tenslotte

  Het V.O.C. Jeugdcricket zit enorm in de lift en probeer, zelfs als je onbekend bent met deze prachtige sport (zelfs The King of Sports), te komen kennismaken en mee te trainen!

  Hup V.O.C.!