• Jaap van der Valk (13 juli 1940 - 28 februari 2023)

 • Ons bereikte het bericht dat vorige week op 82-jarige leeftijd is overleden ons lid Jaap van der Valk. 

  Jaap is van 1953 tot 1992 actief lid geweest van V.O.C. In zijn jeugd speelde hij bij V.O.C. beide sporten, maar daarna toch vooral cricket.

  Hij heeft 18 wedstrijden in het eerste team gespeeld verspreid over 9 seizoenen (dus vooral als invaller). Jaap speelde de meeste wedstrijden in het tweede cricketelftal. In 1975 werd hij daarmee kampioen. Daarin vormde Jaap samen met Peter Maasdam het openingspaar: de een klassiek, de ander brutaal. 

  Zijn sportieve prestaties (3551 runs in 252 wedstrijden, 10 wickets, 80 vangen en 2 stumpings) waren niet echt voldoende om de voorpagina’s te halen. Belangrijker was vooral zijn bijdrage aan de teamgeest en het plezier om samen te mogen spelen. Jaap mocht graag met zijn commentaar binnen en buiten de lijnen de feestvreugde verhogen en zijn medespelers hebben daar veel van kunnen genieten 

  In de tweede helft van de jaren zestig zat Jaap van der Valk (samen met “Barker” - Jan Willem Kok - in de redactie van ons clubblad), dat toen ‘Voor Onze Club’ heette (en nu VOCabulaire). Jaap schreef humoristische stukjes en kleurrijke wedstrijdverslagen. Wekelijks werd door een groep jonge leden bij Jaap thuis het clubblad gestencild, vermenigvuldigd, geraapt, geniet en gebanderolleerd, wat met veel pret en enig drankgebruik gepaard ging.

  Na zijn verhuizing naar het Limburgse aspergegebied, is Jaap nog vaak op V.O.C. terug geweest om zowel het eerste cricketelftal als het eerste voetbalelftal van zijn cluppie in actie te zien.

   Wij danken Jaap voor zijn enthousiaste bijdragen aan V.O.C. en wensen zijn familie veel sterkte bij het verwerken van het verlies van Jaap.

   

  Het bestuur