• Wilt u zich even voorstellen?
  Ik ben Carla Vos, ik ben 65 jaar jong en ben 46 jaar getrouwd met Cor Vos. We hebben geen kinderen en ik vind het erg leuk om sportfoto’s te maken. Ik ben ook al 30 jaar mantelzorger, ik zorg(de) voor familieleden die ziek waren.

  U maakt sportfoto's zoals bij amateurwedstrijden in Rotterdam, hoe bent u op het idee gekomen om sportfoto's te maken?
  Dat komt eigenlijk door die mantelzorg. Mijn moeder is 16,5 jaar geleden overleden, ze was pas 70 jaar en mijn vader en broer waren ziek. Het eerste jaar was 60 uur per week, dat is meer dan iemand per week werkt. En ik was na een tijdje zo verschrikkelijk moe, en ik kreeg een camera in mijn handen en zo is het toen begonnen. 

  In het seizoen van 2015 en 2016 werd Sparta kampioen, hoe was dat voor u, aangezien u toen ook heel veel foto’s had gemaakt?

  In dat jaar ben ik overal bij geweest, oefenwedstrijden, competitie, KNVB beker, echt alles heb ik dat jaar gedaan. Op een gegeven moment ben ik naar Sparta toe gegaan en heb ik gevraagd of ik een fotoboek ("We did it") zou kunnen maken. Toen werd er gezegd: ‘nou ja, een fotoboek? Dat kost ook centjes natuurlijk!’ Uiteindelijk hebben ze dat niet gedaan, want t-shirts verkopen nou eenmaal beter dan fotoboeken. Maar ik had toch iets in mijn hoofd, iets met rood en wit, en dat is het uiteindelijk ook geworden. Ik vind het een heel mooi boek geworden en het is ook helemaal uitverkocht. Uiteindelijk heeft Sparta er toch zelf nog ongeveer 600 verkocht.

   

  U bent vaste fotograaf bij Sparta, wat is daar nou zo speciaal aan?
  Ik vind het een ontzettend nette, leuke club. Ik heb daar veel leuke mensen leren kennen op alle niveaus. Ik maak elk jaar van de hele club teamfoto's en portretten.

  Wat vindt u het leukste van voetbalfoto’s maken?
  Ja ik vind het gewoon erg gaaf, heb ook veel moeten leren. Ik vind voetballen zelf ook heel leuk, dat heb ik vroeger namelijk zelf ook gedaan. Ik vind ook een paar dingen niet leuk aan de regels van voetbal. En als je fotograaf bent dan moet je een NSP-kaart hebben, die kost geld, maar dat betekent wel dat zij voor jou alles regelen om zo goed mogelijk foto’s te kunnen maken bij de clubs. Later kwam ik er achter dat er maar 4 vrouwen waren uit de 450 fotografen die daar lid zijn, en ik ben daarvan de enige die voetbalfoto’s maakt.

   

  U maakte ook sportfoto’s met uw man, helaas nu niet meer. Is het anders dat u het nu alleen doet?

  Mijn man maakt nog wel foto’s en heeft als specialiteit wielrennen, maar hij is 10 jaar geleden gestopt met foto’s maken op de motor. Maar in het analoge tijdperk was het altijd heel druk voor een wielerwedstrijd. ‘s Morgens om 3 uur weg en ‘s avonds pas thuis. Geen geld om hotelkamers te betalen. Nu is alles digitaal, een hele verbetering.

  Wat is volgens u de PERFECTE sportfoto?
  Voor mij moet er echt actie in zitten of humor. Een tijdje geleden was er een ploeg bij Sparta op bezoek. De tegenstander gaat Sparta een handje geven en de keeper loopt voorop, hij sluit bij Sparta aan en geeft daarna zijn eigen teamgenoten een handje. Niemand had het gezien en ik vond dit zo komisch. Of als de zweetspetters er af vliegen, je moet gewoon hét moment hebben van een doelpunt of rode kaart.

  Thuis hebben wij een boek (‘Joop Zoetemelk ongezien’) en het viel mij op dat er heel veel foto’s gemaakt waren door uw man. Heeft u ook een paar foto’s daarvan gemaakt?

  Ja, ik denk dat er ook een paar foto's van mij in staan. Toen ik meeging naar het wielrennen heb ik niet zoveel foto’s gemaakt, maar ik ken Joop Zoetemelk wel persoonlijk.

  Als u wilt antwoorden, wat vindt u persoonlijk het leukste om foto’s van te maken? Wielrennen, voetbal, natuur etc.?
  Als ik eerlijk ben heb ik moeite met wielrenfoto's. Ik ga wel elk jaar mee naar de 6-daagse, daar heb ik altijd wel een beetje moeite mee omdat je niet kan zitten naast de baan. Maar toch komt daar altijd wel wat uit. Ik vind voetballen eerlijk gezegd leuker, tenminste qua fotografie. De kunst met voetbalfotografie is dat je heel snel reageert en oplet. Ik heb daar ook echt ruzie om gehad. Een tijdje geleden heeft een fotograaf de helft van mijn foto’s verpest door bij de promotie van Sparta steeds door mijn beeld heen te lopen, maar in die chaos is er geen tijd om iemand aan te spreken daarop. Dus als ik eindelijk iets had, dan liep hij er weer doorheen. Ik was toen wel boos ja, was hij al mijn foto’s gewoon aan het verzieken. Dus in het volgende seizoen kwam ik hem weer tegen en vertelde het hem. Ik vroeg of hij de volgende keer niet meer in mijn foto’s wou staan. 

  Wat bent u van plan te gaan doen zodra u geen foto’s meer gaat maken?
  Zover is het nog niet hoor, maar ik hou erg veel van spannende boeken lezen en spelletjes spelen. Ik wil ook graag een boekenkast, maar voorlopig hebben we die niet, dus de boeken liggen door het hele huis. Maar ik ben vooral een fan van thrillers en fotoboeken natuurlijk.

  Zijn er nog mensen waar u samen mee zou willen werken, dit kan iemand zijn waar u een foto van wilt maken, maar ook iemand waar u er een samen mee wilt maken.
  Lionel Messi en Ronaldo om de gekke bekken die Ronaldo trekt.

  Wat voor soort camera vindt u het leukst om foto’s mee te maken, dit kan een camera zijn die u vasthoudt of een speciale camera.

  Gewoon een goede snelle camera die ik vasthoud, dan weet ik dat het goed gaat.

  Waar moet u op moet letten als u actiefoto’s maakt?
  Dat de belichting goed ingesteld is en je het onderwerp goed volgt, zo weet je dat je camera scherp is. Je moet eigenlijk gewoon meevoetballen!

  Welke foto bent u nou heel trots op?
  Met Feyenoord tegen Sparta heb ik een hele mooie foto gemaakt. Hij staat hieronder.

  Wat is iets wat u heeft meegemaakt tijdens fotograferen, of erna wat u nooit meer vergeet?

  Nou, het eerste wat er bij me opkomt is dat ik een keer bijna gewurgd ben.
  Het was rust en toen had ik nog 2 camera’s en een tas bij me. En toen stormden er zomaar 300 kinderen het veld op, en eentje raakt een camera, die camera slingerde zo om mijn nek heen en toen voelde ik wel dat ik niet goed kon ademen. En natuurlijk het kampioenschap bij Sparta in 2016, zo'n groot feest!

  Wie vond u nou het leukste om te fotograferen?
  Ik heb heel erg genoten van bijvoorbeeld Royston Drenthe, ik heb een foto gemaakt en ik dacht dat hij zo voorop bij het AD zou staan. Stond ie uiteindelijk niet. Hij ging tekenen bij Sparta, met 3 van zijn kinderen, zijn moeder en vrouw. Ik heb toen gevraagd of ik een foto mocht maken en hem ook naar de krant mocht sturen. Ik vond het een hele mooie foto, jammer dat hij niet in de krant stond!

  Door: Suzy Wierenga en Désirée Daemen.