• Interview: Coronacoach Matthy Vroegop is trots op V.O.C

 • Interview: Coronacoach Matthy Vroegop is trots op V.O.C 

  Op een grauwe maandagmiddag interview ik Coronacoach en lid van de Coronacommissie Matthy Vroegop. Zij is via haar dochter Christie al drie jaar bij V.O.C. betrokken en is onder meer actief in de de evenementencommissie. Ze wonen in IJsselland, vinden V.O.C. ‘gewoon een leuke club’ en hebben het erg naar hun zin.  

  V.O.C. vroeg aan het begin van dit seizoen om Coronacoaches, die toe moeten zien op naleving van coronaregels op V.O.C. en de bezoekersstromen in goede banen moeten leiden. En zo kwam Matthy uiteindelijk in de commissie terecht die dit alles overziet.

  Ik spreek haar op 12 oktober, een dag voor een coronapersconferentie van het kabinet. Eén van de maatregelen die hier worden aangekondigd, is dat volwassenen nog maar met maximaal vier personen mogen trainen.

   Matthy, wanneer ben je begonnen als Corona coach?

  Vanaf het moment dat er weer gevoetbald mocht worden, maar er slechts een beperkt aantal mensen mocht komen. Vanaf het moment dat de hekken er zijn, een weekje daarvoor. Ik heb me gewoon aangemeld met het idee: Ik ga op zaterdag een uurtje helpen. Ik heb de vergadering bijgewoond en zo is het gekomen. Het is ook wel echt iets voor mij om dingen te organiseren en ik vind het echt heel leuk om te doen. Ik heb niet veel vrije tijd, maar ik vind het wel echt leuk om op zaterdagmorgen vier uur, weer of geen weer, daar te staan, uit te zetten en te regelen. Vind het echt een goede zaak en heel belangrijk. Dus als we allemaal ons steentje bij zouden dragen, zou het een stuk makkelijker zijn.

  (Tekst loopt door onder de foto)

   

  Foto: Coronacoach Matthy Vroegop (Foto gemaakt door Linda Kok)

  Zoals het er naar uit ziet, mogen de kinderen onder de 18 nog blijven sporten en blijven die zaterdagochtenden topdrukte en kunnen we echt nog wel wat mensen gebruiken. Mensen hoeven echt geen hele dag, maar als je kind om 10 uur moet voetballen, wat let je dan om hier om 8 uur even te komen staan? Of van 10 tot 12, dan kan je hem weer mee naar huis nemen. Vele handen maken licht werk.

  Hoeveel collega-Coronacommissieleden heb je?

  Met Leen Hennink heb ik de lijnen uitgezet en de ideeën in praktijk gebracht. Daardoor zijn wij er in het begin iedere zaterdag geweest. Verder zijn er nog meer diehards die erg betrokken zijn: Marja de Jong en Ronald Huisman van het bestuur, Diederik de Groot, die alles achter de schermen regelt en dan nog Paul Westhuis en Roberto Wiredu. Wij zijn de trekkers van het project, wat betreft het regelen. Daarnaast zijn er twee hele enthousiaste jongens die iedere zaterdag heel trouw de kinderen naar de velden brengen. Dat zijn Florian (hieronder op de foto) en Fynn.

   (Tekst loopt door onder de foto)

  Foto: Coronacoach Florian (Foto gemaakt door Sharon Janmaat)

  Ook zijn er nog anderen: Onder anderen Elianne, Nicole, Masja, Jurgen die zich met hart en ziel inzetten op de zaterdag. Helaas wel bijna altijd dezelfden. Ik vind het wel teleurstellend dat er zo veel mensen lid zijn van V.O.C., maar dat er zó weinig mensen bereid zijn om even twee uurtjes hier te staan. Ik snap dat niet. Er zijn zo verschrikkelijk veel mensen lid. Je mag toch niet bij je kind kijken, dus zet je even twee uur in. Dat valt me wel erg tegen.

  Wat zijn de taken die je uitvoert?

  In het begin was het belangrijkste om met behulp van hekken de juiste compartimenten te maken en zorgen dat alles gescheiden bleef, zodat je toch zo veel mogelijk ouders en bezoekers tegelijk kan ontvangen. Toen mochten er namelijk nog 250 bezoekers komen. In eerste instantie was er een grote toeloop op de parkeerplaats en het was zaak om dit zo snel mogelijk op te lossen. We hebben op de Hazelaarweg iedereen gewaarschuwd dat ze op onze parkeerplaats wel Kiss and Ride mochten doen, maar niet parkeren. Hierdoor koos iedereen eieren voor zijn geld en hebben we op de zaterdagen geen problemen meer gehad.

  Daarna kwamen er weer nieuwe regels en kwam Leen op het idee om het toegangshek dicht te houden. Dat was een heel slim idee, want door niemand meer met auto op het terrein te laten, konden de kinderen veilig worden afgezet en hoefden de ouders zich geen zorgen te maken.

  Toen mochten de uitspelende clubs nog wel ouders meenemen en was het topdrukte op de Hazelaarweg. Daar verzamelden de uitspelers en liepen als één team door het hek. V.O.C.-ouders brachten de kinderen bij het hek, waar ze werden opgevangen door andere jeugdspelers. Zo doen we het graag: De jeugd die de andere jeugd begeleidt naar de velden past goed bij de club.

  Heb je nog excessen meegemaakt, of viel het mee?

  99,9% is heel tevreden en een enkeling vindt dat de regels niet voor hem of haar gelden. Er was één mevrouw die parkeren op de Hazelaarweg gevaarlijk vond, omdat ze het niet goed kon zien als ze achteruit moest rijden. Daar was ik het niet mee eens. Bovendien: Als je in de normale situatie op zaterdagochtend om 10 uur wil parkeren, is er nog geen garantie dat er plek is. Als het parkeerterrein vol is, moet je namelijk óók op de Hazelaarweg parkeren. We leven nu eenmaal in een tijd waarin we allemaal een beetje ons best moeten doen. Alle corona coaches en iedereen die betrokken is hebben maar één doel: De kinderen laten sporten

  Is het geworden zoals je het had verwacht?

  Weliswaar met slechts hand vol mensen, heeft V.O.C. zo goed mogelijk geprobeerd om de regels na te leven. Ik denk dat we dat als club heel strak hebben gedaan. Wat dat betreft ben ik echt heel trots op hoe we dat als club hebben gedaan!

  Door: Loeke Bannink