• Door: Martijn van Itallie

  Herinneringen aan Jan Van ’t Veer                                               Rotterdam               27 mei 2021

  Ik leerde Jan kennen al snel toen ik lid werd van V.O.C. in 2004. “Ze” hadden mij gestrikt om het 22e lustrum te organiseren en dat viel niet mee, omdat ik toen nog weinig mensen kende binnen de vereniging. Jan heeft toen de lustrumcommissie vanuit zijn rol in het bestuur enorm geholpen met zijn aanstekelijk enthousiasme. Ook later rondom de wedstrijd V.O.C.-Feyenoord, toen er veel gedoe was of deze wedstrijd wel op ons terrein kon plaatsvinden was het Jan die uiteindelijk alle neuzen dezelfde kant op kreeg. Altijd betrokken, altijd positief, altijd op zoek naar wind mee. Het inspireerde me.

  Jan heeft drie dochters en in de periode dat ik hem leerde kennen kreeg ik ook drie dochters. Hij adviseerde me om ze niet op te voeden als prinsesjes, maar om ze weerbaar te maken voor deze mooie wereld. Hij stuurde ze de straat op om rondjes te rennen als ze zich niet lekker voelde. Dan zweten ze het eruit, zei hij dan.

  Later kwam ik in hetzelfde team als Jan terecht en hebben we jaren samen gevoetbald in de veteranen, tot ik stopte in 2019. Jan heeft dat nooit geaccepteerd. Hij kon niet begrijpen dat ik ging stoppen op mijn 47e.

  Jan en ik hadden een gezamenlijke oud werkgever Ernst & Young. Hij was op zijn 55e gestopt als partner en ik had gewerkt bij de interim management tak. Jan kon zo heerlijk de draak steken met de belachelijk hoge tarieven die hij moest vragen aan zijn klanten. Hij kon dat niet accepteren en besloot in plaats van zijn tarief te verhogen meer uren te werken voor zijn klanten. Eenmaal met (vroeg) pensioen besloot Jan door te gaan met werken en voorzag veel bedrijven en mensen in zijn omgeving van financieel en fiscaal advies. Hij wilde daar meestal slechts een biertje voor terug. Zo heeft hij ook mij geholpen met het opzetten van mijn bedrijf. Na gesprekken bij hem op kantoor op de zolder van het pand van Baljon & Mora ontving ik een kopie van Jan’s handgeschreven advies in de bus. Het origineel bewaarde hij zelf.

  Later regelde Jan dat ik ook op de zolder bij Baljon kantoor kon houden. Hij kon genieten van hoe zijn “jonge” teamgenoten zich ontwikkelden ook op zakelijk vlak en hielp waar hij kon.

  Bovenal was Jan de linksback van Veteranen 2, maakte hij de opstelling, beheerde hij de beurs, die hij bij hield op een handgeschreven spreadsheet en genoten we van de derde helft met een biertje en bruin fruit!