• Er is al jaren een leegloop gaande vanuit het amateurvoetbal op zondag. De clubs die nog wel op zondag spelen zien dalende toeschouwersaantallen. Zomaar overstappen naar de zaterdag is lastig voor een club als V.O.C. Hoe moet het verder met ‘zondag voetbaldag’?

   V.O.C had ooit maar liefst zeventien zondag seniorenteams, het legendarisch boek met de titel ‘Het 17e’, geschreven door oud-topspits van V.O.C 1 Elvin Post verhaalt over dit team. Het is in overeenstemming met het beeld van de zondag als dé voetbaldag van de week, zeker voor een traditionele club als V.O.C. In het jaarverslag over 2006/2007 lezen we: ‘’Ook dit jaar hebben 16 seniorenelftallen aan de competitie meegedaan. Drie selectie- en 13 recreatieve elftallen.’’

  In 2020 zien de zondagen er heel anders uit. Nog steeds mag V.O.C zich een zondagclub van formaat noemen, maar de club heeft op dit gebied wel een heel flink jasje uitgedaan: Slechts tien teams zijn er nog overgebleven op de dag des Heren. Als het eerste elftal een uitwedstrijd speelt, is het terrein op zondag meestal al vroeg in de middag uitgestorven. Ook op dagen dat het vlaggenschip op eigen veld speelt, is duidelijk te zien dat steeds minder mensen bereid zijn om daarvoor naar de Hazelaarweg te komen.

   

  Drukte langs het hoofdveld bij V.O.C 1- Quick 1 (2014). Een aantal toeschouwers dat tegenwoordig niet vaak meer gehaald wordt bij een wedstrijd op zondag. 1

  Oorzaken

  Het is moeilijk om hier één oorzaak voor aan te wijzen. Vaak wordt gesuggereerd dat jongvolwassenen de zondag niet meer zien zitten, omdat zaterdagavond ‘stapavond’ is. Voor de wat oudere volwassenen zou gelden dat zondag steeds meer een ‘gezinsdag’ is geworden, waarop er iets leuks gedaan kan worden met de kinderen. Midden op de dag een voetbalwedstrijd spelen maakt dat natuurlijk al snel onmogelijk. Daarnaast is het thuis vanuit de luie stoel live bekijken van Eredivisiewedstrijden de normaalste zaak van de wereld geworden, waar dit nog niet zo lang geleden werd beschouwd als een ‘luxeproduct’. Omdat V.O.C beschikte over abonnement om de wedstrijden op de tv’s rondom de bar te laten zien, stroomde het clubhuis in die tijd op zondagen zelfs extra vol met leden die wedstrijden van Feyenoord wilden bekijken. Vele V.O.C’ers gaan ook graag naar een van de stadions als een van de Rotterdamse profclubs thuis spelen. Wordt er op zondag gevoetbald in De Kuip of op Het Kasteel, dan is dat direct te zien aan de publieke belangstelling voor V.O.C 1.

  V.O.C is bij lange na niet de enige club die te maken heeft met een verminderde belangstelling op zondag. Kijk bijvoorbeeld naar buurman Neptunus-Schiebroek, enkele jaren terug nog een club met een behoorlijke bezetting op zondag. Het eerste elftal van Neptunus vocht in 2012/2013 nog geruime tijd met V.O.C. om de titel in de eerste klasse (die V.O.C pakte). De wedstrijd op ons complex werd door bijna duizend mensen bezocht! Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal teams dat op zondag speelt tussen 2013 en 2018 met 9,5 procent afnam. Op zaterdag was er juist een toename van 12,8 procent.

  Voor de KNVB is de razendsnelle leegloop van de zondag als speeldag al jaren een serieus agendapunt, althans zo wordt gecommuniceerd. Van concrete actie is het alleen nog altijd niet gekomen en de neergang van het zondagvoetbal zet gestaag door. Zelfs in de hoofdklasse waarin V.O.C 1 in 2019/2020 acteerde (voor het coronavirus het seizoen abrupt beëindigde) geven twee clubs er de brui aan. Het verplicht instromen op een veel lager zaterdagniveau nemen zij op de koop toe.

  Ook V.O.C schuift op

  Hoewel niet iedereen het zal weten, heeft een voorzichtige verschuiving van de zondag naar de zaterdag ook op V.O.C. plaatsgevonden. Twee seniorenteams hebben gekozen voor de zaterdagmiddag als speeldag. V.O.C zaterdag 1 is een team dat voor een groot deel bestaat uit spelers die al hun hele leven lid van V.O.C zijn. Na jaren op zondag te hebben gevoetbald, maakten zij de keuze voor de zaterdag, waarvoor het voetbalbestuur toestemming gaf.

  Een probleem waar veel clubs, ook V.O.C, tegenaan zouden lopen als de beslissing wordt genomen om al het voetbal naar de zaterdag te verhuizen, is de capaciteit van kleedkamers en velden. ‘Alleen al vanuit praktisch oogpunt zou het daarom voor ons onhaalbaar zijn om dat te doen. Daarnaast is het ook niet bepaald efficiënt om je sportcomplex maar één dag in het weekend te gebruiken’, zegt voetbalvoorzitter Berend Jan Taken.

  Zorgen over de leegloop van het zondagvoetbal zijn er desondanks natuurlijk ook bij het V.O.C-bestuur. Berend Jan denkt dat het tij moeilijk te keren zal zijn, dus moeten we met praktische oplossingen komen om het voetbal op V.O.C levendig te houden, op béíde speeldagen. Doel daarbij is niet dat ook V.O.C uiteindelijk de stap naar de zaterdag maakt, maar dat de zondag juist weer belangrijker wordt gemaakt: ‘’We kunnen en moeten dat doen! Bijvoorbeeld zouden we er over na kunnen denken hoe we het voor de jeugd aantrekkelijk kunnen maken om deels op zondag te komen voetballen. Op zondag zou je voor de jeugd voetbalmiddagen, alternatieve spelvormen of themamiddagen kunnen organiseren.

  Balans

  Met de senioren helemaal op zaterdag gaan voetballen, dat ziet Berend Jan niet zitten: ‘’Er moet enige balans blijven tussen de beide weekenddagen. Als je op zaterdag een vol complex hebt, maar vervolgens op zondag een dooie boel, dat is niet wenselijk. V.O.C moet als vereniging ook verbindend blijven, dus moet je goed kijken naar wat mensen willen. We kunnen stimuleren dat leden op een bepaalde dag gaan voetballen, maar zoiets afdwingen of forceren is een ander verhaal. Op korte termijn zou zoiets misschien best lukken, maar op de langere termijn kan het de vereniging ondermijnen. Je wil je leden natuurlijk geen voorwaarden opdringen waarmee ze moeite hebben.’’

  Uiteindelijk zal het toch echt de KNVB moeten zijn die een beslissing neemt over de toekomst van het zondagvoetbal. Al jaren wordt erover gepraat, échte actie kwam er nog niet. ‘’Ik ben het ermee eens dat dat wel wat lang duurt ja’’, zegt Berend Jan. ‘’Wat mij betreft zou het zogenoemde ‘weekendvoetbal’ een prima oplossing zijn. Clubs overleggen dan onderling over de speeldag en dat zou enorm schelen in bijvoorbeeld de reisafstanden. Je zou nu een hele hoofdklasse kunnen vullen met allemaal clubs uit de regio west, terwijl we nu een paar keer paar jaar vele uren in de bus zitten met het eerste elftal. Gewoon lekker in je eigen regio spelen, is altijd beter.’’

  Diederik de Groot

 • V.O.C 1-aanvoerder Martijn de Vries: ‘Toewerken naar een zaterdagteam’

  ‘’Vorig jaar en dit jaar hebben we een aantal wedstrijden op de zaterdagmiddag/avond gespeeld. Je merkt dat er meer publiek komt kijken  en het  dan makkelijker is om de jeugd bij het eerste elftal te betrekken. Dit is iets waar VOC zich voornamelijk op moet richten (!), aangezien wij in het eerste elftal voornamelijk met ‘eigen jeugd’ willen werken. Dit stimuleer je door jeugd in aanraking te laten komen met het 1e elftal. Hiermee trek je ook de jongens die op korte termijn de overstap moeten maken naar de senioren. Daarnaast is dit voor de spelers ook echt een extra stimulans. Je merkt dat veel jongens binnen het team het hierdoor ook leuk vinden om op zaterdag te voetballen. 

  Natuurlijk zijn er ook jongens die waarde hechten aan het balletje trappen op zondag. Daarom denk ik dat een tussenoplossing de perfecte oplossing is. Wanneer de thuisspelende ploeg bepaalt op welke dag er gespeeld wordt en dit voorafgaand aan het seizoen al bekend is, kan iedereen hier al rekening mee houden. Bij het uitvoeren van de tussenoplossing kan je de competitie weer veel meer in de regio houden. Dit trekt veel meer publiek, zorgt voor minder gereden kilometers en zal uiteindelijk ook het niveau van  competities bevorderen.

  VOC kan zeker al toewerken naar een zaterdagteam in de A-categorie, maar dit moet in mijn ogen niet ten koste gaan van het huidige zondagteam in de A-categorie. Laat deze teams maar naast elkaar bestaan en kijk hoe dit zich de komende jaren ontwikkelt. Ik raad in ieder geval voorlopig niet aan om volledig over te stappen naar de zaterdag. Ik denk dat we de KNVB daar beter een besluit kunnen laten nemen. En ik denk dat dat besluit er snel genoeg komt. ‘’