• V.O.C. heeft aan de tweede wedstrijd van het nog prille seizoen een zeer welkome drie punten overgehouden. Dankzij een mooi doelpunt van Bas van der Storm, goed keeperswerk van Andu Blokland en het geluk dat het vizier bij de aanvallers van de tegenstander niet op scherp stond, won het team van trainer Wayne Delgado met 1-0 van LRC Leerdam. De bezoekers hadden op basis van de kansenverhouding zeker minimaal een punt kunnen pakken, maar daar maalde een efficiënt V.O.C. natuurlijk niet om. Alle roodzwarte spelers moesten tot het gaatje gaan en dat gingen ze ook. Dan is het natuurlijk extra fijn als dit punten oplevert.  

  De eerste thuiswedstrijd van het seizoen stond voor V.O.C. al direct in het teken van revanche. De week ervoor ging het namelijk helemaal mis in de openingswedstrijd van het seizoen. Uit bij Nieuwenhoorn werd kansloos met 4-0 verloren en liet V.O.C. zo na één wedstrijd de rode lantaarn dragen in de Vierde Divisie B. Via deze weg overigens excuses voor het ontbreken van een verslag van deze wedstrijd. De reden was niet de belabberde uitslag, maar het zeldzame feit dat de vaste verslaggevers en hun vervangers geen van allen aanwezig konden zijn. We gaan ervan uit dat de overige 29 wedstrijden dit seizoen gewoon van een verslag zullen worden voorzien. 

  Traditioneel heeft V.O.C. het zwaar tijdens de eerste wedstrijden van de competitie en komt het team later in het seizoen pas echt goed op stoom. Elk punt dat in de moeilijke beginfase van het seizoen kan worden gepakt, is dus heel erg mooi meegenomen. Dat V.O.C. nog niet op volle kracht is, vormt dit jaar misschien nog wel een extra grote uitdaging, aangezien er vooral gespeeld wordt tegen teams die beschikken over veel fysieke kracht en al net iets fitter zijn. 

  Het gepromoveerde LRC uit Leerdam bleek ook zo’n club. De bezoekers speelden vooral in de eerste helft vaak de lange bal, om zo de lange en snelle aanvallers in stelling te brengen. V.O.C., dat aantrad met tien spelers die er vorig seizoen ook al bij waren en de teruggekeerde Tom Kuil, probeerde zoals altijd voetballende oplossingen te zoeken. Dat lukte lang niet altijd, dus ging men veelal mee met het spel van de tegenstander. Dat is niet waar de kracht van V.O.C. ligt, en het leverde een van beide kanten erg rommelige eerste helft op die het aanzien eigenlijk nauwelijks waard was.

  De enige 100 procent-kans die we tot minuut 44 noteerden, was na een kwartier spelen voor LRC, hierbij geholpen door onvoldoende ingrijpen van de V.O.C.-verdediging. De mogelijkheid was levensgroot, maar in meerdere instanties slaagden de Leerdammers er niet in om het presentje uit te pakken en zo de 0-1 op het bord te zetten. Behoudens een wat kleinere kans die de bezoekers nog kregen, was dat tot vlak voor de rust eigenlijk het enige moment om van op te veren. In minuut 45 kwam het tweede moment gelukkig toch nog, en direct in de vorm van een treffer van V.O.C. Een mooie ook nog! De eerste écht goed lopende V.O.C.-aanval werd bekroond door Bas van der Storm, die een goede voorzet van Jeroen Straetemans gedecideerd binnen knalde. Een voorsprong voor V.O.C. dus, op een heel fijn moment. 

  Tekst loopt door onder de afbeelding 

  Kansen voor LRC, maar geen stormloop

  LRC liet het er uiteraard niet bij zitten en voerde de druk in bepaalde fasen in de tweede helft flink op. Dat V.O.C. in deze wedstrijd het doel schoon hield was bijzonder, want LRC kwam tot zeker drie enorme kansen op de gelijkmaker. Andu was er een paar keer met goede reflexen verantwoordelijk voor dat het geen goals werden, maar LRC zal waarschijnlijk vooral wijzen op het falen van de eigen aanvallers bij deze kansrijke situaties. De kansenverhouding ten spijt, was het in de tweede helft zeker geen voortdurende stormloop op het doel van Andu Blokland en ging de wedstrijd, net als voor rust, grotendeels gelijk op. V.O.C. verscheen daarnaast wat vaker in de buurt van het vijandelijke doel dan het voor de pauze deed. Zo groeide gedurende het tweede bedrijf het geloof in een goede afloop, die er uiteindelijk ook kwam. 

  Het zou V.O.C. hebben geholpen wanneer de scheidsrechter zo’n twintig minuten voor tijd de juiste beslissing had genomen, toen de doorgebroken Tim Zeller overduidelijk werd neergelegd door een LRC-verdediger. Het was een noodgreep die een vrije doortocht van Tim richting het vijandelijke doel onreglementair voorkwam, dus leek een rode kaart de enige optie. De leidsman wuifde het incident echter volledig weg en liet doorspelen, tot groot onbegrip van heel V.O.C. en tot opluchting van LRC. De verklaring van de scheidsrechter achteraf luidde dat hem de situatie was ontgaan, omdat zijn blik op dat specifieke moment net was gericht naar zijn assistent, vanwege mogelijk buitenspel. Een ongelukkig moment dus voor de arbiter, maar wel heel zuur voor V.O.C. en Tim. De topschutter van vorig jaar was natuurlijk het liefst op zijn benen blijven staan om zijn eerste goal van het seizoen aan te tekenen.     

  De laatste tien minuten was de pijp bij veel V.O.C.’ers aardig leeg en nam de spanning toe, maar dankzij goede positionering en heel veel wilskracht van V.O.C., kwam LRC in die fase niet meer tot de grote kansen die het eerder wel creëerde. Het eindsignaal kwam desondanks als een opluchting, want een zwaarbevochten overwinning was het zeker. Alle V.O.C.’ers waren er vol voor gegaan en zagen die inzet beloond.

  Tekst loopt door onder de afbeeldingen

   De rode lantaarn heeft V.O.C. door de overwinning overgedragen (aan Westlandia), en hoewel het na twee wedstrijden natuurlijk nog niks zegt, is dat toch wel prettig. Volgende week treft V.O.C. een ploeg die de laatste plek weliswaar net niet bezet, maar wel nog puntloos is: RVVH, de nieuwe ploeg van ‘onze’ Wessel Verhaar. De gepromoveerde Ridderkerkers zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn om van de hatelijke nul af te komen en V.O.C. kan dus wederom een zeer zwaar karwei verwachten. We hopen komende zaterdag (14.30u) veel V.O.C.’ers langs de lijn te zien in Ridderkerk, om de spelers te steunen.   

  Opstelling V.O.C.; Andu Blokland, Nico van Mechelen (Joost van der Loo), Martijn de Vries, Kas Dullemans, Jeroen Straetemans (Tom Wigmans), Nito Sequeira, Wouter van der Loo, Yannick Koevermans (Sebas Quispel), Tim Zeller, Bas van der Storm (Ruben Soares), Tom Kuil. 

  Alle foto's die René van Ierschot van de wedstrijd maakte, vind je door te klikken op onderstaande foto:

  20230902 V.O.C. - LRC + WvdW