• Een week na de knappe 1-3 zege bij Poortugaal, nam V.O.C. het thuis (weer eens ouderwets op zondag) op tegen HBS. Maar wat moest dat worden voor een tot nu toe vrij moeilijk scorend elftal, aantreden zonder de topscorer van vorig seizoen? Tim Zeller raakte op de dinsdagtraining namelijk geblesseerd. Nito Sequeira, Martijn de Vries en Jeroen Straetemans waren eveneens niet beschikbaar en zo waren er ook deze week flink wat basisspelers die niet konden meedoen. Hoofdtrainer Wayne Delgado moest dus maar weer eens een flinke puzzel leggen. Dit leverde basisplaatsen op voor Hidde Bekke, die als invaller al behoorlijk wat speeltijd heeft gekregen dit seizoen, en voor Matthijs van den Bos, die als midvoor mocht opereren. Bas van der Storm en Ruben Soares vormden samen de voorhoede, maar zij verzetten tegen HBS ook veel verdedigend werk.

  Met deze laatste zin is ook het spel van V.O.C. gekarakteriseerd. Dat heet in huidige voetbaltermen: realistisch spelen. Voor V.O.C. betekent het vooral niet alleen aanvallen en mooie oplossingen bedenken voor alle problemen, wat toch wel in het dna is gaan zitten. Soms een bal naar voren of over de zijlijn rossen, is ook een oplossing en daarvoor mag best worden gekozen. Deze spelopvatting levert een evenwichtige eerste 25 minuten op. HBS is daarin meer aan de bal, maar niet in staat het V.O.C. echt lastig te maken. Helaas helpt V.O.C. toch weer zelf de tegenstander in het zadel. Een misverstand tussen twee verdedigers leidt tot balverlies en een overtreding in het strafschopgebied. Penalty HBS, en dat is eigenlijk volkomen uit het niets. HBS kon op dat moment zeggen: “Verdiend, wij waren veel meer aan de bal’. V.O.C. kon daar tegenin brengen: “Zoveel aan de bal en hoegenaamd niets gecreëerd". Het scorebord spreekt in zo’n geval altijd de waarheid: 0 - 1, gescoord door Niels van Pelt. 

  V.O.C. neemt daarna meer initiatief en krijgt al snel een goede kans op 1-1, maar Wouter van der Loo besluit de aanval uiteindelijk met een schot dat hoog over het doel gaat. Vlak daarna krijgt V.O.C. een vrije trap op een interessante positie. Wouter probeert het met een geplaatste bal in de korte hoek, maar de bal lijkt kracht en precisie te missen. De HBS-keeper verwerkt de bal echter niet goed en stelt daarmee de zeer alert reagerende Ruben Soares in staat de 1-1 te maken, met zijn ‘chocaladebeen’. Het is het eerste doelpunt dat V.O.C. maakt in het doel aan de kant van het bord van nieuwe hoofdsponsor Fletcher Hotels (Rob hermans lees je mee?). Dat betekent dus een mooi extraatje voor Ruben (zie voor uitleg het verslag van de vorige thuiswedstrijd).  

  (Tekst loopt door onder de foto)

  HBS wordt daarna wakker en domineert het restant van de eerste helft. Wederom echter zonder tot (grote) kansen te komen. Juist dat is wat V.O.C. wel voor elkaar krijgt. Na een scherpe uitval geeft Joost van der Loo de bal hard en laag voor en bij de tweede paal staat Bas van der Storm, zoals het een goede aanvaller betaamd, precies op de goede plaats om de 2-1 binnen te knallen. 2 -1 en bijna direct daarna snel en veilig aan de thee. Henk Weijers stond in het clubhuis klaar met twee kannen bier bedoeld voor zijn medesupporters op het balkon, maar hij moest lang wachten omdat zij zich nog buiten stonden te verwonderen over de zojuist verkregen voorsprong. 

  Dat HBS in de tweede helft vol op jacht ging naar de gelijkmaker en misschien wel meer, kon geen verrassing zijn. V.O.C. hanteerde daarom dezelfde speelwijze als in de eerste helft. Kas Dullemans, inmiddels een senior in dit piepjonge V.O.C.-elftal (Het basiselftal was vandaag gemiddeld 22,6 jaar oud en de 11 die er stonden aan het einde van de wedstrijd 21,2 jaar), organiseert zijn verdediging als een ware veldheer en gaat ook voorop in de strijd. Het past dan ook perfect in deze wedstrijd dat Kas degene is die het toch wel beslissende moment inleidt. Met een goede interceptie en vervolgens een prachtige pass bezorgt hij de bal rond de middenlijn bij Matthijs van den Bos, die tot dan toe nog niet veel in het stuk is voorgekomen. Dat is in 1 klap door iedereen vergeten dankzij de actie die Matthijs vervolgens maakt. Op snelheid, slimheid en souplesse blijft hij zijn directe tegenstander voor en scoort schitterend de 3-1, ondanks de wanhopig uitkomende keeper. Wat een fantastische goal en wat een moment om deze te scoren. Natuurlijk is er dan de euforie bij de rood-zwarten, maar tegelijkertijd het besef dat er nog zeker 25 minuten te spelen zijn.

  (Tekst loopt door onder de foto) 

  HBS probeert het daarna wel, maar de overtuiging lijkt te ontbreken dat er nog echt wat in Rotterdam te halen valt. Toch komt HBS weer terug in de wedstrijd. Bij een onoverzichtelijke situatie op de rand van het strafschopgebied gaat een aanvaller over een V.O.C.-been en dus krijgen de bezoekers weer een strafschop. Nu schijnt HBS daar dit seizoen tot nu toe niet zo goed in te zijn geweest, dus wie weet kan keeper Kristian dit keer een kunstje uithalen? Helaas niet, Van Pelt benut ook de tweede buitenkans, dus 3-2 en nog 25 minuten te gaan. 

  Het doelpunt zorgt er gelukkig niet voor dat V.O.C. verder in gevaar komt. De verdediging staat vandaag eigenlijk gewoon als een huis, de counters zijn dodelijk en met de kansen wordt uiterst efficiënt omgesprongen. Bas van der Storm en Tom Kuil maken niet lang na de 3-2 allebei een fraaie goal en tillen de score daarmee naar een prachtige 5-2! Dat is ook de eindstand. Overigens eindigde HBS de wedstrijd met 10 man na een directe rode kaart voor Kevin Schutte, wegens een in de ogen van de scheidsrechter te harde charge op Kas. Waarschijnlijk zou niemand het heel erg hebben gevonden als het was afgedaan met geel. 

  (Tekst loopt door onder de foto)

  De vreugde was natuurlijk groot bij V.O.C. na deze mooie overwinning. De 2de op een rij ook nog eens en dat smaakt natuurlijk naar meer. Daar moeten de spelers en supporters nog wel even geduld voor hebben, want volgende week is V.O.C. namelijk vrij.  Op zaterdag 28 oktober om 15.00 uur volgt de uitwedstrijd tegen FC ‘s Gravenzande. Het programma: Hond uitlaten op het strand; visje eten aan de boulevard en dan onze mannen aanmoedige in het Westland.

  Doelpunten V.O.C.: Ruben Soares, Bas van der Storm (2), Matthijs van den Bos, Tom Kuil.

  Opstelling: Kristian van den Tempel, Hidde Bekke (Fedor Warmenhoven), Joost van der Loo, Kas Dullemans, Nico van Mechelen (Sebastiaan Poggio), Yannick Koevermans, Tom Kuil (Max Appelman), Wouter van der Loo, Ruben Soares, Matthijs van den Bos (Derek Tempelman), Bas van der Storm.


  Alle foto's die René van Ierschot van deze wedstrijd maakte, zijn hier te bekijken.