• Foto credits: European Cricket / Dian Oros en Ronald Kivits

    De European Cricket League (ECL) 2023 begon toen ons eerste cricketelftal in 2022 voor de tweede keer op rij het Twenty20 landskampioenschap won. Met een geweldige groep jongens en een nieuwe captain, oftewel de nieuwe generatie V.O.C.. Een prachtige en unieke prestatie die werd beloond door een ticket naar het Europees clubkampioenschap in Spanje, de ECL. Hier komen de beste 31 clubs uit Europa samen en strijden daar 5 weken lang om het ere metaal.

    De voorbereiding op dit toernooi begon direct na het zomerseizoen van 2022. Selecties werden gemaakt, plannen werden voorbereid en er werd hard getraind. De club bood de oudste jeugd, die onderdeel is van de selectie, de kans zich te ontwikkelen als coach. Dit door hen een Level 1 coaching cursus aan te bieden. Enerzijds zodat zij de eigen jeugd konden trainen, anderzijds zodat zij een ander inzicht kregen van het spel, wat weer hielp in de voorbereiding voor Spanje.

    Van de voorselectie bleven 13 spelers over die daadwerkelijk zouden afreizen naar Malaga. Op deze selectie kunnen wij als club erg trots zijn. Deze bestaat namelijk uit een groot aantal V.O.C.’ers, eigen jeugd en één van Nederlands meest ervaren spelers:

    Arnav Jain
    Arthur Koppejan
    Asief Hoseinbaks
    Burhan Niaz
    Daan van Everdingen
    Francois Fourie (Wicket Keeper)
    Jelte Schoonheim
    Max Hoornweg
    Pieter Seelaar
    Ramie Upadhyaya
    Rohan Malik
    Siebe van Wingerden
    Tim de Kok (Captain)
    Manager: Chris Smith 

    Het Europese toernooi startte op ons eigen mooie terrein waar de spelers bijelkaar kwamen en een mooie reispolo in ontvangst namen. Hierna stapte de selectie op de bus richting Schiphol en konden zij onder begeleiding van manager Chris Smith afreizen naar Málaga in Spanje. De sfeer zat er goed in en het beloofde een mooi toernooi te worden.

    Na de officiële ECL-opening ging de selectie richting het strand, dat pal naast het hotel lag. Op het strand konden de V.O.C. spelers zich fysiek en mentaal voorbereiden op wat er die dag ging komen. Er was namelijk genoeg gezonde spanning. Dit was echter niet vreemd, nadat ons gemeld was dat naar de voorgaande week maar liefst 4 miljoen mensen hadden gekeken (en ze deze week met deze sterke groep nog meer kijkers verwachten).

    Op dag één stonden twee wedstrijden gepland. De aftrap vond plaats tegen het sterke Denemarken.

    Denemarken verloor de toss en V.O.C. besloot te gaan batten. Door een aantal prachtige vangen en gezonde nervositeit door aanwezigheid van alle camera’s bleef een grote score voor V.O.C. helaas uit. De Denen konden de score van V.O.C. prima maken zonder al te veel moeite. 

    De eerste pot was een feit en de kop was er afNu zijn we echt begonnen.

    In de tweede pot stond V.O.C. iets unieks te wachten. Een cricketwedstrijd onder de lampen. Iets wat het gros van de groep nog nooit had meegemaakt. Dit bleek uiteindelijk nog een hele spannende pot te worden. V.O.C. moest 6 runs slaan van de laatste bal voor gelijk spel. Dit zou zorgen voor een golden bal. Een bal waarin wordt besloten wie de hele wedstrijd wint. Genoeg spanning voor een openingsdag. Helaas kon V.O.C. deze bal het veld niet uit slaan en gingen zij naar het hotel zonder punten.

    Al doende leert men, T10 cricket is een heel ander spel dan twenty20 cricket. Waar in voorgaande toernooien t20 tactieken genoeg waren om t10 wedstrijden te winnen realiseerde wij ons dat dit direct anders moest. In Nederland spelen wij bijna geen t10 cricket en deze andere landen hebben zeker niet stil gezeten en spelen dit continu. Het roer werd dus per direct om gegooid.

    Dag twee begon tegen het sterkste team in de pool: De mannen van het eiland Jersey. Een team afgeladen met internationals. De Jersey Farmers batte eerst en zetten maar liefst 130 runs op het bord. V.O.C. verloor deze wedstrijd helaas met 19 runs verschil. 

    Alles kwam nu aan op de laatste pot van de dag. Als V.O.C. mee wilde doen voor de finale week, dan moesten ze deze winnen.

    De bowlers moesten de bal op de afgesproken juiste plek bowlen en de batters moesten vanaf bal 1 vlammen. 60 ballen vuurwerk. In t10 cricket kom je nergens mee weg.

    De Malta score van maar liefst 125 runs werd door de V.O.C. batters gemaakt met 8 ballen te gaan. Met hakken over de sloot was V.O.C. door naar de finaledag.

    Die avond stond het selectie etentje op het programma in Malaga stad. Tijdens het eten werd genoten, gelachen en afgesproken dat V.O.C. de dag erna wel even iedereen ging laten zien waar cricket voor staat.

    En of dit lukte! De V.O.C.-batters kwamen vurend het veld op. De één na de andere 6 werd geslagen. En na drie overs hadden de openers al 65 runs op het bord staan. De massale score van 153 runs werd bij elkaar geslagen. Hier is Malta nooit bij in de buurt gekomen.

    In de halve finale stond V.O.C. weer tegenover Denemarken. Helaas kwam V.O.C. net tekort met batten en verloren wij helaas met 16 runs verschil.

    De finale ging vervolgens tussen Denemarken en Jersey. Deze werd terecht gewonnen door onze vrienden van het eiland. Zij waren deze week verreweg het sterkste.

    Al met al mag V.O.C. niet geheel ontevreden zijn met wat we hebben laten zien. Een sterke groep met veel close games en individueel top spel. Waar we bij de voorgaande editie van het toernooi aanwezig waren, deden we nu echt mee. 

    Het t10 cricket is niet zo makkelijk als het lijkt en dit ervaarde ook Schotland, die de week na ons de finale verloor van Frankrijk. In t10 Cricket kan dus echt alles gebeuren.

    Een hoop ervaring nemen wij mee terug naar Nederland en zeker ook punten waaraan wij nog harder gaan werken. Want van verliezen leer je nog altijd meer dan alleen maar winnen. 

    Wij bedanken alle supporters die aanwezig waren in Spanje of die ons thuis achter de laptop hebben gevolgd. 

    Het belooft een mooie cricketzomer te worden!

    Tim de Kok