• De week waarin er op V.O.C. drie wedstrijden gespeeld werden tussen de nationale cricketelftallen van Nederland en Pakistan bood ons terrein de aanblik van een festival: een food and drink court op de parkeerplaats, en om het hoofdveld VIP-tenten en tribunes voor 3000 bezoekers. Daarvandaan werden echter geen bands toegejuicht, maar cricketers, die de status van popidolen ver ontstegen. De Pakistaanse supporters, die ruim in de meerderheid waren, beschouwen hun internationals namelijk als goden en waren vanuit alle delen van Europa naar de Hazelaarweg getogen. Een groot aantal zonder kaartje, hetgeen op de zondag, toen de wedstrijd uitverkocht was, voor aparte taferelen zorgde: tientallen Pakistani waren in de bomen rond het terrein geklommen en op de aanleg van de A13/A16. Het opvangen van een glimp van hun helden was immers beter dan niets en beter dan het volgen van de live-beelden die over de gehele wereld door 800 miljoen (!) mensen bekeken werden.

    Het was geen verrassing dat Pakistan de drie wedstrijden won. Pakistan is immers een grootmacht in het mondiale cricket.Dat Nederland in de eerste wedstrijd aardig in de buurt van de Pakistaanse score kwam en dat het de derde wedstijd maar met miniem verschil verloor en tot aan het einde reële kansen had op de overwinning, maakten ‘the men in orange’ – met drie V.O.C.’ers in de selectie (aanvoerder Scott Edwards, Max O’Dowd en reserve Arnav Jain) – tot de morele winnaars.

    De derde – en misschien wel grootste – winnaar was V.O.C. zelf: de ‘ground staff’ onder leiding van René van Ierschot en Ralf Bannink was dagenlang van ’s ochtends vroeg tot ’savonds laat in de weer om ervoor te zorgen dat het veld er als een plaatje uitzag en Eric Ebeli stuurde een 60(!) man sterk vrijwilligersteam aan dat ervoor zorgde dat alles aan (en buiten) de poort, rond het veld en op de tribunes gladjes verliep. Het toonde maar weer eens aan dat, als wij bloedhonden ergens onze tanden in zetten, er niet meer losgelaten wordt!

    Geschreven door: Willem-Jan Kok
    Foto’s: Linda Kok