• Gootebroek, even ten westen van Enkhuizen, mag gerust landelijk gebied genoemd worden. Het veld ligt aan de rand van de bebouwde kom, maar dat zal niet lang meer zo zijn, want ook daar verrijst een nieuwe woonwijk.

  Niettemin is de rit naar het Westfriese buurtschap er een die landelijkheid ademt en die contrasteert met de drukte van Rotterdam en rondom het V.O.C.-veld.

  In de opstelling van V.O.C. is het al niet anders. Nog maar weer eens een groot aantal wijzigingen. In het doel deze middag Andu Blokland die Tijs te Duits (die wel precies op tijd terug uit de bergen was om op de bank plaats te nemen) verving. In de achterhoede Bryant Varela, die eigenlijk altijd meedoet, maar niet altijd vanaf het begin en Nico van Mechelen die zijn vertrouwde plek als linksachter weer innam.

  Op het middenveld was Nito terug; in de voorhoede wel een Verhaar, ditmaal had Felix het langste strootje getrokken.

  Er werd gespeeld op het fonkelnieuwe kunstgrasveld van De Zouaven. V.O.C. begon goed en geconcentreerd aan de wedstrijd, waarschijnlijk gewaarschuwd door de recente resultaten van de tegenstander. Er werd goed gecombineerd en met name de buitenspelers Bas van der Storm en Tim Zeller kwamen voortdurend dreigend op de helft van de tegenstander. Ook Felix liet zich regelmatig zien, terugzakkend naar het middenveld.

  Toch was het eerste serieuze wapenfeit er een van de gastheren. Ze gebruikten een van de wapens waarvoor tevoren was gewaarschuwd: de hele verre ingooien. Soms van halverwege onze helft werden de ballen in ons strafschopgebied gebracht. Zo'n verre inworp verraste ons toch een maakte dat Martijn bestraft werd met een penalty. Martijn hield vol de tegenstander niet eens te raken. Het proberen de scheidsrechter van zijn onschuld te overtuigen leverde hem een gele kaart op. Nadat alle protesten weggewuifd waren moest de penalty nog genomen worden. Met een fantastische redding zorgde Andu Blokland dat er geen schade werd opgelopen. 

  Vervolgens een overtreding op Bas aan de rechterkant van het strafschopgebied, die leverde een directe vrije schop op. In plaats van de bal in het doelgebied te plaatsen was er getelefoneerd met Nito die 'in een tijd' knalhard en onhoudbaar in de korte hoek schoot. Nito scoort niet veel, maar zijn goals, althans die wij ons kunnen herinneren, zijn altijd fraai.

  De Zouaven moest nu toch wat meer uit schulp kruipen en kwam tot een aantal grote kansen op de gelijkmaker. Het was fijn te zien dat Andu, die misschien niet al te groot oogt, in de lucht voortdurend de baas was. V.O.C. liet zich ook die fase nog steeds aanvallend gelden. Een van die aanvallen liep over links waar Tim fraai op snelheid zijn tegenstander uitspeelde en een fijne intikker aan Felix gunde. 0-2 dat zou een fijne ruststand zijn en dat werd het ook.

  In de rust even kijken naar de treurige beelden uit Leeuwarden en Deventer. Gauw maar weer naar buiten. want daar was het stuk gezelliger. Hoewel het Westfriese publiek het natuurlijk minder naar de zin had dan de onzen, lieten zij dat niet merken.

  Vriend en vijand was het erover eens dat het laatste doelpunt nog niet gemaakt was deze middag, dus dat beloofde wat voor de tweede helft. Het bleek al snel een juiste voorspelling. Binnen 5 minuten was de aansluitingstreffer er al. Nu wordt het echt oppassen voor onze mannen.

  Gelukkig verprutste de vijand een geweldige kans op 2-2 en dat deed hun gemoed geen goed. Vanaf dat moment was het eigenlijk alleen nog maar V.O.C. dat de klok sloeg. De kansen werden aaneengeregen en de ene aanval was nog fraaier dan de andere. Uiteindelijk was het Nito die wederom de trekker mocht overhalen. Ditmaal deed hij het eigenlijk helemaal alleen en weer heel mooi, 1-3.

  Gezien het spel op dat moment moesten de punten nu wel mee naar Rotterdam. De vraag was wel met welke score en wie nog een goaltje mee kon pikken. Dat werd debutant Matthijs van den Bos, de 16-jarige jeugdspeler die dit jaar terug is op het oude nest na zijn avontuur bij Excelsior. Matthijs was al een paar keer dreigend met de bal aan voet het strafschopgebied ingekomen, maar deze keer werd hij keurig bediend door Wessel en hij rondde koelbloedig af. De vreugde bij hem en zijn teamgenoten daarna was allesbehalve koelbloedig. Het was prachtig te zien hoezeer zijn teamgenoten Matthijs het doelpunt bij zijn debuut gunden.

  De benutte strafschop die de eindstand op 2-4 bracht, zorgde niet voor meer spanning, want direct daarna werd afgefloten.

  De spelers kwamen even vieren met de meegereisde supporters en er werd gereflecteerd op het leeftijdsverschil tussen de doelpuntenmakers: 40, 30 en 16 jaar oud. Ook dit is wat het kijken naar dit elftal zo leuk maakt.

  Volgende week ongeveer hetzelfde reisje: op zaterdagavond om 19.00 uur wordt gespeeld tegen Hollandia in Hoorn.

  Doelpunten V.O.C.: Nito Sequeira 2x, Felix Verhaar, Matthijs van der Bos

  Opstelling: Andu Blokland, Kas Dullemans, Bryant Varela (Wessel Verhaar), Martijn de Vries (Sjors Lankhaar), Nico van Mechelen, Yannick Koevermans, Wouter van der Loo, Nito Sequeira, Bas van der Storm, Felix Verhaar, Tim Zeller (Matthijs van den Bos)