•  

  Door Willem Jan Ruiter 

  Het is de missie van V.O.C. dat ieder lid op zijn of haar niveau, kan voetballen en de eigen ambities zo mogelijk kan waarmaken. Zowel op recreatief als prestatief niveau. De meeste spelers doen dat gedurende hun hele carrière als liefhebbers en amateurs (in de letterlijk zin van het woord). Sommige spelers hebben echter dusdanig veel potentie, ambitie en kwaliteiten, dat een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) lonkt. Scouts van BVO’s weten maar al te goed dat V.O.C. een degelijke jeugdopleiding heeft. Scouts van clubs als Feyenoord, Sparta, ADO Den Haag en Excelsior zijn dan ook regelmatig langs de lijnen van de velden aan de Hazelaarweg te vinden. VOCabulaire heeft een speciale rubriek ingeruimd voor spelers die ooit vanuit V.O.C. de weg naar het Betaald Voetbal hebben gevonden: ‘De zonen van V.O.C.’

  Architect van De Zonen van V.O.C. is Marco de Vries. Hij is trainer van de V.O.C.-jeugd en scout van de JO-09. Volgens Marco ontkomt een grote club als V.O.C. niet aan de interesse van scouts van BVO's, waardoor we dus altijd het risico lopen dat we talentvolle jeugdspelers in een vroeg stadium ‘kwijtraken’ aan deze clubs. ‘Geen schande hoor’, zegt Marco lachend.Marco heeft een duidelijk idee over hoe V.O.C. omgaat met het vertrek van een speler naar een BVO en ook wat er gedaan moet worden als dat vertrek eenmaal een feit is. Hij legt uit:

  ‘’Als een V.O.C.-speler naar een BVO kan, dan moeten we daar juist trots op zijn. Er zijn heel wat spelers met een V.O.C.-achtergrond die momenteel bij een BVO voetballen of hebben gevoetbald. Meest bekend zijn denk ik Thomas Verhaar (oud-speler van Sparta en Ajax Cape Town en momenteel onder contract bij Excelsior) en Teun van der Donk [speelde bij Feyenoord, Bayer Leverkusen en FC Basel en momenteel bij Sparta in de JO19). Wat wij als club belangrijk vinden is dat deze spelers weten dat we hartstikke trots op ze zijn en dat ze te allen tijde welkom zijn om terug te keren bij V.O.C., mocht het avontuur bij de BVO anders uitpakken dan gehoopt.''

  (Tekst loopt door onder de foto.)

   Piet van Schooneveld-lidmaatschap

  ''De tactiek van een BVO is erop gericht om relatief veel jonge spelers te scouten om een zo breed mogelijke selectie mee samen te stellen. Weinigen zullen echter daadwerkelijk doorbreken en het eerste elftal halen. Om te voorkomen dat spelers die afvallen weer achteraan moeten sluiten op de wachtlijst van V.O.C. of lid moeten blijven en bijna de volle contributie betalen, hebben we een nieuw lidmaatschap geïntroduceerd: het ‘Piet van Schooneveld-lidmaatschap’. Vernoemd naar en ter ere van Piet van Schooneveld, voormalig jeugdtrainer, clubicoon en prominent erelid van V.O.C. Piet is ons helaas vorig jaar op 95-jarige leeftijd ontvallen. V.O.C. is zuinig op de band die ze heeft met de betreffende spelers en wil die connectie graag in stand houden, ook gedurende de periode dat deze "Zonen van V.O.C." bij een BVO onder contract staan of spelen.’’

  Marco vervolgt: ‘’Spelers die vertrekken naar een BVO kunnen dus zo’n Piet van Schooneveld-lid worden. Ze betalen dan jaarlijks het, voor V.O.C'ers herkenbare, symbolische bedrag van €18,95 aan contributie. Ze blijven daarmee lid van V.O.C. Waar je vroeger je plaats in het team en bij de club kwijt was of voor bijna het volle pond lid moest blijven, weet de speler zich nu gegarandeerd van een soepele terugkeer. Soms twijfelt een speler die in de belangstelling van een BVO staat om de overstap te maken, juist omdat hij vreest dat hij niet meer terug kan. Dan voelt het als een straf terwijl V.O.C. talentvolle spelers juist wil aanmoedigen om de sprong te wagen. Een dergelijke kans is namelijk maar weinigen gegeven en krijg je doorgaans één keer in je leven. Spijt krijg je vooral van de keuzes die je niét maakt, dus we hopen dat deze lidmaatschapsvorm het keuzeproces vergemakkelijkt.‘’

  Wie zijn die Zonen van V.O.C?

  We doen een greep uit de V.O.C.'ers die de overstap naar een BVO maakten:

  Martijn de Vries stapte na de jeugd van V.O.C. over naar Feyenoord en kwam vervolgens bij Excelsior terecht. Daar tekende hij in 2009 een contract voor drie jaar. In datzelfde jaar maakte Martijn zelfs deel uit van de Nederlandse selectie voor het EK JO17, waar Nederland uiteindelijk het zilver veroverde. Na het uitdienen van zijn contract bij Excelsior te hebben vertrok hij naar Sparta. Bij die club moest hij helaas noodgedwongen stoppen met voetballen, vanwege een blessure. Sinds zijn terugkeer bij V.O.C. is hij een vaste waarde als centrale verdediger en aanvoerder in het eerste elftal, waarmee hij vorig jaar naar de Hoofdklasse promoveerde.

  Beer van der Ent is al sinds zijn geboorte lid van V.O.C. en heeft in diverse selectie-elftallen gevoetbald, voordat hij vorig jaar door Excelsior werd gevraagd om in hun JO16 te komen spelen. Daar speelde hij in een loodzware competitie tegen clubs als Feyenoord, Sparta, AZ, en FC Utrecht. Een geweldige ervaring en een ervaring die hij niet had willen missen.  Dit jaar heeft Beer ervoor gekozen om na de zomer terug te keren naar V.O.C. waar hij vanzelfsprekend met open armen zal worden ontvangen.

  Arent Lusse heeft bij V.O.C. de Kabouters en de F-mini’s doorlopen, alvorens hij al heel jong door Feyenoord werd gescout. Arent heeft als veldspeler en als keeper diverse jeugdelftallen en de Future Talent Academy doorlopen. Twee jaar geleden is Arent weer teruggekeerd bij V.O.C. en speelt na de zomer in de selectie van de JO12.

  Max Driessen is begonnen in de F-mini’s van V.O.C. om vervolgens de volledige jeugdopleiding van Sparta te doorlopen. In 2016 is Max teruggekeerd bij V.O.C. om in het eerste elftal zijn carrière te vervolgen. Daar maakt hij nu nog steeds regelmatig zijn opwachting.

  V.O.C is blij dat deze spelers het ‘thuishonk’ weer hebben teruggevonden en niet zijn gaan zwerven bij andere clubs. We vinden het nog altijd ontzetten jammer dat Mikai Kok-Liesdek niet naar V.O.C. is terug gekomen, nadat zijn mooie avontuur bij Feyenoord stopte. Maar wie weet komt dat er ooit nog van.

  Excelsior, Sparta, Feyenoord
  Spelers met een V.O.C.-achtergrond die op dit moment actief zijn bij een BVO zijn Cian Huigen, Matthijs van den Bos en Thies Vink. Alle drie spelen zij bij Excelsior. Na de zomer ziet Excelsior zich versterkt met de komst van Matteo van der Eerden en Joep Holierhoek. Bij Sparta is V.O.C. bijna hofleverancier te noemen. Naast eerder genoemde Teun van der Donk, spelen op dit moment ook Jacob Tshibuyi, Timo Borrie, Ben Reincke en Dean das Dores de sterren van de hemel bij de Kasteelclub. Leuk om te benoemen is dat Jacob de halfbroer is van onze A-selectiespeler en JO11-1-trainer Kevin Kanu. Teun van der Ent, de jongere broer van Beer, gaat komend seizoen stage lopen bij Sparta. Teun heeft in de F-mini’s bij V.O.C. gevoetbald en mocht vervolgens twee jaar in het mooie tenue van Feyenoord spelen, waarna hij weer terug is gekeerd bij onze fijne club. 

  Bij Feyenoord speelt momenteel Joshua Wilbrennick. Cedric is zijn voetballoopbaan in de jeugd van V.O.C. begonnen en heeft al heel wat ervaring opgedaan bij clubs als Sparta, Excelsior en Ajax. Afgelopen seizoen speelde hij bij Alphense Boys. Na de zomer komt ook Cedric Hatenboer naar de club van Zuid.

  Wil je meer weten over ‘De Zonen van VOC’? Neem dan even contact op met Marco de Vries.