• Op de laatste zondag van augustus maakt V.O.C. 1 voor de eerste keer in 2021 zijn opwachting in een competitiewedstrijd. Dat doet het in de ‘noordelijke’ hoofdklasse A, waarin het in het onafgemaakte seizoen 2019/2020 ook uitkwam. Tegenstander is Velsen. Hoe staan de mannen van trainer Mark Weel ervoor na een jaar zonder wedstrijden?

  Het is een winderige herfstzondag als de voetballers van V.O.C. 1 een competitiewedstrijd ‘zonder publiek’ moeten spelen, vanwege de dan geldende coronabeperkingen. Die dag (4 oktober 2020) wordt Moerse Boys thuis met 2-0 verslagen en heerst er optimisme over de kansen van het team in de ‘zuidelijke’ hoofdklasse B. Dat er tot zondag 29 augustus 2021 zou moeten worden gewacht om weer een officiële wedstrijd te spelen, dat had niemand toen kunnen bedenken.

  Mutaties

  Of het team klaar is voor de competitiestart is altijd lastig in te schatten, al helemaal na bijna een jaar zonder officiële wedstrijden. Laten we beginnen met wat we zeker weten: wie er deel uitmaken van de selectie.

  Ten opzichte van vorig seizoen is een aantal spelers vertrokken of gestopt. Spits Cali Daniel, die vorig seizoen kwam, is overgestapt naar CSV Apeldoorn. Raoul Kertodikromo, al vanaf de jongste jeugd V.O.C.’er, verruilt Rotterdam-noord voor Rotterdam-zuid, waar hij voor Spartaan’20 gaat spelen. Raoul maakte de laatste jaren veel minuten V.O.C. 1 als aanvaller. We wensen zowel Cali als Raoul veel succes bij hun nieuwe club!

  Robbert Stout en Stijn Houben hebben beiden besloten te stoppen. Aanvaller Robbert speelde sinds 2014 bijna 150 wedstrijden in V.O.C. 1 en groeide de laatste jaren uit tot één van de belangrijkste spelers van het team. Verdediger Stijn kwam in 2017 bij V.O.C. spelen en maakte net als Robbert dus deel uit van het team dat het seizoen erna ongeslagen kampioen werd.  Stijn en Robbert, dank voor de mooie momenten die we van jullie hebben mogen aanschouwen in V.O.C.1 en heel veel succes met jullie verdere (voetbal)carrière!

  Tegenover vier spelers die zijn gestopt of vertrokken, staat de komst van één nieuweling: middenvelder Erwin Nuytinck (26 jaar). Erwin heeft een verleden als profvoetballer bij Excelsior en wijlen RBC Roosendaal. Hij speelde daarna bij verschillende amateurclubs en verruilt nu FC ’s Gravenzande voor V.O.C.

  ‘Nog wel een groepsprocesje nodig’

  Is V.O.C. klaar voor het nieuwe seizoen? Trainer Mark Weel vindt het lastig om die vraag nu met ja of nee te beantwoorden, maar voor hem is het in ieder geval duidelijk dat de spelersgroep niet hechter en scherper is geworden in coronatijd. ‘Het ‘commitment’ en de onderlinge verbinding, ik vraag me wel af of die er bij iedereen nog is. We hebben allemaal toch een soort gedwongen afstand moeten nemen van elkaar. Daarna hebben we wel getraind vanaf februari tot mei. Iedereen ging toen volle bak, maar daarna werd het een beetje vrijblijvend. Dat is nu ook wel een beetje de tendens, dus er is nog wel een groepsprocesje voor nodig om bij iedereen het vizier op scherp te krijgen.’

  Martijn de Vries droeg de afgelopen jaren de aanvoerdersband van het eerste en zal dat naar verwachting ook dit seizoen doen, mits hij gevrijwaard blijft van blessures. Martijn denkt dat de ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan in de onafgemaakte seizoenen in de hoofdklasse, dit seizoen ten goede moeten worden benut. ‘We weten nu wat er van ons gevraagd wordt. Ik denk dat je daardoor, zeker aan het begin van het seizoen, bepaalde dingen beter gaat doen dan de vorige seizoenen. Iedereen is daarnaast natuurlijk ook gewoon weer twee jaar ouder geworden. Dat brengt automatisch ook ander soort voetbal met zich mee.’

  De tegenstanders

   Zoals gezegd komt V.O.C. dit seizoen dus uit in de hoofdklasse A, die de noordelijke helft van Nederland dekt. De meeste tegenstanders kwamen we al tegen in het zeer moeizame, niet afgemaakte seizoen 2019/2020. Ten opzichte van toen zijn topploegen JOS/Watergraafsmeer en Hollandia er niet meer bij (nu 3e divisionisten) en kozen Quick’20 en MSC voor een overstap naar de zaterdag. Deze ploegen worden ingewisseld voor bijna buurman TOGB, TAC’90 (Den Haag,) Purmersteijn (Purmerend) en De Zouaven (Grootebroek).

  Die samenstelling betekent overigens dat de spelers en de trouwe aanhang dit jaar minder lang in bus en auto zullen hoeven zitten om de uitwedstrijden te bezoeken. In 2019/2020 moest daarvoor nog gemiddeld 57 kilometer werden afgelegd (totaal 1595 kilometer), voor komend seizoen is dat gemiddeld 46 kilometer per uitwedstrijd (totaal 1297 kilometer).

  Belangrijker dan dat is natuurlijk hoe sterk de tegenstand zal zijn en of V.O.C. erin zal slagen een rol van betekenis te spelen in deze competitie. Mark was in ieder geval liever doorgegaan in de zuidelijke hoofdklasse B, waar V.O.C. vorig jaar 6 wedstrijden in speelde, voor het seizoen door corona werd afgebroken. ‘Ik dat in zuid meer te halen viel voor ons en dat we nu een sterkere afdeling hebben dan vorig jaar. Daarbij moet ik wel zeggen dat er met Hollandia en JOS/Watergraafsmeer twee ploegen zijn gepromoveerd die zeer sterk waren. Aan de andere kant is het wel fijn dat we dit jaar tegen veel meer ploegen spelen uit onze eigen regio; TOGB, TAC’90. RKAVV, HBS. Dat zijn mooie wedstrijden.’

  Erin blijven moet!

  Wat is dan een realistische doelstelling? ‘Twee jaar geleden stond we onderaan in de hoofdklasse toen het seizoen werd gestopt. Vorig jaar stonden we na zes wedstrijden in ieder geval bij de middenmoot. Het woord ‘handhaven’ vind ik altijd vreemd klinken, alsof je doodsbang bent dat je eruit dondert. Ik denk dat bovenaan het rechterrijtje voor ons een mooie ambitie is.’

  ‘Het is lastig om in te schatten wat er bij andere clubs is gebeurd’, zegt Martijn. ‘En ook hoe het bij ons zit. We hebben twee goede aanvallers verloren dus we moeten wel gaan kijken hoe we de doelpunten gaan maken. Een realistisch doel is sowieso om erin te blijven. Dat moet namelijk gewoon! Een ambitieuzer doel lijkt mij het linkerrijtje halen of een periode pakken. Ik denk niet dat je vooraf lager dan dat in moet gaan zetten.’

  Eerste competitiewedstrijd V.O.C. 1

  Wat het seizoen ook brengt, het feit dat alle voetbalcompetities weer van start gaan, is een moment om naar uit te zien! 29 augustus, 14:00: V.O.C. 1 – Velsen 1. We rekenen op veel V.O.C.-support!