• Het nieuwe cricketseizoen staat alweer voor de deur. De voorbereiding is eind februari eigenlijk al begonnen met onze deelname aan de ECL in Malaga, waar we met een leuke jonge ploeg goed cricket hebben gespeeld. Na de winst van de eerste ECL editie in 2019 heeft V.O.C. 3 jaar de titel Kings of Europe gedragen. Het Spaanse Badalona werd half maart gekroond tot onze opvolger.   

  In vergelijking met de twee voorgaande seizoenen zal het een jaar worden met veel cricket. Alle V.O.C. teams zullen volledige competities afwerken en het Nederlands Elftal - met internationals Pieter, Max en Scott - staat voor de drukste zomer ooit met 9 ODI’s en twee T20i’s op Nederlandse bodem, en een WK T20 kwalificatietoernooi in Zimbabwe. 

  Na de promotie van Kampong en Salland zal de Topklasse uit 12 teams bestaan, maar aan het einde van het seizoen weer tot 10 gereduceerd worden. De Topklasse wordt dit jaar daarom in een ander format afgewerkt. Er wordt gestart met een hele competitie in 2 groepen van 6, waarna de top-3 en onderste-3 van beide poules nog een hele competitie zullen spelen tegen de teams uit de andere groep.

  V.O.C. is ingedeeld in poule B, met VCC, VRA, Excelsior ’20, Salland en Dosti. Een week eerder dan we gewend zijn zal de Topklasse dit jaar al in april starten, voor onze mannen zal dat gebeuren met een uitwedstrijd tegen Dosti (Sportpark Drieburg) op zondag 24 april. De andere tegenstanders hebben allen de beschikking over een graswicket, dus normaal gesproken zullen na deze openingswedstrijd de overige wedstrijden in de poule allemaal op gras afgewerkt gaan worden.

  We zetten de laatste jaren in op continuïteit van de coaching staff en daar zijn we voor dit seizoen wederom in geslaagd. Tim de Kok is zoals bekend het hele jaar beschikbaar en voor de zomermaanden zijn Pierce en Corey ook vertrouwde gezichten voor onze jeugdspelers. In de loop van mei zal Matt Smit zich er ook bij voegen. Hij heeft een aantal jaren geleden voor VCC gespeeld, dus is al bekend met het Nederlandse cricket.

  De selectie voor V.O.C. 1 is stabiel gebleven. We verwelkomen Max Hoornweg, die is overgekomen van Sparta en Ahsan Malik heeft de omgekeerde weg bewandeld. De jongelingen binnen de selectie hebben ook in de ECL een paar weken geleden weer extra ervaring op kunnen doen. Daarnaast staat Corey Rutgers met een vaste kern spelers klaar om het 2e elftal te begeleiden en (jeugd)spelers klaar te stomen voor het eerste. De recreatie cricketers van ZOMI en ZAMI hebben deze winter ook doorgetraind dus zullen fit aan de start van de competitie gaan beginnen.

  Op V.O.C. kunnen we 365 dagen per jaar cricketen en onze jeugdspelers hebben wederom de hele winter getraind onder leiding van Tim de Kok. De jeugdcompetitie zal zondag 8 mei gaan starten en na jaren doet V.O.C. inmiddels weer mee in alle leeftijdscategorieën, bij de U-13 zelfs met twee teams. De oudste jeugd zal dit jaar weer op Tour gaan naar Engeland en daar wedstrijden spelen tegen scholen en clubteams. Naast een goede voorbereiding op het seizoen zal dit natuurlijk ook weer een geweldig belevenis zijn voor de spelers en ouders.

  We kijken uit naar een geweldig cricket seizoen en hopen vele V.O.C.’ers langs de boundary te zullen zien!