• Clubhuis

  Bij de ontwikkeling van ons clubhuis zijn wij er van uitgegaan dat de uitstraling moest passen bij het beeld dat onze vereniging in de ogen van velen oproept. Architect Roeland Dreissen ontwierp een clubhuis, dat de traditie en sfeer van de vereniging op een waardige manier moest uitdragen. Tevens hanteerde hij hierbij nog een aantal andere uitgangspunten. Zo moest het zicht naar alle velden gewaarborgd zijn, in het bijzonder natuurlijk naar het hoofdvoetbalveld en het eerste cricketveld. Daarbij ging hij niet alleen uit van grote glaspartijen tot op de grond, maar ook nog eens van een verzonken balkon aan de belangrijkste twee zijden, waardoor mensen die in het clubhuis staan over de hoofden van de mensen die buiten staan heen kunnen kijken om de sportieve prestaties te aanschouwen. De akoestiek kreeg bijzondere aandacht en de sterke overhang aan alle zijden van het karakteristieke dak zorgt er voor dat het panoramische uitzicht wordt versterkt, zonder dat daarbij te veel zon penetreert.

  Vanaf het terras kan ’s zomers worden genoten van een fantastisch uitzicht op het grootste cricketveld van Nederland, maar tevens kan vanaf hetzelfde terras op andere zomerse avonden de crickettraining in de oefenkooien worden bekeken. Marco de Vries, bedreven in de inrichting van horeca bedrijven, was de architect die verantwoordelijk was voor de inrichting van het clubhuis. Hij ging hierbij uit van een uitstraling als sport-sociëteit en niet als kantine. Zo werd de langgerekte bar uitgevoerd in bamboehout en werd de muur van de kern van het clubhuis bekleed met verschillende soorten hout van het oude sportterrein, om ook die sfeer niet verloren te laten gaan. Zo vonden stukken reclamebord en tribunezitting met minuscule precisie hun plek op deze wand. Daardoor werd het geheel niet te ‘’nieuw’’ en dus niet te klinisch; in tegendeel, de wand met oude materialen brengt juist een sociëteitachtige sfeer met zich mee. Er werden twee grote meubelstukken geplaatst om de grote ruimte wat kleiner te kunnen doen ogen. Eén van deze meubelstukken kan verplaatst worden zodat een grote ruimte kan ontstaan voor feesten, vergaderingen en dergelijke.

  Het clubhuis heeft een winteropstelling en een zomeropstelling. Tijdens de winter fungeert het lounge gedeelte met haar fauteuils als een aangename plek voor een ieder die in luxe een voetbalwedstrijd op het hoofdveld wil aanschouwen. ’s Zomers doet dit zelfde gedeelte dienst als aparte ruimte voor spelers en umpires om de inwendige mens te versterken. Het geheel wordt gecompleteerd door een ruime bestuurskamer en een speciale hoek waar met name de jeugd kan biljarten, tafeltennissen, TV kijken of darten.

  Op de begane grond vinden we een tiental kleedkamers, waarvan twee voor dubbel gebruik. De ruimten voor de thuis spelende vereniging en de gasten zijn geheel gescheiden. De twee extra grote kleedkamers voor dubbel gebruik kunnen in de zomer dienen als kleedkamers bij grote affiches tussen nationale teams. Er is een ruimte voor de scheidsrechters, voor medische zorg; er zijn diverse bergingen, opslagruimten; er is een speciaal kantoor voor de verenigingsmanager, alsmede een vergaderruimte voor commissies. Bij de brede buitentrap naar boven is een invalidenlift voorzien.

  Het clubhuis is geopend op 4 oktober 2003 door de burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten.
  Snel daarna konden wij de sporthal in gebruik nemen. Deze hal is in de eerste plaats ontworpen als cricket oefenhal en is de enige vrijstaande hal van zijn soort in Nederland. Vanaf de opening heeft de cricketselectie van het Nederlands elftal dankbaar gebruik gemaakt van deze hal, zo ook de selecties van wereldkampioen Australië en vice-wereldkampioen India in augustus 2004! De hal beschikt over drie indoornetten, waarvan er twee voorzien zijn van een bowlingmachine. De aanloop voor de bowlers is ongeveer twaalf meter. De netten zijn aangebracht op een manier waardoor zij eenvoudig weg te schuiven zijn, zodat de hal ?? indien gewenst ?? ook voor andere activiteiten kan worden benut. Het spreekt van zelf dat, naar mate de hal langer deel uit maakt van ons complex, wij ook meer toepassingen zullen ontdekken.

  Maar nooit zullen we ons oude clubhuis vergeten. The House of Lords.