• Over V.O.C.

  Rotterdamse Cricket- en Voetbal Vereeniging Volharding Olympia Combinatie
  De vereniging is opgericht in 1895 en viert in 2025 het 130-jarig bestaan.

  Bij V.O.C. worden twee sporten beoefend. In de wintermaanden (september tot en met april) is dit voetbal en in de zomermaanden (mei tot en met augustus) cricket.


  Voetbal
  V.O.C. heeft 14 seniorenteams. 13 daarvan spelen hun wedstrijden op zondag; het veteranenteam speelt op zaterdag. De vereniging is zowel bij de senioren als bij de jeugd de grootste voetbalvereniging van Rotterdam.

  Het eerste voetbalelftal speelt in de 1ste klasse van de KNVB. Voor wat betreft landelijke successen van V.O.C. 1 voetbal moeten we terug naar de periode voor de oorlog. Op regionaal niveau echter zijn de kampioenschappen van 1983, 1989, 1994, 2000, 2003 en 2006 vermeldenswaardig.

  Naast het 1e voetbalelftal worden ook het 2e, 3e en 4e elftal als prestatie-elftallen aangemerkt. Deze laatste twee elftallen vormen samen de B-selectie. Zij spelen op regionaal niveau in het district West II.

  Alle overige elftallen zijn in het algemeen samengesteld op basis van de wens van spelers om met hun vrienden samen te spelen. Sinds het begin  van de jaren tachtig heeft V.O.C. een traditie opgebouwd als een vereniging waar studentenelftallen zich thuis voelen. Inmiddels spelen vijf van deze elftallen bij V.O.C. en het treffende is, dat de meesten van deze spelers ook na hun studie met elkaar bij de club blijven spelen, ondanks de soms aanzienlijke afstanden die zij hier wekelijks voor moeten overbruggen.

  Om de week speelt op de vrijdagavond de Heerendivisie, een interne 40+ competitie. Het aantal Heerendivisieleden is inmiddels gegroeid tot rond de 200. Traditiegetrouw wordt na de wedstrijd de behaalde successen met een hapje en drankje gevierd.

  De seniorentraining wordt verzorgd door meerdere trainers. De A-selectie en de B-selectie hebben vanzelfsprekend hun eigen trainersstaf. Voor de lagere elftallen is er op dinsdagavond de gelegenheid om onder de leiding van een trainer gestructureerd te trainen. Op donderdagavond, van oudsher de clubavond, komen vele spelers uit de lagere elftallen onderling een balletje trappen.

  Het jeugdvoetbal van de club zit enorm in de lift. De aanwas van nieuwe jeugdleden vindt vanzelf plaats: V.O.C. behoort tot de populairste verenigingen van Rotterdam. De club heeft meer dan 50 jeugdelftallen; ca. 38 pupillenteams (tot en met 12 jaar) en 16 juniorenteams (13 tot en met 18 jaar). De grote aantallen en het aanstellen van steeds meer gediplomeerde trainers maken dat het niveau van het jeugdvoetbal gestaag stijgt. Door te investeren in de jeugd hoopt de vereniging deze voetballers zo lang mogelijk vast te houden. Bovendien willen we zo uiteindelijk ook het niveau van het seniorenvoetbal van binnenuit versterken.

  Cricket
  V.O.C. heeft zes heren seniorenteams, een veteranen elftal en een damesteam in de landelijke competitie spelen.

  V.O.C. 1 is, na het behalen van het kampioenschap in 2013 weer terug in de hoogste landelijke afdeling, de Topklasse. Met 9 kampioenschappen in de laatste 35 jaar is V.O.C. Een van de toonaangevende clubs in Nederland. Na de stap terug van het eerste elftal in 2013, heeft V.O.C. een nieuwe weg ingeslagen met de oprichting van de V.O.C. Cricket Academy. Hiermee richt V.O.C. zich nadrukkelijk op het ontwikkelen van talent uit eigen gelederen en de ontwikkeling van cricket in de breedte, waarbij alle leden het beste uit zichzelf kunnen halen en vooral met veel plezier kunnen cricketen.

  V.O.C. 2 speelt in de Overgangsklasse en V.O.C. 3 in Zomi 3. Spelers uit beide elftallen kunnen op basis van prestatie gedurende het seizoen voor hogere elftallen uitkomen. De overige herenteams V.O.C. 4, V.O.C. Zami, Beating Bats en de Veteranen spelen recreatief cricket, waarbij plezier en beleving het belangrijkste zijn.

  Het jeugd cricket is binnen V.O.C. zeer belangrijk, waarbij aan opleiding van jeugd middels de V.O.C. Cricket Academy veel aandacht wordt besteed. In de jongste leeftijdscategorie is er een grote en enthousiaste groep tip & run spelertjes die begeleid door enthousiaste coaches de beginselen van cricket leren, waarbij veel aandacht is voor plezier in het spel.

  In de oudere jeugdcategorieën heeft V.O.C. verschillende teams. Zo zijn er in 2013 drie U9 teams (waarvan 1 meisjes team), drie U12 teams (waarvan 1 meisjes team) en een U14 team. Deze elftallen spelen in het algemeen op regionaal niveau (in tegenstelling tot de senioren die alle landelijke competities spelen). In verband met de af te leggen afstanden naar uitwedstrijden is begeleiding onontbeerlijk. De competitiewedstrijden worden gespeeld van Rotterdam tot en met Utrecht, Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Het voordeel hiervan is dat de jeugd van jongs af aan door ouders en ervaren cricketers begeleid wordt, hetgeen normbesef, sportiviteit en teamgeest ten goede komt.

  De trainingen voor alle cricketers worden verzorgd door een fulltime trainer die van eind april tot en met eind augustus beschikbaar is. Van dinsdag tot en met zaterdag zijn er in de middag trainingen voor de jeugd. In de avond trainen de senioren. In de winterperiode worden ter voorbereiding op het komend seizoen in de crickethal  indoortrainingen gegeven.  Het is inmiddels in Nederland gebruikelijk dat (Hoofdklasse-) clubs een trainer hebben die tevens als betaalde speler optreedt. De laatste jaren komen de trainers/spelers van V.O.C. voornamelijk uit Australië, Nieuw-Zeeland en/of Zuid Afrika. Bij de keuze van de trainer wordt vooral gekeken naar hun vermogen onze leden enthousiast te maken/houden voor het cricket en de aanwezige talenten te benutten.