• Over V.O.C.

  Rotterdamse Cricket- en Voetbal Vereeniging Volharding Olympia Combinatie
  De vereniging is opgericht in 1895 en viert in 2025 het 130-jarig bestaan.

  Bij V.O.C. worden twee sporten beoefend. In de wintermaanden (september tot en met april) is dit voetbal en in de zomermaanden (mei tot en met augustus) cricket.


  Voetbal
  V.O.C. heeft 14 seniorenteams. 13 daarvan spelen hun wedstrijden op zondag; het veteranenteam speelt op zaterdag. De vereniging is zowel bij de senioren als bij de jeugd de grootste voetbalvereniging van Rotterdam.

  Het eerste voetbalelftal speelt in de 1ste klasse van de KNVB. Voor wat betreft landelijke successen van V.O.C. 1 voetbal moeten we terug naar de periode voor de oorlog. Op regionaal niveau echter zijn de kampioenschappen van 1983, 1989, 1994, 2000, 2003 en 2006 vermeldenswaardig.

  Naast het 1e voetbalelftal worden ook het 2e, 3e en 4e elftal als prestatie-elftallen aangemerkt. Deze laatste twee elftallen vormen samen de B-selectie. Zij spelen op regionaal niveau in het district West II.

  Alle overige elftallen zijn in het algemeen samengesteld op basis van de wens van spelers om met hun vrienden samen te spelen. Sinds het begin  van de jaren tachtig heeft V.O.C. een traditie opgebouwd als een vereniging waar studentenelftallen zich thuis voelen. Inmiddels spelen vijf van deze elftallen bij V.O.C. en het treffende is, dat de meesten van deze spelers ook na hun studie met elkaar bij de club blijven spelen, ondanks de soms aanzienlijke afstanden die zij hier wekelijks voor moeten overbruggen.

  Om de week speelt op de vrijdagavond de Heerendivisie, een interne 40+ competitie. Het aantal Heerendivisieleden is inmiddels gegroeid tot rond de 200. Traditiegetrouw wordt na de wedstrijd de behaalde successen met een hapje en drankje gevierd.

  De seniorentraining wordt verzorgd door meerdere trainers. De A-selectie en de B-selectie hebben vanzelfsprekend hun eigen trainersstaf. Voor de lagere elftallen is er op dinsdagavond de gelegenheid om onder de leiding van een trainer gestructureerd te trainen. Op donderdagavond, van oudsher de clubavond, komen vele spelers uit de lagere elftallen onderling een balletje trappen.

  Het jeugdvoetbal van de club zit enorm in de lift. De aanwas van nieuwe jeugdleden vindt vanzelf plaats: V.O.C. behoort tot de populairste verenigingen van Rotterdam. De club heeft meer dan 50 jeugdelftallen; ca. 38 pupillenteams (tot en met 12 jaar) en 16 juniorenteams (13 tot en met 18 jaar). De grote aantallen en het aanstellen van steeds meer gediplomeerde trainers maken dat het niveau van het jeugdvoetbal gestaag stijgt. Door te investeren in de jeugd hoopt de vereniging deze voetballers zo lang mogelijk vast te houden. Bovendien willen we zo uiteindelijk ook het niveau van het seniorenvoetbal van binnenuit versterken.

  Cricket

  De Rotterdamse Cricket- en Voetbalvereeniging Volharding Olympia Combinatie (V.O.C.) bestaat sinds 1895. De club heeft sterke wortels in de lokale gemeenschap.

  In 2023 bestaat V.O.C. in het totaal uit meer dan 1.800 leden, waarvan er zo'n 200 cricketen. V.O.C. heeft junior cricketteams in elke leeftijdsgroep en vijf senioren cricketteams.

  Het V.O.C.-indoorcricketcentrum (met 3 pitches) maakt het mogelijk om het hele jaar door te genieten van de King of Sports bij V.O.C. Verder zijn er buiten drie oefenpitches (kunstgras) en liggen er op het hoofdveld 7 graspitches (+ één kunstgraspitch).

  V.O.C. is een vooraanstaande cricketclub in Nederland en heeft altijd een grote bijdrage geleverd aan het Nederlandse cricket in het algemeen en het nationale cricketteam in het bijzonder. V.O.C. behaalde het landskampioenschap cricket (na het delen van die titel in 1932 en 1965) in 1974, 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1987, 1994 en 2018.

  In de verkorte spelvorm (T20) die sinds 2007 in Nederland ook wordt gespeeld, werd V.O.C. nationaal kampioen in 2019, 2021 en 2022. Verder won V.O.C. in 2019 de eerste Europa Cup voor nationale clubkampioenen (European Cricket League).

  In de loop van de jaren zijn op het V.O.C.-terrein veel internationale cricketwedstrijden gespeeld, met als hoogtepunt drie succesvolle ICC Super League wedstrijden in 2022 tussen de nationale teams van Nederland en Pakistan (zie foto).

  V.O.C. beoogt een toonaangevende en duurzame cricketclub te zijn met zelf opgeleide spelers en coaches. Een professioneel opgebouwde Cricket Academy is een belangrijke sleutel om dit doel te bereiken. V.O.C. is en plek waar ieder V.O.C.-cricket lid welkom is om training en coaching op maat te krijgen van een professionele coachingstaf. In deze opzet wil V.O.C. talentvolle cricketspelers uit eigen club ontwikkelen, maar ook bijdragen aan de cricketsport zelf, zodat iedereen het spel zo goed mogelijk kan spelen, met passend begrip voor de ‘Spirit of Cricket’ en gevoel voor waarden, sportiviteit en teamgeest.

  Adres: Hazelaarweg 7, 3053 PM Rotterdam